Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

Μια χαμένη αρχαία πόλη στον Βλοχό

Όλοι βέβαια βλέπαμε τα ερείπια που υπήρχαν στην επιφάνεια της γης στο διπλανό μας χωριουδάκι, τον Βλοχό, περπατήσαμε και σκαρφαλώσαμε, όντες παιδιά, Πρωτομαγιές και Καθαρές Δευτέρες στον βραχώδη λόφο, πλάι στους πέτρινους περιβόλους, υποψιαζόμενοι ότι ο τόπος κρύβει ιστορία, όπως άλλωστε έδειξαν και τα ιστορικά συνέδρια, που έγιναν στον Παλαμά, επίσημη καταγραφή όμως και ανασκαφή δεν είχαν γίνει στο σημείο.

Η αρχαιολογική έρευνα λοιπόν, και μάλιστα ξένων αρχαιολόγων (σύνηθες γεγονός για τη χώρα μας) έφερε αποκαλύψεις..
Τα σημεία που επέλεγαν οι Αρχαίοι Έλληνες για να χτίσουν τις πόλεις τους, προφανώς δεν ήταν τυχαία. Μια εύφορη πεδιάδα, που διασχίζονταν από τον παραπόταμο του Πηνειού, τον Ενιπέα, και που διέθετε και τον λόφο (Στρογγυλοβούνι) για ακρόπολη, ήταν γεωγραφικό σημείο ενδεικνυόμενο για την ίδρυση πόλης.



Μια χαμένη αρχαία πόλη που χρονολογείται πριν 2.500 χρόνια ανακάλυψαν τυχαία στο χωριό Βλοχός της Θεσσαλίας ερευνητές - αρχαιολόγοι από τα πανεπιστήμια του Gothenburg και του Bournemouth, οι οποίοι βρίσκονταν στην Ελλάδα για ένα άλλο σχέδιο.
Παρόλο που ορισμένα από τα ερείπια ήταν ήδη γνωστά, αυτά ειδικά που βρισκόταν στην επιφάνεια της γης, κανείς δεν είχε ποτέ προβεί σε επίσημη καταγραφή τους αλλά ούτε είχαν γίνει ανασκαφές στο σημείο, ανέφερε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Robin Ronnlund.
"Βρεθήκαμε στην τοποθεσία με έναν συνάδελφο στο πλαίσιο ενός περσινού πρότζεκτ και αμέσως καταλάβαμε τις τεράστιες δυνατότητες. Είναι μυστήριο το πώς κανείς δεν έχει εξερευνήσει τον λόφο μέχρι σήμερα" σχολίασε.
Θραύσμα από αγγείο του 6ου αιώνα π.Χ που βρέθηκε στο σημείο.
Η ομάδα των αρχαιολόγων βρήκε ερείπια από πύργους, τείχη και πύλες πόλεων τόσο στην κορυφή όσο και στις πλαγιές του λόφου. Αυτό που θέλουν είναι να αποφύγουν τις ανασκαφές και να χρησιμοποιήσουν άλλες μεθόδους για να μελετήσουν τα ευρήματα, προκειμένου να αφήσουν το μέρος όπως ακριβώς το έχουν βρει και είναι σήμερα.
Στα χέρια τους έχουν ήδη από τον Σεπτέμβριο αρχαία αγγεία και νομίσματα που χρονολογούνται περί το 500 π.Χ.
Ο Ronnlund εικάζει πως η συγκεκριμένη πόλη άκμασε τον 4ο ή 3ο αιώνα π.Χ. πριν τελικά εγκαταλειφθεί - ενδεχομένως λόγω της εισβολής των Ρωμαίων. Τον Αύγουστο του 207 προγραμματίζεται το δεύτερο μέρος της έρευνας.
"Ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά για τις αρχαίες πόλεις αυτής της περιοχής και πολλοί ερευνητές στο παρελθόν έχουν διατυπώσει την άποψη πως η δυτική Θεσσαλία ήταν σχετικά παραμελημένη κατά την αρχαιότητα. Γι' αυτό το λόγο, η μελέτη μας συμπληρώνει ένα σημαντικό κενό στη γνώση για την περιοχή και αποδεικνύει πως υπάρχουν ακόμη πολλά ερείπια στο ελληνικό έδαφος που πρέπει να έρθουν στο φως"... καταλήγει ο Ronnlund.  

Δείτε το πανοραμικό βίντεο από το σημείο:


> >
πηγή

1 σχόλιο:

ΒΑΣΩ ΤΣΕΤΛΑ είπε...

Ναι Παβλίτο η ΘΕΣΣΑΛΙΑ κρυβει πολλούς ανεξερευνητους αρχαιολογικους θησαυρούς! τα τείχη στο Βλοχό ειναι ορατά και μαλιστα οι δάσκαλοι μας λέγανε οτι τα τειχη απο τη μια πλευρα του βουνου σχηματιζουν το "Α" !! συμπεραινοντας οτι ο Μέγας Στρατηλάτης πέρασε, έμεινε για λίγο στην ακμάζουσα πόλη και αφησε το στίγμα του! αληθεια η όχι οι ανασκαφές θα δειξουν........Παντως ειναι ωραίο που υπάρχει ενδιαφέρον!

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής