Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018

Διήμερη εκδρομή στην Αλεξανδρούπολη προγραμμάτισε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ιτέας

Διήμερη εκδρομή προγραμμάτισε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ιτέας στην ξακουστή Αλεξανδρούπολη το Σαββατοκύριακο 10 & 11 Μαρτίου 2018.

Η Αναχώρηση θα γίνει Σάββατο πρωί στις 5:00 από το παλιό Δημοτικό Σχολείο Ιτέας
Εκεί θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν τον επιβλητικό Φάρο, σύμβολο της πόλης και να θαυμάσουν τα νεοκλασικά της κτίρια.

Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 6932878948 κον Αχιλλέα Μπαλαντίνα πρόεδρο συλλόγου

Αλεξανδρούπολη
Η Αλεξανδρούπολη, πρωτεύουσα του Νομού Έβρου έχει χαρακτηριστεί «Το σταυροδρόμι των λαών, των πολιτισμών και της ομορφιάς». Έχει 57812 μόνιμους κατοίκους και είναι το μεγαλύτερο λιμάνι της βόρειας Ελλάδας μετά τη Θεσσαλονίκη. Μια πόλη πολυπολιτισμική στην οποία συνυπάρχουν η ορθόδοξη, η καθολική, η μουσουλμανική και η αρμένικη κοινότητα. Η κομβική θέση της Αλεξανδρούπολης που ενώνει Ευρώπη και Ασία, Δύση και Ανατολή είναι σημείο επαφής διαφορετικών πολιτισμών.
Η Αλεξανδρούπολη διαθέτει όλα τα μέσα μεταφοράς με την υπόλοιπη χώρα και το εξωτερικό, καθώς υπάρχει αεροδρόμιο, λιμάνι, σιδηρόδρομος και φυσικά ο οδικός άξονας της Εγνατίας Οδού.
Τα θαλάσσια σπορ, οι άνετες ταβέρνες, τα καφενεία και τα μπαρ κατά μήκος του μώλου του λιμανιού, τα πολυτελή ξενοδοχεία και οι πολυάριθμες δυνατότητες διασκέδασης εγγυώνται στους επισκέπτες της Αλεξανδρούπολης μια ευχάριστη ατμόσφαιρα διακοπών και μια άνετη παραμονή.
Σε 25 χιλιόμετρα ακτογραμμής εκτείνονται παραλίες του Έβρου που ικανοποιούν όλα τα γούστα, αμμώδεις και βραχώδεις, πολύβουες και οργανωμένες.
Η Αλεξανδρούπολη αποτελεί μια από τις νεότερες πόλεις της χώρας, καθώς ιδρύθηκε μόλις το 1875. Η γύρω περιοχή έχει πλούσιο ιστορικό παρελθόν, καθώς στην θέση της βρισκόταν η αρχαία πόλη Σάλη, την οποία αναφέρει ο Ηρόδοτος, καθώς επίσης σε κοντινή απόσταση η αρχαία Μεσημβρία, η Ρωμαϊκή Τραϊανούπολη και η Βυζαντινή Βήρα.


Αρχικά ονομαζόταν Δεδέ – αγάτς και επρόκειτο ουσιαστικά για ένα μικρό ψαροχώρι.
Η συγκεκριμένη ονομασία στα Τουρκικά σημαίνει δέντρο του παππού (dede σημαίνει παππούς και ağaç σημαίνει δέντρο στα Τουρκικά). Προέκυψε από το μύθο ενός σοφού δερβίση που πέρασε έζησε εδώ, στη σκιά ενός δέντρου και τελικά θάφτηκε δίπλα σε αυτό. Το 1871 οι σιδηροδρομικές γραμμές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας περνούν από το μικρό Δεδέαγατς και η περιοχή της Αλεξανδρούπολης ανθίζει.
Το 1877-1878 η Αλεξανδρούπολη καταλαμβάνεται από τους Ρώσους, το τέλος του ρωσοβουλγαρικού πολέμου όμως την βρίσκει στα χέρια των Βουλγάρων για περίπου τρεις μήνες, όταν με νέα συνθήκη η πόλη επέστρεψε στην Τουρκία.
Με τη λήξη των Βαλκανικών πολέμων και την συνθήκη του Βουκουρεστίου του 1913, η Αλεξανδρούπολη περνά εκ νέου στα χέρια των Βουλγάρων, που με εκτεταμένες καταστροφές προκαλούν ανυπολόγιστες ζημιές στα μνημεία της. Μερικά χρόνια αργότερα, όταν η Βουλγαρία ηττήθηκε στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Αλεξανδρούπολη, όπως και η Δυτική Θράκη περνούν στο ελληνικό κράτος.
Η Αλεξανδρούπολη απελευθερώνεται οριστικά στις 14 Μαΐου του 1919.
Το νέο της όνομα δίνεται προς τιμήν του τότε βασιλιά Αλέξανδρου που πέρασε από εκεί, οδηγώντας τα ελληνικά στρατεύματα προς την Ανδριανούπολη.

Αξιοθέατα στην Αλεξανδρούπολη:
Ο Φάρος
Η πλατεία Μητροπόλης
Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Νικολάου
Εκκλησιαστικό Μουσείο
Ζαρίφειος Παιδαγωγική Ακαδημία
Ιστορικό Μουσείο
Λαογραφικό Μουσείο Καππαδοκών
Μουσείο Φυσικής Ιστορίας
Εθνολογικό Μουσείο Θράκης
Αρμένικη Εκκλησία
Καθολική Εκκλησία
Ιστορία



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής