Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019

Ο "Βλάχος"

Ο Βλάχος είμαι εγώ και μην ρωτάτε γιατί.
Το 1947 από ελεύθερο πουλί στις λαγκαδιές και στα λιβάδια, βρέθηκα μαντρωμένος σε ένα σχολειό που το λέγανε Γυμνάσιο. Και δεν είναι που έπρεπε να πηγαίνω κάθε μέρα και την Κυριακή στη γραμμή για την Εκκλησιά, είναι γιατί βρέθηκα ξένος μέσα σε ξένους. Βλέπετε από το χωριό μου (Πέτρινος) άλλος δεν ήρθε εκείνη τη χρονιά να΄χω και εγώ, βρε αδερφέ, παρέα. Τις επόμενες χρονιές πήγαν και άλλοι στο Γυμνάσιο, αλλά όχι στην Καρδίτσα, πήγαν οι αφιλότιμοι στον Παλαμά.
Κι εδώ άτυχος.
Δεν ήξερα τι να κάνω, εκείνο που ήξερα είναι ότι κάτι έπρεπε να κάνω, κι αυτό ήρθε μόνο του. Γνώρισα το Νίκο Καφάση από το Κουτσιαρί, αυτός με γνώρισε στον Λάμπρο Ταμπάκη από το Μπουλί και στη συνέχεια άλλα 5-6 παιδιά από τα γύρω χωριά, ήρθαν μετά και ένα τσούρμο (πάνω από τρία) βλαχούλια από το Μουσαλάρι και έτσι έδεσε η παρέα.
Ωστόσο μεταξύ μας υπήρχαν κάποιες ασήμαντες διαφορές για τους μεγάλους, αλλά «σημαντικές» για τους μικρούς, τουλάχιστον στην αρχή της γνωριμίας. Εμένα βλάχο με ανέβαζαν βλάχο με κατέβαζαν. Του κάκου προσπαθούσα να τους πίσω ότι δεν είμαι βλάχος. Που αυτοί αμετάπειστοι.
Να δεχθούμε ότι τα βλαχούλια από το Μουσαλάρι, δεν είναι βλαχούλια διότι έχουν σπίτι και στα βουνά και στον κάμπο, ενώ εσείς στα βουνά μένετε στα καλύβια.
Κάπως έτσι έμεινα ο μόνος βλάχος, οπότε δεν μου έμεινε τίποτα άλλο παρά η αντεπίθεση.
- Και δεν μου λέτε, εσείς που είστε Καραγκούνηδες τι παραπάνω έχετε από μένα; Έχετε το σταυρό στη μπάλα; 
Αυτό ήταν άρχισαν να γελάνε. Δεν ήξεραν τι θα μπει μπάλα.
Με τα πολλά τους εξήγησα ότι μπάλα εμείς λέμε το μέτωπο.
Πάλι γέλια.
- Α ρε το πατσί λέει μπάλα, φωνάζει ό άλλος.
Ως γνωστό επικρατεί στην περιοχή μας το κεφάλι , πατσί να το λέμε. Που αυτοί το δικό τους, οπότε το πήγα αλλού που κατά τη γνώμη μου είχα κάποιο προβάδισμα.
- Και δεν μου λέτε ο Χριστός πού γεννήθηκε; Δεν γεννήθηκε στο μαντρί και σαν σαρμανίτσα είχε το παχνί; 
Ακολούθησαν παρόμοιοι διάλογοι πολλοί, αλλά τελικά τα βρήκαμε, δηλαδή εγώ έμεινα βλάχος, αλλά το συνήθισα και δεν με πείραζε.
ΩΡΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ.
Η λέξη «μπούλιγκ» τότε ήταν άγνωστη.

Κωνσταντίνος Γαλλής

9 σχόλια:

Penelope Andre είπε...

Κωνσταντίνε, τότε τα παιδιά ήταν δυνατά και μπορούσαν να ελίσσονται αναπτύσσοντας άμυνες μοναχά τους. Τώρα, ως νέοι Κολόμβοι, ανακαλύψαμε το bullying κι ασχολούμαστε μ αυτό, παραβλέποντας τα μύρια άλλα κακά που μας δέρνουν εντός κι εκτός της εκπαίδευσης. Η καχεξία μας να είμαστε επαρκείς γονείς, μας κάνει να ζητάμε το λόγο για την παραμικρή επίθεση που δέχονται τα παιδιά μας. Είναι η βαθιά ενοχή μας που δεν καταφέρνουμε να κάνουμε τα παιδιά μας δυνατά, ανθεκτικά και ευπροσάρμοστα. Με όσα λέω, δεν αρνούμαι την ύπαρξη του bullying, ούτε πως πολλές φορές αυτό μπορεί να γίνει ακραίο, οπότε εκεί χρειάζεται να υπάρχει ευαισθησία και άμεση παρέμβαση. Όμως είμαστε απόλυτα υπεύθυνοι όσοι μεγαλώνουμε παιδιά και τα κάνουμε είτε μικρούς αναίσθητους τυράννους, είτε άβουλα κι αδύναμα πλάσματα. Δυστυχώς η ενασχόληση με τους εαυτούς μας και τα "θέλω" μας, ενώ είμαστε γονείς, και η ελαφρότητα με την οποία γενικά αντιμετωπίζουμε τη γονεϊκή μας ταυτότητα, δημιουργούν νοσηρότητα προσωπική και κατ επέκτασιν κοινωνική. Γονιός να γίνεται όποιος είναι έτοιμος να θυσιάσει πολλά και να διδάξει πολλά κι όχι όποιος το κάνει έτσι, χωρίς σκέψη, ή για κοινωνική καταξίωση.

Αλέξανδρος Κοντογιάννης είπε...

Τι να σου πω βρε Κωστή μου; Απλά... περιγράφεις βιωματικές μου αναμνήσεις αλλά σε άλλους τόπους, με άλλα πρόσωπα, όμως με καρμπόν βγαλμένες καταστάσεις! Όσο για το ανεξίτηλο τατουάζ του σταυρού στη "μπάλα" της μάνας μου, αυτό ήταν το... εναρκτήριο λάκτισμα για μπούλινγκ, από τα... Γκρεκάκια (τα μη Σαρακατσανάκια παιδιά)..!

Τόλης Θωμόπουλος είπε...

Αλέξανδρε Κοντογιάννη όταν απικαλουσατε τα μη Σαρακατσανακια..και τα μη Βλαχάκος..." Γκρεκακια " δηλαδή Ελληνικά ,αυτό ταυτόχρονα ήταν μια παραδοχή " κάτι αλλου " απ την πλευρά σας? Ρωτάω ,από αγνό ενδιαφέρον , γιατί ξέρω πολύ καλά ως καθηγητής ...ότι ποτέ δεν υπήρξε επίσημη " βλάχικη γλώσσα " ..ούτε φυσικά ότι οι βλάχοι και οι Σαρακατσάνοι ήταν κάτι άλλο από γνήσιοι Έλληνες ! ....Τα γράφω αυτά ..γιατί έχω ακούσει τετοια ανιστορητα πράγματα από φίλους μου συμφοιτητές μου βλάχους ,όπως είχα ακούσει και για " μακεδονιτικη γλώσσα " από καλούς μου φίλους ...ώσπου εμφανίστηκαν τα Σκόπια....κι όλοι κατάλαβαν ...ότι όλα αυτά ήταν Μπουρδολογιες..! Κάτι τέτοιες ανοησίες υποστήριζε και ο Νίκος Μερτζος για βλάχικη γλώσσα ! ΟΛΟΙ είμαστε Έλληνες και τίποτε άλλο....με ειλικρίνεια το λέω και σεβασμό!

Αλέξανδρος Κοντογιάννης είπε...

Tolis Thomopoulos Κι εγώ με ειλικρίνεια σας ομολώ κ. Θομόπουλε ότι όντως υπήρχε αυτή η... κλητική προσφώνηση! Εμάς τους Σαρακατσάνους, μας φώναζαν "βλάχους " κι εμείς αποκαλούσαμε όλους τους άλλους που δεν ήταν Σαρακατσαναίοι "γκρέκους"!
Εγώ το επίθετό μου το πρώτο άκουσα να το φωνάζουν στο Πανεπιστήμιο! Μέχρι τότε ήμουν "το Βλαχάκι"...!
Βέβαια, στη γενέτειρά μου, Παρανέστι Δράμας, αλλά και σ' όλο το νομό, δεν υπήρχαν "Βλάχοι" με τη σημερινή έννοια προέλευσης και καταγωγής. Αλλά εμάς τους Σαρακατσάνους, οι υπόλοιποι πρόσφυγες : Λαζοί, Πόντιοι, Μπάφραλήδες, Καυκάσιοι, Καπαδόκες, Καράμανλήδες κλπ... μας έλεγαν Βλάχους!
Μία λεπτομέρεια, πολύ βασική βέβαια : αυτούς που εμείς αποκαλούσαμε " γκρέκους" (Έλληνες όπως γράφετε) οι περισσότεροι από αυτούς μίλαγαν μόνο... Τουρκικά! Γιατί ήταν πρόσφυγες! Και ιδού το παράδοξο :εμας, που μιλούσαμε ελληνικά, μας αποκαλούσαν βλάχους,.... Και αυτούς που μιλούσαν τουρκικά τους αποκαλούσαμε. γκρέκους - Έλληνες...!
Τα συμπεράσματα δικά σας...!

Τόλης Θωμόπουλος είπε...

Αλέξανδρε Κοντογιάννη πάρα πολύ ωραία ...ο διάλογος είναι πολιτισμός και πάντα μαθαίνουμε μέσα απ' την ανταλλαγή απόψεων .Συμφωνούμε !
Απλά για την ιστορία αναφέρω ότι οι Βλάχοι σαν νομαδική ,Ελληνική φυλή, μετακομισαν βορειότερα κι εκεί μπέρδεψαν την μητρική λαλιά τους με τα ρωμαίικα ..κι έτσι προέκυψαν τα βλάχικα ...α-ρμεν = ρωμαιικα ...Ρομάν..ρωμαίικα ...άρα Ελληνικά..όπως όλοι οι Έλληνες επωνομαζοταν ..και Ρωμιοι

Αλέξανδρος Κοντογιάννης είπε...

Συμφωνώ!!!

Μυρίνα Τοξοβόλος είπε...

Καί εμένα στήν Θεσσαλονίκη βλάχο με αποκαλούσανε καί γενικά έχω ακούσει νά αποκαλούν υποτιμητικά βλάχους όσους είναι από τήν <> εκτός Αθηνών η Θεσσαλονίκης.

Ανώνυμος είπε...

Γεια σου κύριε Κώστα....είσαι εξαίσιος λαογράφος !

Μυρίνα Τοξοβόλος είπε...

Οταν διαβάζω αφηγήσεις τού Κώστα νοιώθω σάν νά διαβάζω ΤΑ ΨΗΛΑ ΒΟΥΝΑ Τού Ζαχαρία Παπαντωνίου .Αν θυμάμαι καλά.

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής