Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

Μελέτες για έργα προϋπολογισμού 10.000.000 ευρώ κατέθεσε ο Δήμος Παλαμά

Μελέτες για έργα προϋπολογισμού 10.000.000 ευρώ κατέθεσε ο Δήμος Παλαμά.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αντιμετώπιση των αρδευτικών αναγκών και την ορθολογική διαχείριση των υδατίνων πόρων, προγραμματίζει την εκπόνηση μελετών και την εκτέλεση Εγγειοβελτιωτικών Έργων (Ε.Ε.) στο πλαίσιο της ισόρροπης ανάπτυξης της χώρας.
Τα έργα αυτά αφορούν κυρίως στην ποσοτική επάρκεια των υδάτινων πόρων με την ταμίευση των επιφανειακών απορροών, στην ποσοτική και ποιοτική εξασφάλιση των υπόγειων υδάτων με τον εμπλουτισμό των υπόγειων υδροφορέων, στον εκσυγχρονισμό των υφισταμένων αρδευτικών δικτύων, στη βελτίωση υφισταμένων εγγειοβελτιωτικών υποδομών, στη βελτίωση των συνθηκών άρδευσης των καλλιεργειών αλλά και στον έλεγχο της ποιότητας των αρδευτικών υδάτων σε όλη την επικράτεια.
Όλες οι παραπάνω δράσεις υλοποιούνται στα πλαίσια του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) μέσω συγχρηματοδοτούμενων αλλά και εθνικών πόρων.
Ο Δήμος Παλαμά ανταποκρινόμενος άμεσα στην πρόσκληση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για υποβολή προτάσεων για συλλογικά εγγειοβελτιωτικά έργα, που θα ενταχθούν στο νέο  ΠΑΑ 2014-2020, κατέθεσε δύο μελέτες συνολικού προϋπολογισμού 10.000.000 ευρώ.

Η μία μελέτη αφορά στη μεταφορά νερού από τον ποταμό Καλέντζη στον ποταμό Σοφαδίτη και έχει προϋπολογισμό 5.000.000 ευρώ. Στην μελέτη αυτή  προβλέπεται στον ποταμό Καλέντζη στο ύψος της Μυρίνης, να κατασκευαστούν δύο αντλιοστάσια που το καθένα θα έχει δύο αντλίες οι οποίες με κλειστό αγωγό μήκους 7 χλμ περίπου θα μεταφέρουν νερό στο Σοφαδίτη νότια και δυτικά των Γοργοβιτών. Η δυνατότητα του αγωγού αυτού θα είναι να μεταφέρει 6.000 km3/h νερού ή 150.000km3 το εικοσιτετράωρο. Το σύστημα θα λειτουργεί με ηλεκτροβάνες οι οποίες θα ανοιγοκλείνουν με τηλεχειρισμό ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα να λειτουργούν από μία έως και οι τέσσερις αντλίες ταυτόχρονα, ανάλογα με τις ανάγκες της άρδευσης. Ακόμη, στο χώρο των αντλιοστασίων θα κατασκευαστεί και κτίριο υποσταθμού με τον ανάλογο εξοπλισμό.
Το επιπλέον αυτό νερό που θα διοχετευτεί στο Σοφαδίτη, θα βελτιώσει την άρδευση σε μία περιοχή με πολλά προβλήματα όπως είναι αυτή τμήματος των αγροκτημάτων Καλυβακίων, Παλαμά, Αστρίτσας και Ερμητσίου.

Η δεύτερη μελέτη που κατατέθηκε, αφορά κλειστούς αγωγούς άρδευσης προϋπολογισμού και αυτής 5.000.000 ευρώ. Προβλέπει να κατασκευαστούν και στις τρεις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου, 15 κλειστοί αγωγοί άρδευσης συνολικού μήκους 19km που θα υλοποιηθούν γύρω από δημοτικές γεωτρήσεις και δημοτικές εκτάσεις που ενοικιάζονται σε δημότες και θα λειτουργούν με κάρτες επαναφόρτισης. Ακόμα προβλέπει και κατασκευή 4 αγωγών που θα μεταφέρουν νερό από μία περιοχή του Δήμου σε άλλη που έχει αρδευτικό πρόβλημα. Οι 4 αυτοί αγωγοί θα συνδέουν τις πιο κάτω περιοχές: Ορφανά – Λεύκη, Κοσκινά – Μαραθέα, Μέγας – Μεταμόρφωση και στο Προάστιο από μια περιοχή σε μία άλλη.

Τέλος ο Δήμος κατέθεσε πρόταση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να συμπεριλάβει στα έργα του νέου ΠΑΑ 2014-2020 και την έτοιμη από το 2013 μελέτη «Αρδευτικό δίκτυο Υπέρειας Ν. Λάρισας – Ορφανών Ν. Καρδίτσας» που συντάχθηκε για λογαριασμό του ίδιου του Υπουργείου και έχει προϋπολογισμό 59.460.000 ευρώ. Αυτή η μελέτη είναι ένα μεγαλόπνοο σχέδιο του Υπουργείου το οποίο ξεκίνησε με το έργο «Μελέτη έργων τεχνικού εμπλουτισμού του καρστικού συστήματος ΥΠΕΡΕΙΑΣ Ν. Λάρισας – Ορφανών Ν. Καρδίτσας».
Το πρώτο αυτό έργο έχει ήδη ολοκληρωθεί και παραδοθεί και για να λειτουργήσει ολοκληρωτικά θα πρέπει να υλοποιηθεί και η μελέτη που ο Δήμος προτείνει για ένταξη.
Με την ολοκλήρωση του έργου θα λυθεί το πρόβλημα άρδευσης στις Τ.Κ. Φύλλου και Ορφανών του Ν. Καρδίτσας και Υπέρειας, Πολυνερίου, Ελληνικών, Βρυσιά και Κατωχωρίου Ν. Λάρισας.
Πιο αναλυτικά και για όσο αφορά στο Δήμο μας, η μελέτη  προβλέπει, για την Τ.Κ. Φύλλου, την κατασκευή δυο μικρών λιμνοδεξαμενών που θα γεμίζουν από το τελειωμένο έργο του εμπλουτισμού του καρστικού συστήματος και κλειστών αγωγών μήκους 48.090m που θα αρδεύουν 11.300 στρ.
Για την Τ.Κ. Ορφανών προβλέπεται η κατασκευή μιας λιμνοδεξαμενής και κλειστών αγωγών μήκους 35.240m που θα αρδεύουν 8.400 στρ..
Για την τελευταία αυτή μελέτη ο Δήμος Παλαμά κάνει έκκληση σε όλους τους πολιτικούς παράγοντες και των δύο Νομών Λάρισας και Καρδίτσας να βοηθήσουν να πειστεί η ηγεσία του Υπουργείου για την σπουδαιότητά της, μιας και με την ολοκλήρωση του έργου, θα λυθεί το πρόβλημα άρδευσης σε 74.300 στρέμματα!

Δήμος Παλαμά

8 σχόλια:

Νίκος Παπαβασιλείου είπε...

Στέλνουν περισσότερο νερό στα χωριά που ήδη έχουν και δεν υπάρχει έντονο πρόβλημα και στο ΦΥΛΛΟ πάλι τίποτα.Οπως πάντα!!!Α και επίσης το Φύλλο πληρώνει τέλη άρδευσης 19 ευρώ συν 13 με 15 ευρώ ρεύμα το στρέμμα.Ας μας πεί κάποιος ς τα άλλα χωριά του Δήμου πόσο πληρώνουν;

Βαγγέλης Παπαβασιλείου είπε...

Νίκο βλέπω στο τέλος να μιλάει για :
Πρόταση που έκανε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να συμπεριλάβει στα έργα του νέου ΠΑΑ 2014-2020 το
«Αρδευτικό δίκτυο Υπέρειας Ν. Λάρισας – Ορφανών Ν. Καρδίτσας» που έχει προϋπολογισμό 59.460.000 ευρώ.
Πιο αναλυτικά και για όσο αφορά στο Δήμο μας, η μελέτη προβλέπει, για την Τ.Κ. Φύλλου, την κατασκευή δυο μικρών λιμνοδεξαμενών που θα γεμίζουν από το τελειωμένο έργο του εμπλουτισμού του καρστικού συστήματος και κλειστών αγωγών μήκους 48.090m που θα αρδεύουν 11.300 στρ.

Νίκος Παπαβασιλείου είπε...

Και που παίρνουν νερό τι κάνουν παλι 300 κιλά βαμβάκι θα πάρουν .. τόσο ξέρουν τόσο κάνουν ...

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ είπε...

θα σου πω εγω νικολα.η λευκη ειναι το μοναδικο χωριο που αρδευεται αποκλειστικα με ιδιωτικες γεωτρησεις, χθες πηρα το τιμολογιο της δεη.θες να μαθεις τι πληρωνω?34ευρω ανα στρεμμα.περυσι 38.συν φυσικα τις οποιες ζημιες προκυπτουν σε πομωνες κ υποβρυχια κ ανεβαζουν το κοστος ακομη περισσοτερο.και γνωριζουμε ολοι οτι υπαρχουν χωρια που ποτιζουν με 7 κ 8 ευρω ανα στρεμμα.

Νίκος Παπαβασιλείου είπε...

Η καλύτερη μαγκιά φίλοι μου ειναι να ποτίζεις τζάμπα .. σε λέει ο Δήμος 19 € νερό και 15 ρεύμα 34€ εσυ του ρίχνεις μια κόκα και ψηφίζεις δήμαρχο να στα διαγράψει .κανεις πολιτική κατα τοεβ και γοεβ κλπ κλπ . Οι γνωστοί άγνωστοι ..

Κ.Ν είπε...

Ωραία, νερό/ κανάλια /άρδευση, νερό/κανάλια/άρδευση, καλά κάνετε είναι πηγή ζωής. Αλλά για την ποιότητα ζωής, την καθημερινότητα, την εναλλακτική μορφή ανάπτυξης π.χ Μουσείο Ιτέας με πολύ χαμηλότερο κόστος και πολλαπλά οφέλη έχετε κάτι; Οι νέοι εξαφανίστηκαν, δεν έχετε άλλο χρόνο. Στο τέλος οι Δημότες θα είναι μόνο γέροντες και καμμιά δεκαριά νέοι τσιφλικάδες..…αλλά ίσως αυτό να θέλετε να κάμετε. Κουμαντάρονται πιο εύκολα!

Sotiria Zagana είπε...

kamia meleth gia antiplummhrika erga, kata8esate?? ka8e aprilio/maio, ta xwrafia sto agio dhmhtrio plummhrizoun. gi'auta kanate merimna, h' den anhkoun ston dhmo?

AGROTIS είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής