Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Το Λαογραφικό Μουσείο Ιτέας δεν απασχόλησε μέχρι τώρα τη σκέψη των διαχειριστών του

"Όταν πάρεις λάθος δρόμο όπου και να πας πάλι λάθος θάσαι", λαϊκή ρήση η οποία ταιριάζει στους μέχρι τώρα διαχειριστές του Λαογραφικού Μουσείου οι οποίοι με τις επιλογές τους μας οδήγησαν σε σημείο που δεν υπάρχει πια τίποτα για να περιμένουμε στο Μουσείο, αν και ξοδέψαμε πολλά, χρήμα, κόπους και προσδοκίες.
Και αυτό γιατί το Μουσείο Ιτέας αποδεδειγμένα πλέον, δεν απασχόλησε μέχρι τώρα τη σκέψη τους.

Ξεφυλλίζοντας τους προϋπολογισμούς του Δήμου και της ΔΗΚΕΠΑ, όλων των ετών, οι οποίοι αποτελούν τον καθρέπτη της ψυχής των αιρετών, και αποτυπώνουν τις ευαισθησίες τις προτεραιότητες και την ιεράρχηση κάθε πράξης, διαπιστώνουμε ότι δεν υπάρχει ούτε μία εγγραφή έστω και του ενός ευρώ για την αντιμετώπιση των άμεσα αναγκών του. Το Μουσείο για τους διαχειριστές του, ούτε προβλήματα έχει ούτε και δυνατότητες που χρίζουν άμεσης αντιμετώπισης. Eπιλογή, και δεν είναι η μόνη που ενισχύει το έλλειμμα, του οράματος, του σχεδίου, της στρατηγικής, του ενδιαφέροντος, της προσπάθειας και του θέλω.

Επιλογή τους...
-  Να μην ξεκινήσουν την κατασκευή του έργου "Δημιουργία υποδομών εξυπηρέτησης του αγροτικού τουρισμού του κάμπου (παραδοσιακός οικισμός)" στον περιβάλλοντα χώρου του Μουσείου και σε έκταση 45 περίπου στρεμμάτων αν και ήταν ενταγμένο, για χρηματοδότηση, στο πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ. Όσο για το ποσό των 538.611,00 ευρώ, που ήταν δεσμευμένο για το ξεκίνημα της κατασκευής του παραδοσιακού οικισμού, χάθηκε σε βάθος τετραετίας χωρίς να απορροφηθεί ούτε ένα ευρώ λόγω λήξης του προγράμματος.
-  Να μην καταθέσουν πρόταση για χρηματοδότηση έργων και δράσεων, που έχει ανάγκη το μουσείο για την περαιτέρω ανάδειξης του, στο Πρόγραμμα ΕΣΠΑ.
-  Να μην συμπεριληφθεί το Μουσείο Ιτέας στην πρόταση που κατέθεσε, στην Αναπτυξιακή Καρδίτσας (ΑΝ.ΚΑ,) ο Δήμος Παλαμά για χρηματοδότηση έργων από το  πρόγραμμα LEADER με σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
-  Να μην υπάρχει μέχρι σήμερα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης που να απαντά και να δίνει  λύσεις σε όλες  τις αναγκαιότητες του μουσείου μία πρόταση για να κατατεθεί στον κατάλληλο χρόνο στο νέο ΕΣΠΑ που ξεδιπλώνεται μπροστά μας.

Επιλογές, είναι οι παραπάνω και μάλιστα αδιάψευστες (με αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων) των διαχειριστών του Μουσείου μέσα από τις οποίες βλέπουμε, τόσο τις ευκαιρίες για την αξιοποίησή του να φεύγουν η μία μετά την άλλη ανεκμετάλλευτες, όσο και την απουσία του στόχου, της προετοιμασίας, της διεκδίκησης και του αποτελέσματος.
Πραγματικότητα που διαμόρφωσε και συνεχίζει να συντηρεί η πολιτική των ανέξοδων λόγων.
Με λόγια δεν παράγεται έργο.
Η προτεραιότητα των λόγων έφερε το μουσείο στη σημερινή του κατάσταση με εμφανή τα σημάδια της εγκατάλειψης και της αδυναμίας εκπλήρωσης της λειτουργίας, του σκοπού και των στόχων του.
Είναι πασιφανές πως, χωρίς να διασφαλιστεί από το Δήμο η οικονομική δυνατότητα του Μουσείου για την απρόσκοπτη λειτουργία του, χωρίς να διαμορφωθούν συνθήκες επιχορήγησης και ανάθεσης από την πολιτεία, πραγματοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων, χωρίς αξιοποίηση οικονομικών πόρων από τα Ευρωπαϊκά προγράμματα των κοινοτικών πλαισίων στήριξης, το Μουσείο και γενικότερα η πολιτιστική ανάπτυξη και ανάδειξη της περιοχής μας δεν έχουν καμία τύχη.
Τα μπρός - πίσω, τα ναι μεν αλλά, τα θα, τα ανούσια λόγια γενικότερα, με το χρόνο και τις ευκαιρίες να χάνονται, πρέπει να σταματήσουν.
Ήρθε η ώρα της επιλογής.
Θέλουμε το Μουσείο να αποτελέσει επένδυση με πολλαπλά οφέλη για την τοπική κοινωνία και όχι το οστεοφυλάκιο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Και επειδή τα περιθώρια αξιοποίησής του έχουν στενέψει, πρέπει άμεσα η Δημοτική Αρχή να ξεκινήσει αλλαγή πορείας, με λίγο θέλω, λίγη σκέψη, λίγη στρατηγική, λίγη συζήτηση με αυτούς που έχουν τη γνώση, την εμπειρία, και το ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης θα είναι σε σύντομο χρονικό διάστημα στα χέρια της.
Καιρός είναι να γίνει και κάτι στο Μουσείο με σχέδιο, χρονοδιάγραμμα, ανάλογο βάρος και ευθύνη προκειμένου να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες, τόσο του νέου ΕΣΠΑ όσο και άλλων προγραμμάτων για το καλό του Μουσείου, της τοπικής κοινωνίας και γενικότερα του Δήμου Παλαμά.

Το επόμενο βήμα ανήκει σε σας κύριοι της Δημοτικής αρχής.
Το  Μουσείο πρέπει να απασχολήσει τη σκέψη σας και να αποτελέσει θέμα συζήτησης στο Δ.Σ για την λήψη σχετικής απόφασης η οποία να προσδιορίζει την επιλογή του στόχου και της πολιτικής που απαιτεί η αναβάθμιση του.
Όσο για μας τους ενοχλητικούς, θα  περιμένουμε την απόφαση σας με την υπόσχεση ότι θα είμαστε σε κάθε περίπτωση και πάλι παρόντες .

Αντώνης Νικ. Αναστασόπουλος
           Ιτέα  30-11-2016

6 σχόλια:

Παύλος Σαμαράς είπε...

Το Μουσείο Ιτέας είναι υπόθεση που αφορά ΟΛΟΥΣ μας.
Με σεβασμό και υπευθυνότητα οφείλουμε να είμαστε δίπλα σε κάθε προσπάθεια αναδειξής του.
Eλπίζω και εύχομαι να γίνει ένα νέο πραγματικό ξεκίνημα αυτή τη φορά...

Unknown είπε...

Καλημέρα. Το λαογραφικό μουσείο Ιτέας, θα έπρεπε να ανήκει σε όλους, πολίτες του τόπου ετούτου και επισκέπτες του. Το λαογραφικό μουσείο Ιτέας θα έπρεπε να στηρίζεται από όλους, πολίτες του τόπου ετούτου και επισκέπτες του. Και για να γίνει αυτό πράξη, θα έπρεπε απλά να είναι ανοιχτό. Με ένα πρόχειρο υπολογισμό χρειάζεται να είναι ανοιχτό 340 ημέρες το χρόνο για ένα οχτάωρο. Δηλαδή χρειάζεται 340 ανθρώπους ή καλύτερα 2 Χ 340=680 ανθρώπους (για παρέα τις πιθανά κενές ώρες αναμονής) που να διαθέσουν από μία μέρα της ζωής τους ανά έτος. Μια μέρα κατ' έτος από 680 ανθρώπους του διευρυμένου Δήμου Παλαμά. Και με τα λειτουργικά έξοδα (ζέστη, κρύο, ρεύμα, νερό, καθαριότητα)τι κάνουμε θα αναρρωτηθεί κάποιος καλοπροαίρετος; Ένα μικρό εισητήριο, (πιθανά 2 ευρώ), χορηγίες επιχειρήσεων(όχι πολλά, 30-50 ευρώ το χρόνο), καθαριότητα από τους συλλόγους της περιοχής και τα συνεργεία του Δήμου (δεν θα συρρέουν και πλήθη καθημερινά) και άλλα πολλά που μπορούν να αντληθούν σε μια ειλικρινή συζήτηση με επικοδομητικές σκέψεις. Αντ' αυτού όμως, η συζήτηση περιστρέφεται σε ευθύνες και αποφάσεις άλλων που θα έπρεπε να το φροντίσουν. Δεν λέω όχι σε καμιά συζήτηση. Ας σκεφτούμε όμως την προοπτική αυτοδιαχείρισης του λαογραφικού μουσείου Ιτέας, αν όντως πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό για τον τόπο μας. Ας σκεφτούμε τι θετική διάσταση θα πάρει στα media, μια τέτοια προοπτική και συνεπώς θετική και για τον ξεχασμένο τόπο μας. Αν γίνει αυτό ή κάτι άλλο προς αυτή την κατεύθυνση, τότε πράγματι Το λαογραφικό μουσείο Ιτέας θα ανήκει στους πολίτες αυτού του τόπου και στους επισκέπτες του. Ήδη υπάρχουν 10 άτομα για τις βάρδιες 5 ημερών. Πρέπει να βρεθούν ακόμη 330. Δεν είναι και τόσοι πολλοί. Πόσους κατοίκους έχουμε στο Δήμο Παλαμά; Οφείλουμε να κάνουμε κάτι γι αυτό. Το οφείλουμε σε αυτούς που εργαστήκαν στη δημιουργία του. Το οφείλουμε σ' αυτούς που δώσανε ένα σωρό αντικείμενα για να πάρει μορφή και ζωή η ιδέα του Λαογραφικού Μουσείου Ιτέας. Το οφείλουμε σ' αυτούς που αφήσαν τα ίχνη τους στον τόπο ετούτο. Ευχαριστώ για την φιλοξενία.

ΜΑΡΙΑ ΑΛ. ΜΑΚΡΗ είπε...

Ζωντας,οπως πολλοι απο εμας μακρια απο το χωριο μας, οταν μερικα χρονια πριν αντικρισα την παλαια αποθηκη που ολοι μας μικρα παιδια παιζαμε εκει γυρω να εχει μεταμορφωθει σε ενα ωραιο παραδοσιακο κτηριο -πραγματικο στολιδι- να στεγαζει το Λαογραφικο Μουσειο Ιτεας και να ειναι το πρωτο ομορφο καλοσωρισμα σε καθε επισκεπτη του χωριου μας χαρηκα παρα πολυ!!! Οταν το επισκεφθηκα αισθανθηκα υπερηφανη και συγκινημενη για το σπουδαιο επιτευγμα που πετυχε η Δημοτικη Αρχη του χωριου μαζι με τους συχγωριανους μου!!! Σημερα ομως καλουμαστε να σταθουμε ενωμενοι ολοι απεναντι στην, με η χωρις σκοπιμοτητα, αδιαφορια των διαχειριστων ή ακομη και στις ασχημες διαθεσεις κάποιων που αφησαν να χαθουν τοσες ευκαιριες και να βρίσκεται η εξελιξη του Μουσειου στις τελευταιες επιλογες τους. Οφειλουμε αρχικά σε αυτους που μοχθησαν για να το επιτυχουν,σε μας που το χαιρομαστε και τέλος στις επομενες γενεες να το διαφυλαξουμε ως Κορη Οφθαλμου!!! Εχουμε εμπιστοσύνη στην Δημοτική Αρχη και ευχόμαστε Καλη Δυναμη και Καλες Γιορτες!!!

Παύλος Σαμαράς είπε...

Η κοινωνία της περιοχής έχει καταλάβει την αξία του Μουσείου; Λογικά, θα έπρεπε να την έχει αντιληφθεί, να την έχει εκτιμήσει και υποστηρίξει...όμως λυπάμαι βαθύτατα, ούτε ηθική στήριξη υπάρχει, ούτε καν ένα γραπτό μήνυμα έστω...εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις και αυτές από ανθρώπους που δεν μένουν πια εδώ...τόσο καλά!

Ανώνυμος είπε...

Όπου δεν υπάρχει πολιτισμός, βασιλεύει η φτώχεια...

azariad2@gmail.com είπε...

Εμείς καλά τα λέμε,αυτοί που πρέπει να τα ακούσουν τα ακούνε;
Θα το δούμε αυτό αύριο μέσα από την προγραμματισμένη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου όπου θα συζητηθούν τα θέματα,ο προϋπολογισμός και το ετήσιο πρόγραμμα δράσης έτους 2017 που κατέθεσε για έγκριση και ψήφιση από το δημοτικό συμβούλιο η ΔΗΚΕΠΑ.
Από τη λήψη των σχετικών αποφάσεων θα φανεί ξεκάθαρα εάν η δημοτική αρχή θα <>το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αξιοποίησης του μουσείου ή θα παραμείνει σταθερά προσηλωμένη στο χθες όπως μελανά παρουσιάζετε στον τοπικό τύπο από πολλούς συνδημότες.
Περιττό να αναφερθεί ότι κάθε δημοτικός σύμβουλος τόσο με την παρουσία του,όσο και με τη θέση του συμμετέχει στη διαμόρφωση των τελικών αποφάσεων των παραπάνω θεμάτων,γεγονός που δεν μπορούμε να προσπεράσουμε αδιάφορα,ιδιαίτερα όταν αυτές δεν εκφράζουν τη θέληση της κοινωνίας.
Ευχόμαστε και ευελπιστούμε <>αποφάσεις για το μουσείο.
Αβραάμ Αζαριάδης

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής