Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Απέραντο γαλάζιο..


της Κατερίνας Νοτοπούλου.....


Κυριακή 21 Αυγούστου.. Αθήνα. Αρνούμενη πεισματικά να δεχτώ το πέρας του θέρους, χαζεύω οδηγούς διακοπών και φωτογραφίες νοσταλγώντας το μπλε χρώμα της θάλασσας..

Ανέκαθεν είχα μια ενστικτώδη έλξη από το μπλε χρώμα, το βαθύ μπλε αυτό της θάλασσας και των παραθυρόφυλλων στις Κυκλάδες, αλλά και το ανοιχτό γαλάζιο του ουρανού της Ελλάδας.. Νιώθω μια εγγενή τέρψη κάθε φορά που αντικρίζω οτιδήποτε σε μπλε χρώμα..

Πρέπει στη προηγούμενη ζωή μου να μουν ψάρι, γοργόνα, αστερίας, δελφίνι, κάτοικος θαλάσσης πάντως σίγουρα. Όταν βουτάω στο θαλασσινό νερό νιώθω να εξαϋλώνομαι, να μην έχω όγκο, μάζα διαστάσεις, και να γίνομαι ένα με το μπλε υγρό στοιχείο..

Πόσο έχει εμπνευστεί η τέχνη, πόσα ποιήματα έχουν γραφτεί για να εξυμνήσουν τη θάλασσα, πόσα τραγούδια, πόσοι πίνακες ζωγραφικής !!

'' Θεέ μου πόσο  μπλε ξοδεύεις για να μη σε βλέπουμε..'' έγραψε  ο Ελύτης
''Βρεθήκαμε γυμνοί πάνω στην αλαφρόπετρα κοιτάζοντας τα αναδυόμενα νησιά....'' δια χειρός Γιώργου Σεφέρη
''Ρήγισσα των παλμών και των φτερών του Αιγαίου..''. (Οδ. Ελύτης)
''Πρόσεχε να προφέρεις καθαρά τη λέξη θάλασσα, έτσι που να γυαλίσουν μέσα της όλα τα δελφίνια ( Οδ.Ελύτης)
''Στενάζεις καρδιά μου το ίδιο αναστέναγμα. Να ζούσα και πάλι ση θάλασσα, εκεί τη ρηχή και την ήμερη, στη θάλασσα εκεί την πλατιά, τη μεγάλη'' (Κωστής Παλαμάς)

Αυτή η θάλασσα που έχει θρέψει στόματα και ολόκληρες γενιές,
Αυτή που έχει πάρει τόσες ψυχές δείχνοντας την οργή της , τη μανία της, σα τεράστιο στοιχείο που ορθώνεται και καταπίνει τα πάντα.
Αυτή που όσο τίποτε λατρεύτηκε και μισήθηκε, που λάξευσε τα βράχια , που καταπόντισε ό,τι και όποιον τόλμησε να την ειρωνευτεί και να την αψηφίσει...
Αυτή τη γαλάζια θάλασσα τη γνώρισα από παιδί και τώρα την κοιτώ και πλημμυρίζω άπο κάθε λογής συναίσθημα, με γαλήνη στη νηνεμία, με δέος στη φουρτούνα, και πάντα με σεβασμό...


Ας μιλήσουν οι οικόνες........





και τέλος, ''θάλασσα'' στίχοι Θ.Μικρούτσικος, ερμηνεία : ΜΙLVA

 

Κατερίνα Νοτοπούλου
Γεννήθηκε το 1984 και τέλειωσε το Δημοτικό στήν Ιτέα. Πήγε στό Μουσικό Γυμνάσιο Καρδίτσας όπου εκεί ασχολήθηκε με τήν μουσική (Κιθάρα - πιάνο - κλαρίνο, Βυζαντινή χωροδία, Παραδοσιακή χωροδία, Ιστορία τέχνης κτλ). Επέστρεψε και τελείωσε το Λύκειο στήν Ιτέα και το 2002 πήγε στήν Αθήνα όπου πέρασε και τελείωσε τήν Νομική. Τώρα ασκεί το επάγγελμα της Δικηγόρου και είναι κάτοικος Αθηνών.........

3 σχόλια:

Παύλος Σαμαράς είπε...

Πολύ καλή πένα Κατερίνα Μπράβο !!!

Katerina είπε...

ευχαριστώ πολύ για τα καλά λόγια και για το re-post.

Παύλος Σαμαράς είπε...

Είναι τιμή μας να φιλοξενούμε συγχωριανούς μας με άποψη και μάλιστα σαν την δική σου...περιμένουμε το επόμενο post σου με ανυπομονησία..!!!

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής