Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Η Πλημμύρα στην Μεταμόρφωση (Σωτήρα) Καρδίτσας το 1994

Συμπληρώθηκαν ακριβώς 20 χρόνια από τις μεγάλες πλημμύρες στον κάμπο της Καρδίτσας τον Οκτώβριο του 1994.
Ήταν 22 Οκτωβρίου, όταν τα ορμητικά νερά του Ενιππέα, μετά από ένα 48ωρο έντονων βροχοπτώσεων, σε συνδυασμό με τα νερά του Σοφαδίτη, του Ιταλικού, του Καράμπαλη, του Μέγα, του Καλέντζη, του Πάμισσου και του Φαρσαλίτη άρχισαν να φτάνουν αργά αλλά σταθερά στο καταληκτικό σημείο του κάμπου, στην Μεταμόρφωση (παλιά ονομασία Κουρτίκι). Νωρίτερα είχαν σημειωθεί ζημιές στο φράγμα του Σμοκόβου που τότε βρισκόταν υπό κατασκευή, ενώ είχε πλημμυρίσει και η πόλη της Καρδίτσας και των Σοφάδων.
Ο τότε μηχανικός των έργων στο φράγμα του Σμοκόβου Άλκης Αγραφιώτης είχε δηλώσει στη "Θεσσαλία τηλεόραση" και το "Ν.Α.": Αν είχε κατασκευαστεί το φράγμαθα συγκρατούσε τον μεγάλο όγκο των νερών από το οροπέδιο της Ξυνιάδας και οι ζημιές στον κάμπο της Καρδίτσας, θα είχαν κατά πολύ αποφευχθεί.."

 Οι τότε τοπικές αρχές είχαν αναγκαστεί να σπάσουν το οδόστρωμα σε αρκετά σημεία στο επαρχιακό δίκτυο στον κάμπο, στον κοσκινά, τη μαραθέα, το Μάρκο, για να δώσουν διέξοδο στα νερά που σχημάτιζαν μία τεράσταια λίμνη.

Στο Ευίδριο είχε υποχωρήσει η γέφυρα του Ενιππεα και το χωριό είχε αποκοπεί από τον έξω κόσμο, στη Μυρίνη μεγάλες οι ζημιές σε σπίτια, το ίδιο και στους Σοφάδες και το Ριζοβούνι. Στην πόλη της Καρδίτσας, είχαν πλημμυρίσει υπόγεια πάρκιγκ στο κέντρο της πόλης, αλλά και σπίτια και επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στην πλημμυρική ζώνη του Καράμπαλη, κτηνοτροφικές μονάδες και ημιοϋπόγεια μαγαζιά καθώς η στάθμη των  νερών  των ποταμών Γαύρα και Καράμπαλη βρισκόταν πάνω από το σημείο σιφωνισμού των ομβρίων υδάτων , με αποτέλεσμα αυτά να επιστρέφουν μέσα στην πόλη. .

Ένα μεγάλο τσουνάμι νερών από το οροπέδιο της Ξυνιάδας και από όλους τους παραποτάμους του Πηνειού κατευθυνόταν στο καταληκτικό σημείο του κάμπου τη Μεταμόρφωση. Αργά το απόγευμα στις 23 Οκτωβρίου τα νερά κατέκλυσαν το χωριό που βυθίστηκε σιγά- σιγά κάτω από τα λασπόνερα. Η κατάσταση τις επόμενες δύο εβδομάδες δραματική. Τα νερά να έχουν σχηματίσει μία απέραντη λίμνη, με βάθος πάνω από 3 μέτρα και από κάτω σπίτια και περιουσίες των χωρικών, που έβλεπαν με πόνο ότι η απουσία αντιπλημμυρικών και η έλλειψη καθαρισμού καναλιών και παραποτάμων είχε τραγικές συνέπειες.. Επί 20 ημέρες προσέγγιζαν το χωριό, απ΄όπου εξείχαν μόνον οι στέγες των σπιτιών, με βάρκες και τα νερά δεν έλεγαν να υποχωρήσουν.

 Προς τις αρχές Νοεμβρίου και αφού είχαν γίνει οι πρώτες εκλογές για την αιρετή νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, κατέφθασε στο χωριό και αφού τα νερά είχαν υποχωρήσει, ο τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης για να υποσχεθεί δέσμη μέτρων για την ανακούφιση των πληγέντων , αλλά και ένα πακέτο αντιπλημμυρικών έργων (το γνωστό "πακέτο Λαλιώτη") στον κάμπο της Καρδίτσας, που στόχο είχε να θωρακίσει τη Μεταμόρφωση, το Βλοχό και το Κεραμίδι, τα χωριά εκείνα που όντας στην πλημμυρική ζώνη του Πηνειού, υποφέρουν συχνά από πλημμυρικά φαινόμενα...

Μνήμες 20 χρόνων, ανεμειγμενες με ανθώπινο πόνο, με τεράστιες ζηνμιές στη φυτική παραγωγή, με βαμβάκια που ήταν "ντανιασμένα" σε νάιλον  στις αυλές και τα παρέσυραν τα ορμητικά νερά των ποταμών, με σπίτια νοτισμένα υγρασία, με περιουσίες ολάκερες βυθισμένες κάτω από λασπόνερα.. Τα αντιπλημμυρικά έστω και με καθυστερήσεις, έστω και με το γνωστό γραφειοκρατικό σύτημα έγιναν, μέσω του πακέτου Λαλιώτη.. Αλλά ο χρόνος που είναι το καλύτερο γιατρικό για τις πληγές δεν έσβησε από τις μνήμες τις εφιαλτικές εκείνες εικόνες... Συγκινητικές στιγμές όταν ανήμερα στις 28 Οκτωβρίου παρέλασαν τα παιδιά  του δημοτικού  σχολείου της Μεταμόρφωσης στον Παλαμά, κρατώντας τη σημαία που ανέσυραν από τα λασπόνερα...!

Διαβάζουμε από το "Ν.Α." της εποχής:

Λίμνη ο κάμπος
Πέντε μέρες μετά τις πλημμύρες μεγάλη έκταση του θεσσαλικού κάμπου εξακολουθεί να μοιάζει με μια απέραντη λίμνη. Τα νερά των ποταμών που ξεχείλισαν, "έπνιξαν" εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα.
Ενα ολόκληρο χωριό εξαφανίστηκε κάτω απο τα νερά...
Κι αυτή τη φορά, η έλλειψη στοιχειωδών αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή, ευθύνεται για τις τεράστιες καταστροφές.

Εγκληματική αδιαφορία
Οι κάτοικοι της Μεταμόρφωσης διαμαρτύρονται και ζητούν άμεση αποζημίωση για τις ζημιές που υπέστησαν τα σπίτια και οι καλλιέργειές τους.

Κάτοικοι
Αν είχαν γίνει τα αντιπλημμυρικά έργα - αν ενισχύονταν τα "χάρτινα" αναχώματα για να μην πνιγούν σπίτια και άνθρωποι, δε θα πλημμυρίζαμε.
Τώρα καταστραφήκαμε.

Τι άλλο να κάνουμε παρά να διαμαρτυρηθούμε για να βρούμε το δίκιο μας;."

Τα παρακάτω βίντεο είναι ρεπορτάζ του Αργύρη Ντινόπουλου για τον Αntenna τον Οκτώβριο του 1994 στο χωριό Μεταμόρφωση.

> > >

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής