Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

- Πόσο «γοητευτικές» σας φαντάζουν οι ανορθόδοξες δίαιτες;

Κατά καιρούς όλο και κάποια νέα πληροφορία λαμβάνουμε όλοι μας, είτε από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, είτε από τον κοινωνικό μας περίγυρο για μία νέα ‘μαγική’, γρήγορη και σωτήρια δίαιτα ή για κάποιο νέο προϊόν που καταπολεμά το λίπος είτε της τροφής, είτε του σώματος με διάφορους τρόπους, πέραν βέβαια του φυσιολογικού, με βάση τον οποίο, άλλωστε, το ανθρώπινο σώμα είναι φτιαγμένο να λειτουργεί.
 Συνήθως, αυτό που συμβαίνει με τις περίεργες αυτές δίαιτες ή τα διάφορα ‘μαγικά’ προϊόντα που διοχετεύονται στο εμπόριο είναι ότι, συνήθως, ‘δανείζονται’ ένα, πράγματι, υπαρκτό κομμάτι του ανθρώπινου μεταβολισμού, αλλά αγνοούν όλα τα υπόλοιπα εκατομμύρια μεταβολικά μονοπάτια που αλληλεπιδρούν και επηρεάζουν την υγεία του σώματος. Έτσι, λίγο με τη βοήθεια του marketing, λίγο με την εκμετάλλευση της διακαούς επιθυμίας των συναναθρώπων μας σήμερα να χάσουν βάρος, οι ανορθόδοιξοι αυτοί τρόποι παρουσιάζονται σαν μία εξαιρετικά πολλά υποσχόμενη ευκαιρία.  
 Επειδή, κάποιοι μπορεί να αναρωτιέστε ‘Και που είναι το κακό; Αφού έχει αποτέλεσμα!’ οι απαντήσεις και τα αντεπιχειρήματα είναι πολλά. Πράγματι. Το βάρος τις περισσότερες φορές χάνεται. Αυτό που το σώμα, δυστυχώς, αποβάλλει, όμως, είναι μυική μάζα (η οποία χάνεται πολύ πιο εύκολα, απ’ ότι επαναδημιουργείται), οστική μάζα, νερό και πολύ λιγότερο λίπος. Αυτός είναι και ένας - μεταξύ και πολλών σημαντικών άλλων - λόγος του ότι το βάρος επανακτάται, και πολλές φορές σε σημείο υψηλότερο από πριν.
 Κρατήστε αυτό: Καμία περίεργη δίαιτα και κανένα μαγικό προϊόν δεν μπορεί να επέμβει και να αλλάξει ούτε τη φυσιολογία του σώματός μας, ούτε και τη γονιδιακή μας προέλευση. Από το να σπαταλάει κανείς ενέργεια, χρόνο και χρήμα στο να ψάχνει για να βρει τέτοιου είδους μαγικές λύσεις, είναι πολύ παραγωγικότερο και εξαιρετικά ρεαλιστικότερο να χρησιμοποιεί τις δυνάμεις του, ώστε να βρει τρόπους να έχει εξυπνότερες διατροφικές συνήθειες και ένα κανονικό επίπεδο φυσικής δραστηριότητας. Δεν είναι πάντα τόσο απλό όσο ακούγεται. Ζητήστε τη βοήθεια ενός επαγγελματία υγείας, καθώς η προσπάθεια αυτή απαιτεί, συνήθως, συνεργασία και υποστήριξη.


Αλεξία Κατσαρού, διατροφολόγος – διαιτολόγους MSc, απόφοιτης Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, υποψ. διδάκτ. Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

www.alexiakatsarou.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής