Σάββατο 10 Μαΐου 2014

Η Αυτοδιοίκηση κοντά στούς πολίτες

Πριν μπω στο κυρίως θέμα δυό λόγια για τον "Καλλικράτη" όπως μέχρι σήμερα τον γνωρίσαμε :
α) Αντί να δημιουργήσει ισχυρούς ΟΤΑ, έχει οδηγήσει σε μία τραγελαφική κατάσταση με αλληλοσυγκρουόμενες νομοθετικές ρυθμίσεις,
β) Αρμοδιότητες δίνονται και αφαιρούνται,
γ) Τα όργανα δυσκολεύονται να λειτουργήσουν και
δ) Οι δημότες έχουν χάσει την δυνατότητα επαφής και συμμετοχής στην επίλυση των καθημερινών προβλημάτων τους, ιδιαίτερα στους επαρχιακούς δήμους με τα πολλά δημοτικά διαμερίσματα.

Ταυτόχρονα, η λαίλαπα των μνημονίων και της πολιτικής, οδηγεί ταχύτατα τους Δήμους σε χρεοκοπία. Επιβάλλουν στους ΟΤΑ να γίνουν άμεσα πλεονασματικοί, περικόπτοντας άγρια τις επιχορηγήσεις των ΚΑΠ και της ΣΑΤΑ. Ταυτόχρονα, το ΕΣΠΑ λιμνάζει, ο Θησέας σταμάτησε, για δε το πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ αγνοείται η τύχη του, ενώ εξαλείφεται η δυνατότητα άσκησης της οποιασδήποτε κοινωνικής πολιτικής.
Η χρηματοδότησή τους μειώνεται διαρκώς με στόχο να επιβάλλουν οι ίδιοι περισσότερους φόρους και τέλη, το μόνιμο προσωπικό τους επίσης μειώνεται, μέσω συνταξιοδοτήσεων και μετατάξεων, ενώ ολοένα και περισσότεροι τομείς των υπηρεσιών της αυτοδιοίκησης ανατίθενται σε ιδιώτες.

Αυτό είναι το περιβάλλον στο οποίο θα γίνουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές την άλλη Κυριακή για τις οποίες προς το παρόν μόνο υποψηφιότητες "παίζουν", ενώ οι δημότες μάλλον σφυρίζουν αδιάφορα.

Παρ’ όλα αυτά οι υποψήφιοι και οι συνδυασμοί τους του δήμο Παλαμά οφείλουν να μιλήσουν.
Θα πρέπει να μας πουν ποια (κατά τη γνώμη τους) είναι εκείνα τα θέματα που το νέο δημοτικό συμβούλιο και η επόμενη δημοτική αρχή, πρέπει να προκρίνει ως άμεσης προτεραιότητας, προς τα πού πρέπει να κινηθεί, τι πρέπει να αντιμετωπίσει, να αλλάξει ή να δώσει έμφαση.

Θέλουμε σκέψεις για τον δημότη και όχι για την ψήφο του, σκέψεις για το τι μπορούμε εμείς οι δημότες να κάνουμε και όχι τι ζητάμε από μια μακρινή και αδιάφορη κεντρική εξουσία.
Σκέψεις και θέσεις που θα κινητοποιούν τις τοπικές κοινωνίες και θα ενεργοποιούν τους δημότες. Σκέψεις και σχέδια όχι για το άμεσο επόμενο χρονικό διάστημα, αλλά για το μέλλον των παιδιών μας που θέλουν να κατοικίσουν αυτόν τον ευλογημένο τόπο αλλά δυστυχώς ξενιτεύονται στους ανήλιαγους τόπους της βόρειας Ευρώπης.
Σκέψεις για την αναβάθμιση των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου με την ενεργό συμμετοχή των δημοτών όπου θα μπορείς να χαίρεσαι τις συζητήσεις και τις αντιπαραθέσεις.
Σκέψεις για καθιέρωση των λαϊκών συνελεύσεων όχι αναγκαστικά λόγω του νόμου αλλά συνειδητά για να ανοίξουν οι δίαυλοι με τις τοπικές κοινωνίες και να αρχίσουν σιγά – σιγά να γίνονται πιο συμμετοχικές.

Γιατί μόνο έτσι θα λύσουμε τα μεγάλα προβλήματα του Δήμου μας όπως :
Πολιτισμός: Η ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, μουσείων, μονοπατιών, χώρων φυσικού κάλους κ.λ.π.

Μαζικό κίνημα: Είτε το θέλουμε είτε όχι μόνο μέσα από την ενότητα Συλλόγων, Συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών ανά προϊόν, θα μπορέσει να πετύχει κάτι αυτός ο τόπος.
Στην προσπάθεια αυτή θα πρέπει να πρωτοστατήσει η νέα δημοτική αρχή με συγκεκριμένες ενέργειες και χρονοδιαγράμματα.
Το ίδιο θα πρέπει να γίνει τόσο στα θέματα κοινωνικής αλληλεγγύης, περιβάλλοντος αλλά και στον αθλητισμό. 

Για να γίνουν όλα αυτά χρειάζεται σχέδιο αλλά και συγκρούσεις με συμφέροντα και αντιλήψεις και όχι να κρύβονται τα προβλήματα κάτω από το χαλί.

Κλείνοντας να πω ότι η τοπική αυτοδιοίκηση είναι θεσμός που μπορεί να παραμείνει κοντά στους πολίτες και μπορεί να πετύχει πολλά με τη βοήθεια της κινητοποίησής τους.
Πάρα την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής, παρά τα μαζικά φαινόμενα κοινωνικής απόγνωσης και φτωχοποίησης, πολλά μπορούν και πρέπει να αλλάξουν ριζικά – και στο επίπεδο του δήμου μας.

Στις 18 Μαϊου οι δημότες έχουν τον πρώτο λόγο....

προβληματισμένος πολίτης

2 σχόλια:

Κ.Ν είπε...

Για μια ακόμη φορά συνεχίζονται τα ίδια. Ο Καλλικράτης είναι μόνο η αλλαγή ενός ονόματος.Ουσιαστικά τίποτα δεν άλλαξε προς το καλύτερο.
Ολα είναι υπο διάλυση. Οι υπηρεσίες καταρέουν, οι εκλεγμένοι απλά υπάρχουν, δεν γνωρίζουν πως πρέπει να διοικήσουν γιατί κάθε μέρα τους αφαιρούν, τους προσθέτουν, τους συμπληρώνουν, τους αλλάζουν νόμους και διατάξεις.
Γενικά ένας χαμός.
Παλιότερα έγραφα ενάντια σε μια Δημοτική αρχή γιατί όντως ήταν ανάξιοι, απαίδευτοι και "γέροι" .....και δεν μου άρεσε καθόλου ο τρόπος που προσπαθούσαν να μαζέψουν ψήφους.
όταν είδα τόσους νέους να συμμετέχουν αργότερα είπα ...επιτέλους σιγά σιγά θα στρώσουμε. Αλλά ήρθε το 2014 να με διαψεύσει.
Ακόμα και σήμερα δεν ψηφίζετε ο ικανός (δεν ξέρω καν αν υπάρχει ένας τέτοιος) αλλά ακολουθείτε το ίδιο σύστημα, απο σπίτι σε σπίτι, ξάδερφος, κουμπαρος, η κάσα με το λάδι, το 50ευρο μαζί με το ψηφοδέλτιο κτλ κτλ.
Τι να περιμένει κανείς απο μια τέτοια κοινωνία που τα δέχεται όλα αυτά;
Ακόμα κι όταν παρακολουθούμε την ομιλία των υποψηφίων το μυαλό μας είναι σταματημένο. Δεν αντιδράμε.
Κι αν αντιδράσει κάποιος θα πέσουν όλοι πάνω να τον φάνε.
Γιατί όλοι έχουν συμφέροντα, να ποτίσουν τζάμπα, να βολέψουν με γελοίο τρόπο το παιδί τους (βλέπε 5μηνα-αέρας κοπανιστός) κι άλλα πολλά.
Ενας ρε παιδιά δε θα σκεφτεί ποτέ σοβαρά τον τόπο μας; να δουλέψει πραγματικά γι αυτόν το ρημαδιασμένο τόπο και πει αλήθειες κι ας πονάνε.....
Κρίμα μας

Ευάγγελος Θανασούλης είπε...

Συνιστώ στην Αυτοδίοικηση αυτή τη φορά να μην έρχεται και πολύ κοντά μας γιατί οι δημότες έχουμε φάει σκόρδο και μυρίζουμε άσχημα...

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής