Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2022

O Μάκης Θεοδώρου από την Συκεώνα Καρδίτσας διαφημίζει την Ελλάδα από ψηλά

Η αγάπη του Μάκη Θεοδώρου είναι να ανακαλύπτει τις άγνωστες ομορφιές της χώρας μας.
Τα ορεινά χωριά,τις αλπικές λίμνες,τα ποτάμια,τις παραδοσιακές γέφυρες και τις κορυφές των βουνών. Ο Μάκης Θεοδώρου που σήμερα είναι ιδιοκτήτης στο κατάστημα «Γερμανός» στον Άλιμο  κατάγεται από το χωριό Συκιές Καρδίτσας αλλά ζει με την οικογένεια του στην Αθήνα. 
Τις Κυριακές που το κατάστημά του είναι κλειστό, παίρνει το drone και κάνει θαύματα. Μάλιστα από το 2015 ξεκίνησε να απαθανατίζει με το drone του τις ομορφιές της χώρας μας από ψηλά και να τις δημοσιεύει στο διαδίκτυο. Τα σχόλια που παίρνει ακόμη και από ευρωπαίους που αγαπούν την Ελλάδα είναι καταπληκτικά. Γιατί δείχνει ότι δεν είναι γνωστό. Από βουνά μέχρι ποτάμια. Από ορεινά χωριά που δεν τα δείχνει ούτε ο χάρτης μέχρι παραδοσιακές γέφυρες. Αψηφώντας πολλές φορές τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν στα βουνά  αλλά έχοντας πάντα την κατάλληλη παρέα για υποστήριξη φωτογραφίζει η βιντεοσκοπεί θέματα και στη συνέχεια τα προωθεί μέσα από το κανάλι του « Nature Drone by Makis Theodorou» στο you tube. 
Όλες αυτές οι άγνωστες ομορφιές της Ελλάδος προβάλλονται στο εξωτερικό και έτσι μέσα από το χόμπι του Μάκη Θεοδώρου διαφημίζεται από ψηλά η χώρα μας. Τον αναζητήσαμε και του ζητήσαμε να μας μιλήσει για το χόμπυ του. Είναι κρίμα που το υπουργείο Τουρισμού δεν έχει αξιοποιήσει ακόμη αυτό το έργο του.

Ποια τα αγαπημένα μέρη για γυρίσματα
Θα ήθελα να ξεκινήσω λέγοντας ότι η Ελλάδα έχει πολλά όμορφα μέρη, κυρίως ορεινά που κατά την άποψη μου δεν είναι πολυδιαφημισμένα, παρόλο που οι δυνατότητες του ορεινού και χειμερινού τουρισμού στην χώρα μας είναι μεγάλες. Με καταγωγή από ένα χωριό, τις Συκιές Καρδίτσας, πάντα μου άρεσε να αντικρίζω την κορυφογραμμή των Αγράφων από το παράθυρο του πατρικού σπιτιού μου κάθε πρωί που ξύπναγα για το σχολείο. Έτσι, τα Άγραφα αποτελούν αγαπημένο προορισμό  για λήψη φωτογραφιών και βίντεο από ψηλά με drone. Επίσης, ο Όλυμπος για μένα είναι κάτι το μοναδικό και ιδιαίτερο, που αν δεν ανέβεις έστω και μια φορά στην ζωή σου, δεν θα μπορέσεις να καταλάβεις ποτέ την μαγεία! Ακόμη ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου έχει ο Λάκμος με τη Δρακόλιμνη Βερλίγκα, η δρακόλιμνη Τύμφης, η Γκιστόβα στο Γράμμο και του Σμόλικα.                                       
Τι ανταπόκριση υπάρχει στην Ελλάδα και τι στο Εξωτερικό
Στο εξωτερικό υπάρχει περισσότερο ενδιαφέρον και ανταπόκριση για τον ορεινό τουρισμό απ’  ότι στην Ελλάδα. Τον τελευταίο καιρό όμως που η προβολή της ορεινής Ελλάδας από ιδιώτες έχει αυξηθεί, εκδηλώνεται δειλά δειλά  ενδιαφέρον κι από τους Έλληνες.       

Πόσο χρόνο δαπανάτε για να κάνετε ένα σωστό γύρισμα; 
Για να μπορέσει να γίνει ένα σωστό γύρισμα με το drone χρειάζεται αρκετός χρόνος και κόπος. Πρώτα από όλα για να βρεθείς σε ένα ορεινό μέρος ή σε μια κορυφή βουνού δεν είναι και τόσο εύκολο. Θα πρέπει να αφιερώσεις χρόνο για την οργάνωση της εκδρομής και των θεμάτων που στοχεύεις να βγάλεις. Δεύτερον, θα πρέπει να έχεις τον κατάλληλο εξοπλισμό, την παρέα και να τα κουβαλήσεις για αρκετές ώρες μιας και το αυτοκίνητο δεν μπορεί να σε ανεβάσει μέχρι την κορυφή. Επίσης, θα πρέπει και ο καιρός να είναι σύμμαχος  και να εκμεταλλευτείς τις ιδανικές συνθήκες για την βιντεοσκόπηση. Άρα καταλαβαίνετε ότι για να βγει ένα θέμα μπορεί να χρειαστείς 2 και 3 ημέρες, ορισμένες φορές με δύσκολες καιρικές συνθήκες. Τέλος, απαιτείται πολύωρη επεξεργασία των πλάνων που έχουν ληφθεί για το τελικό βίντεο.

Πόσο κοστίζει αυτή η ιδέα; 
Είναι μια καλή και καίρια ερώτηση. Πιστεύω ότι το κόστος είναι ο σημαντικότερος ανασταλτικός παράγοντας για να ασχοληθεί κανείς με κάτι τέτοιο, αφού πέραν του ότι για να το κάνεις πρέπει να σου αρέσει πολύ και να αντέχεις τις δυσκολίες του βουνού, το κόστος  για να το κάνεις είναι τεράστιο, προκειμένου  να έχεις διαρκώς νέα θέματα και να  ανεβάσεις στο κανάλι του y-tube. Πρώτον, χρειάζεσαι ένα αυτοκίνητο off- road για να μπορεί να ανεβαίνει σε αυτές τις δύσκολες κορυφές. Δεύτερον, θα πρέπει να αγοράσεις τον κατάλληλο ατομικό εξοπλισμό για να αναρριχηθείς κυρίως το χειμώνα αλλά και να κατασκηνώσεις αν βρεθείς μακριά από κάποιο ξενοδοχείο ή καταφύγιο. Επίσης, η διατροφή αποτελεί μεγάλο κόστος. Τέλος, απαιτείται  τεχνολογικός εξοπλισμός που πρέπει συχνά να τον αναβαθμίζεις με καινούργια μέσα καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς. Για παράδειγμα, οι κάμερες και τα drone εξελίσσονται διαρκώς και είσαι αναγκασμένος να αγοράζεις ότι νέο βγαίνει για να συνεχίσεις να δημιουργείς άριστο αποτέλεσμα.

Υπάρχει οικονομική βοήθεια για τη διαφήμιση; 
Δεν υπάρχει καμία βοήθεια απo τους αρμόδιους φορείς όπως ο ΕΟΤ. Δυστυχώς δεν αναγνωρίζεται αυτό που κάνουμε εμείς που αγαπάμε τη φύση και τους ορεινούς προορισμούς. Είμαστε υποχρεωμένοι να πληρώνουμε εμείς τα έξοδά μας για την προβολή των ορεινών περιοχών και όχι οι αρμόδιοι. Εξάλλου, διαπιστώνω πως υπάρχει μια έλλειψη αξιοποίησης και προβολής των ορεινών προορισμών στην χώρα μας. Το ελληνικό βουνό έχει πραγματικά  απίστευτες δυνατότητες και ομορφιές αλλά και πανέμορφα αναξιοποίητα ορεινά χωριά που θα μπορούσαν στο μέλλον να αποτελέσουν πόλο έλξης για τον εγχώριο και ξένο τουρισμό.

Το Υπουργείο Τουρισμού έχει βοηθήσει;
Η βοήθεια από το Υπουργείο Τουρισμού είναι ανύπαρκτη, δεν με έχει προσεγγίσει κανείς και δεν μπορώ να καταλάβω το λόγο, μιας και αν προσέξετε τα θέματα μου, δεν υπάρχουν πουθενά σε κάποια προβολή της χώρας μας. Μάλλον οι λόγοι είναι άλλοι που δεν γνωρίζω.

Ποιοι σας έχουν πλησιάσει βλέποντας τη δουλειά σας; 
Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, περίπου 2 χρόνια κάποια κανάλια βλέποντας τη δουλειά μου μέσα από το κανάλι μου στο you tube, με προσέγγισαν να τους δώσω κάποια βίντεο για να παρουσιάσουν στις εκπομπές τους αφιλοκερδώς και χωρίς κανένα αντίτιμο. Εγώ δεν είχα καμιά αντίρρηση και τους έδωσα ότι μου ζήτησαν με μια απλή αναφορά στο κανάλι μου και στο όνομά μου. Επίσης, θα ήθελα να τονίσω πως οι τοπικές αρχές των περιοχών που πηγαίνω, αναγνωρίζοντας αυτό που κάνω, συχνά με φιλοξενούν, μου παρέχουν πολύτιμες συμβουλές για τα περιοχή τους που σίγουρα την γνωρίζουν καλύτερα! Έτσι, οι τοπικές αρχές παρέχουν πολύτιμη βοήθεια για να τραβήξω όλες τις ομορφιές των περιοχών τους και να τις προβάλουμε μαζί στα διάφορα κοινωνικά δίκτυα για να ανέβει ο τουρισμός στην περιοχή τους.  Αυτό που θέλω να τονίσω είναι πως ορισμένα ειδησεογραφικά site και τοπικές διαδικτυακές εφημερίδες χρησιμοποιούν τα βίντεο μου από το κανάλι μου στο you tube  χωρίς να με ενημερώσουν και χωρίς καν να με αναφέρουν. Θα ήθελα να αναφερθώ και στο site του αξιόλογου δημοσιογράφου, Χρήστου Βασιλόπουλου, στη Μηχανή του Χρόνου όπου χρησιμοποιεί πολλά από τα βίντεο μου στα άρθρα του για την προβολή της χώρας. Έχω μία πολύ καλή συνεργασία μαζί του και τον ευχαριστώ πολύ.

Η εταιρία που εργάζεστε- είστε ιδιοκτήτης και διευθυντής του καταστήματος Γερμανός στον Άλιμο- έχει ενδιαφερθεί γι αυτό το έργο; 
Ασφαλώς και έχει ενδιαφερθεί και είμαστε σε συζητήσεις για κάποιο έργο που θα βγει μελλοντικά.

Ποιοι είναι οι στόχοι σας; 
Στόχος μου είναι μέσα από την αγάπη μου για την ορεινή Ελλάδα, να προβληθεί η χώρα μου στο εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό μέσω του καναλιού μου. Έχω ασχοληθεί ιδιαίτερα με τα Ευρυτανικά  Άγραφα όπου οι τοπικές αρχές με τον Δήμαρχο Αγράφων τον κ. Αλέξανδρο Καρδαμπίκη και τον ορειβατικός σύλλογος Αγράφων με έχουν αγκαλιάσει και με βοηθούν όσο κανένας άλλος να προβάλω τα όμορφα μέρη τους, με στόχο να ανεβάσουν την επισκεψιμότητα και τον τουρισμό στην περιοχή τους. Επίσης με ενδιαφέρει πολύ και ο Όλυμπος, το βουνό των θεών , το οποίο με έχει μαγέψει και το επισκέπτομαι κάθε χρόνο με παρέα και φιλοξενούμαστε για αρκετές μέρες στα καταφυγιά του οροπεδίου των μουσών και συγκεκριμένα  στο «Κάκκαλος» και στο «Γιώσος Αποστολίδης».

Τι θα περιμένατε από τον αρμόδιο φορέα που ασχολείται με τον τουρισμό; 
Θα ήθελα οι αρμόδιοι φορείς του Υπουργείου Τουρισμού να επικοινωνήσουν μαζί μου και να συνεργαστούμε από κοινού για την προβολή των ορεινών περιοχών της χώρας μας που τόσο ανάγκη έχουν. Αξίζει να επισημάνω πως, η ορεινή ηπειρωτική χώρα μας χρειάζεται να εξοπλιστεί με κατάλληλους δρόμους, σύγχρονες υποδομές, ξενοδοχεία και διάφορες υπαίθριες δραστηριότητες. Παράλληλα τα ορεινά χωριά πρέπει να αναπτυχθούν και όχι να εγκαταλείπονται στην μοίρα τους όπως τώρα. Ας μην ξεχνάμε ότι τα ελληνικά βουνά μπορούν να προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες στους επισκέπτες και αποτελεί χρέος των αρμόδιων φορέων να προωθήσουν τον ορεινό τουρισμό.

Του Περικλή Χαλάτση (zougla.gr)





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής