Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

Το "παλιομονάστηρο" στο Πέτρινο

Απέναντι και δυτικά από το παλιομονάστηρο βρίσκεται και μια άλλη κορυφή ο Φλαμπουράκος ή Φλάμουρας ή Κλαρί.
Ναι το κλαρί λέγεται και Φλάμπουρας.
Ανάμεσα στις δύο κορυφές υπάρχει μια καλή βρύση που επειδή το νερό πήγαζε από πολλές μεριές τις λέγαμε βρυσούλες.
Το νερό φαίνεται τροφοδοτούσε το πάλαι ποτέ Παλιομονάστηρο. Το νερό αυτό ο μπάρμπας μου ο μακαρίτης Γιώργος Γκαρέλης το έφερε στα γελαδομάντρια του, δίπλα στα σπίτια. ΄
Ίσως να υπάρχει το δίκτυο ακόμη.

Οι δύο αυτές κορυφές σηματοδοτούν το χωριό μας.
Είναι ορατές και από τον κάμπο της Καρδίτσας, μέρος των Τρικάλων και της Λάρισας.
Τα δύο αυτά υψώματα έχουν τεράστια σημασία για το υδατικό ισοζύγιο της περιοχής.

Όλες οι πηγές που πηγάζουν στους πρόποδες των βουνών αλλά και τα υπόγεια τροφοδοτούνται αενάως από τα υψώματα αυτά και ιδίως από τις κορυφές αυτές και ιδιαίτερα του Φλαμπουράκου που είναι ένας συμπαγής ασβεστολιθικός όγκος που έχει την ιδιότητα να απορροφά τα κατακρημνίσματα (βροχές και χιόνι) και να τα προωθεί προς τις εξόδους που είναι οι βρύσες και δη του χωριού μας.
Μα θα μου πείτε είχες δεν είχες πάλι εκεί το πήγες, στην αδυναμία σου. ΄
Ίσως...αλλά αυτή είναι η αλήθεια.


Πέραν αυτού οι δύο αυτές κορυφές παρέχουν και μια άλλη υπηρεσία στα ριζά του χωριού μας, τις "τραγάνες". Τα χωράφια αυτά λόγω της προστασίας που έχουν από τους βόρειους ανέμους και της καλής στράγγισις που διαθέτουν λόγω της κλίσεώς τους προσφέρονται θαυμάσια για θερμοκηπιακές καλλιέργειες.


Σας θυμίζω ότι στη Συκεώνα υπάρχει σειρά θερμοκηπίων που τα ίδρυσαν και τα λειτουργούν, (αρχικά τουλάχιστον) τέσσερις φίλοι, τρεις από την Καρδίτσα και ο Κώστας Αργύρης από τον Συκεώνα.
Πήγαν τόσο καλά, που σήμερα ο Κώστας Αργύρης έφτιασε θερμοκήπιο και στη Θεσσαλονίκη διότι παράγει μόνο λουλούδια και θέλει να βρίσκεται κοντά σε μια μεγάλη αγορά.
Από ό,τι γνωρίζω, σήμερα οι δραστηριότητες αυτές για τους νέους αγρότες χρηματοδούνται γενναία από την ΕΕ και αξίζει κάποιος να ερευνήσει και αυτή τη δραστηριότητα, τη συνιστώ ανεπιφύλακτα αρκεί να οργανωθεί σωστά και με μικρά βήματα..

Κωνσταντίνος Γαλλής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής