Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2011

Ένας σύγχρονος Φειδιππίδης από την Ιτέα... στη Σπάρτη‏

Λίγο πριν τη μεγάλη μάχη του Μαραθώνα οι Αθηναίοι έστειλαν τον ημεροδρόμο Φειδιππίδη στη Σπάρτη να ζητήσει βοήθεια. Ο ημεροδρόμος θα έκανε περίπου 450 χλμ. τρέχοντας με τα πόδια σε γνωστά και άγνωστα μονοπάτια φέρνοντας το μήνυμα της νίκης, έτσι όπως του το μετέφερε ο Πάνας καθώς κοιμόταν στο όρος Παρθένιο, παρότι οι Σπαρτιάτες αρνήθηκαν λόγο των πιστεύω τους να συμβάλουν.


Τον άθλο αυτό θέλησε να ζήσει και ο Σπύρος Σπυρόπουλος, ένας 39χρονος Κουτσιαριώτης, ολοκληρώνοντας αργά χθες το βράδυ, ύστερα από 100 ώρες και 40 λεπτά, τη διαδρομή Αθήνα - Σπάρτη - Αθήνα, καλύπτοντας τα 480 χλμ. της απόστασης τρία κιλά ελαφρύτερος, κατάκοπος αλλά και ευτυχισμένος, όπως κάθε άνθρωπος που πετυχαίνει τους στόχους του.
Ξεκίνησε στις 24:00 ακριβώς του Σαββάτου από την Ακρόπολη για να φτάσει στη Σπάρτη μετά από 43 ώρες, και ύστερα από ελάχιστες ώρες ξεκούρασης πήρε τον δρόμο της επιστροφής.


Οσο και αν φαίνεται περίεργο εμένα το πιο δύσκολο κομμάτι της διαδρομής ήταν τα πρώτα χιλιόμετρα, ίσως γιατί δεν ένοιωθα κα- λά ψυχολογικά. Από εκεί κ πέρα, είχα έναν τραυματισμό λίγο πριν φτάσουμε στην Σπάρτη, ο οποίος με αποθάρρυνε από το να πάω με λίγο μεγαλύτερη ταχύτητα σε αρκετά σημεία. Παρόλα αυτά όλα κύλησαν ομαλά.


Ο Σπύρος Σπυρόπουλος έγινε ένας από τους ελάχιστους ανθρώπους που πετυχαίνει να διασχίσει πεζός τα 480 χιλιόμετρα της απόστασης. Μετά από χιλιάδες χρόνια, ο επόμενος δρομέας που ακολούθησε το Φειδιππίδη, ήταν ο παλιός μαραθωνοδρόμος Τάκης Σκουλής το 1992. Πέρσι ο κ. Σκουλής συνόδευσε τη Μαρία Πολύζου, την πρώτη γυναίκα που επιχείρησε το μεγάλο αυτό εγχείρημα. Φέτος έδωσε τα φώτα του στον Σπύρο.


Το αποφάσισε μόνος του και ήρθε και με βρήκε. Η άνεση με την οποία τερμάτισε με εντυπωσίασε πραγματικά ιδίως αν κάτσει να σκεφτεί κανείς πως ο Σπύρος δεν υπήρξε αθλητής του στίβου στα νιάτα του, τότε το κατόρθωμα του είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό.


Το αυτοκίνητο που τον συνόδευε -σε διακριτική απόσταση- μετέφερε τρόφιμα, παπούτσια [δύο νούμερα μεγαλύτερα από ό,τι φοράει συνήθως], ισοτονικά ποτά, και φυσικά, εκατοντάδες μπουκάλια νερό. Επίσης ένα στρώμα πάνω στο οποίο ξεκουραζόταν στο ύπαιθρο ή δίπλα στον αυτοκινητόδρομο, για μια - δυο ώρες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρα από τις δυσκολίες που έχουν να κάνουν με την καταπόνηση των ποδιών και το πέρασμα από βουνά όπως το Αρτεμίσιο, ο Σπύρος είχε να αντιμετωπίσει και τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών. “Δεν θέλαμε όμως να μεταθέσουμε τη διαδρομή για άλλη ημερομηνία. Αλλωστε και ο Φειδιππίδης, όσο είναι δυνατόν να ξέρουμε, περίπου τέτοια εποχή έτρεξε”.

Η διαδρομή

ΑΘΗΝΑ - Ακρόπολη - Ιερά Οδός - Αιγάλεω - Χαϊδάρι - Δαφνί - Σκαραμαγκάς - Ασπρόπυργος - Ε- λευσίνα - Ναυπηγεία - Λουτρόπυργος - Νέα Πέραμος - Μέγαρα - Κινέττα - Αγ. Θεόδωροι - Motor Oil - Ισθμός Κορίνθου - Εργοστάσιο Hellas Can - Εξαμίλλια - διασταύρωση με δρόμο προς ʼρ- γος - Σολωμός - Χιλιομόδι - Αγ. Βασίλειος - Κλεωνές - Αρχ. Νεμέα - Μαλανδρένι - Στέρνα - Λύρκει- α - Καπαρέλι - ανάβαση Αρτεμισίου - Σάγκας - Νεστάνη - παράδρομος Κορίνθου Τριπόλε- ως - Τρίπολη - Τεγέα [Κερασίτσα Καμάρι] - δρόμος Τριπόλεως Σπάρτης - Μανθυρέα - Αλεποχώ- ρι - Βουτιάνοι - Κλαδάς - Ευρώτας - Σπάρτη - Λεωνίδας και ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ.

Σπύρος Σπυρόπουλος

Ο Σπύρος Σπυρόπουλος γεννήθηκε την 11.10.1972, παιδί του Θεσσαλικού κάμπου καθότι κατάγεται από την Ιτέα της Καρδίτσας. Κατοικεί στη Νίκαια Αττικής και ασκεί το επάγγελμα του ελασματουργού. Είναι παντρεμένος με την Μαρία Μπεσίνη νοσηλεύτρια και έχουν δύο παιδιά την Μαριάνα και τον Επαμεινώνδα.

3 σχόλια:

Ιτέα Καρδίτσας είπε...

Τούτος ο τόπος συνεχίζει να γεννά ταλέντα και ανθρώπους με αξίες.
Σπύρο ενα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ από το αγαπημένο σου Κουτσιαρί...

Αχιλλέας Μπαλαντίνας είπε...

Φίλε Σπύρο δεν υπάρχουν λόγια. Η λέξη ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ φαντάζει πολύ μικρή μπροστά στο μεγαλείο της ψυχής σου!

Σπύρος Σπυρόπουλος είπε...

Τί έχει κάνει! Τι έχει πετύχει! Τί άθλος Θεέ μου! Απίστευτο και όμως αληθινό.

Μπράβο Σπύρακλα, τί άλλο απομένει να κάνεις; Πέτυχες σχεδόν τα πάντα, σε μόλις 8 χρόνια που ασχολείσαι με τους αγώνες αντοχής.

Σήκωσες για άλλη μια φορά την Ιτέα ψηλά και σε ευχαριστούμε γι' αυτό.
Αποτελείς φωτεινό παράδειγμα για όλους τους "μικρούς και μεγάλους" νέους. Δίδαξες πώς οι ευγενείς στόχοι πετυχαίνονται, αρκεί να βάζουμε πάντα τέτοιους.

Σίγουρα τα κατορθώματά σου θα τα αξιολογήσουν και οι μεταγενέστεροι από μας. Για ένα να είσαι βέβαιος όμως... πρόσθεσες το όνομά σου για πάντα στο πάνθεον των Μεγάλων αυτού του τόπου.

Και φτερωτός και Κουτσιαριώτης!

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:
- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται.
- Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις.
- Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας".
- Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.
- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής