Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2018

Γιατί;;;

Σφίγγεται η καρδιά σου όταν περνάς από τις γειτονιές και τους άδειους δρόμους του χωριού μας.
Δυο μέρες πριν τα Χριστούγεννα και τις άγιες ημέρες που έρχονται, και τα σπίτια μουντά, σκοτεινά, χωρίς φώτα και ζωή.
Ακόμα και εκείνα, που μέσα τους ζουν και υπάρχουν μικρές ψυχές
Τι κρίμα!!!
Αναρωτιέμαι πως θα νιώθουν, πως αισθάνονται τα παιδιά αυτά
Τι ρόλο παίζουν σε όλο αυτό;
Γιατί να μην ζήσουν τα παιδικά τους χρόνια όμορφα τις γιορτινές αυτές μέρες;
Τα Χριστούγεννα και η μαγεία τους, είναι αφιερωμένα στα παιδιά. Είναι μεγάλη η χαρά του στολισμού γι΄αυτά. Ανεξάρτητα από το πως θα γιορτάσει ο καθένας τις γιορτές, τα παιδιά έχουν την τιμητική τους και η προσοχή πρέπει να είναι στραμμένη πάνω τους με στόχο την ευχαρίστησή τους.
Μα οι γιορτές είναι γι αυτά, να χαλαρώσουν, να παίξουν.
Τι θάχουν να θυμούνται σκεφτήκαμε;
Χρειαζόμαστε πάντα όσο κι αν μεγαλώσουμε τις ωραίες αναμνήσεις των γιορτών, είναι οι πιο γλυκές και δεν ξεχνιούνται ποτέ, μένουν ανεξίτηλες μέσα μας και τις ανακαλούμε κάθε στιγμή.
Θυμάμαι τα παιδικά μου χρόνια, εκείνα τα "πέτρινα", τότε που δεν είχαμε στον ήλιο μοίρα, να περιμένουμε πως και πως με λαχτάρα τις γιορτές των Χριστουγέννων για να νιώσουμε όμορφα έστω και μ' αυτά τα λίγα που διαθέταμε, φτωχό αλλά όμορφο στολισμό, λίγα φωτάκια, ένα μικρό δενδράκι σε κάποια γωνιά και κάποιο δωράκι (σπάνιο για τότε) να μας περιμένει.
Σήμερα με όλα τα καλά που έχουμε γύρω μας τίποτα...σιωπή...σκοτάδι και σιωπή.
Αναρωτιέμαι και προσπαθώ να καταλάβω το γιατί αλλά μάταια.
Στη σημερινή εποχή δεν υπάρχει δικαιολογία.
Πρέπει να σκύψουμε και να αφουγκραστούμε τις μικρές αθώες ψυχούλες τους, να ακούσουμε τις καρδιές τους, να κοιτάξουμε μέσα στα ματάκια τους που κρύβουν τον κόσμο όλο, και να δούμε, να καταλάβουμε τι θέλουν.
Μόνο ελάχιστες εξαιρέσεις υπάρχουν να θυμίζουν Χριστούγεννα στο χωριό...ελάχιστες αλλά όμορφες!!!

Χρόνια Πολλά!!!

Π. Σ.


πηγή: pavlosamaras.blogspot.com





10 σχόλια:

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛ. ΜΑΡΚΟΥ είπε...

Καλημέρα Χρόνια Πολλά Συγχαρητήρια υπέροχο το άρθρο σας

Παύλος Σαμαράς είπε...

Ευχαριστώ..δεν ξέρω αν συμβαίνει και στο δικό σας χωριό

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛ. ΜΑΡΚΟΥ είπε...

Δυστυχώς είναι μία πικρή αλήθεια για όλα τα χωριά

Παύλος Σαμαράς είπε...

Λυπάμαι ειλικρινά!

FRECLES KATABRAN είπε...

Μη θαρρείς και στις πόλεις έτσι είναι... αγαπήσαμε την πλαστική ζέστη του καταναλωτισμού και αδιαφορήσαμε για την ατόφιο νόημα και την δωρεά...
Μετά μας τέλειωσαν τα ψιλά και μας απόμειναν ευχές χωρίς νόημα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΝΤΙΒΕΡΗ είπε...

Ίσως το είχαμε παρακάνει μια περίοδο με τον στολισμό! Συμφωνώ ότι είναι πάρα πολύ ωραίο να υπάρχει μια διαφορετική ατμόσφαιρα αυτές τις μέρες. Χωρίς υπερβολές! Εμένα με ανησυχεί πάρα πολύ το γεγονός ότι δεν παίζουν παιδιά στους δρόμους και τις αυλές. Τη χριστουγεννιατικη ατμόσφαιρα, τους φίλους, τα παιχνίδια τα αναζητούν στον υπολογιστή, το κινητό και γενικότερα σε ηλεκτρονικές συσκευές. Απ' την άλλη, ειδικοί μας επισημαίνουν τις συνέπειες της κακής χρήσης αυτών των συσκευών.

ΟΛΓΑ ΝΤΙΚΑ είπε...

Πιστεύω Παύλο πως η ρίζα του κακού είναι εκει
που λέει ο λαός πως το ψάρι βρωμάει απ'το
κεφάλι.Οι μεγάλοι και τρανοί που μας διοικούν
εμας τους ίδιους μας έχουν ξεζουμίσει το
το αίμα έχουν καταπατήσει τα ήθη και τα
έθιμα και δεν μας άφησαν ψυχή και πνοή
να την μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ είπε...

Δεν φταίει κανένας άλλος παρά μόνο οι μεγάλοι. Ο καθένας θα μπορούσε ένα λαμπάκι να βάλει έξω από το σπίτι του. Δυστυχώς αυτό δεν γίνεται. Δεν μπορούν να καταλάβουν την χαρά ενός μικρού παιδιού. Κοιτάνε μόνο την πάρτι τους. Το χαμόγελο που θα βγει από τα χείλι τους θα φέρει Κ την δικιά τους ευτυχία. Δυστυχώς ούτε αυτό μπορούν να το καταλάβουν. Θα συνεχίσει να τους τρώει η μούχλα Κ η μιζέρια τους...

ΕΥΓΕΝΙΑ ΜΑΚΡΗ είπε...

Ο στολισμός και η διάθεση του κάθε σπιτικού κρίνονται από την ψυχοσύνθεση και την όρεξη ,στοιχεία που εξαρτώνται από τις δυσκολίες που περνάει ο καθένας ! Μακάρι να είμαστε όλοι καλά και ας μην έχουμε λαμπάκια ! ❤️ καλά Χριστούγεννα για όλους μας !

ΑΝΝΙΤΑ ΜΠΑΜΠΑΝΑ είπε...

Είναι θέμα ανθρώπου και όχι ηλικίας επειδή όπως λέμε όταν μας συμφέρει, όλοι κρύβουμε μέσα μας το μικρό παιδί που είμασταν κάποτε απλά επειδή η βαρεμάρα μας και η αδιαφορία μας για τα πάντα είναι πιο μεγάλη από τη δύναμη και τη θετική ενέργεια που πιπιλάμε όλοι ότι πρέπει να έχουμε φτάσαμε εδώ που φτάσαμε...δεν αντιδρούμε σε τίποτα ποια μοιάζουμε να είμαστε σε λήθαργο και βέβαια για όλα φταίει η ΚΡΙΣΗ στην οποία χρεώνουμε τα πάντα τα τελευταία χρόνια...ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ με ζεστές καρδιές και χαμόγελα...είναι δωρεάν δε στοιχίζουν τίποτα αν αυτό είναι που μας ανησυχεί!

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής