Κυριακή 5 Μαρτίου 2017

Στο Λαογραφικό Μουσείο Ιτέας οι μαθητές από την Rouen της Γαλλίας

Οι Γάλλοι και έλληνες μαθητές που συμμετέχουν στο Διεθνές Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «OLYMPIADES» το οποίο υποστηρίζεται από την Γαλλική Ολυμπιακή Επιτροπή, επισκέφτηκαν το Λαογραφικό Μουσείο Ιτέας.

Ανακάλυψαν την θεσσαλική αγροτική, πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά μέσα από εκθέματα της ευρύτερης περιοχής του θεσσαλικού κάμπου, τα οποία σχετίζονται με την τοπική αγροτική, πολιτιστική και ιστορική ιστορία του τόπου.

Οι δυο ολυμπιακές ομάδες ξεναγήθηκαν στο χώρο με τη βοήθεια των κ. Μακρή Γιώργου και Χριστοδούλου Χρήστου και ανακάλυψαν κοινές παραδόσεις και έθιμα στη σάλα με την αναπαράσταση του καραγκούνικου δωματίου, τα διάφορα οικιακά σκεύη, αλλά και τις μυλόπετρες, τον αργαλειό και τις παραδοσιακές στολές.

Οι Γάλλοι μαθητές εντυπωσιασμένοι από τον ντόπιο τρόπο ζωής, τη λαϊκή παράδοση και την ιστορία μας συζήτησαν τις εμπειρίες τους με τους Έλληνες συμμαθητές τους και αφού χτύπησε το παλιό κουδούνι, κάθισαν στα παλιά ξύλινα θρανία, βρήκαν την Ελλάδα σε μια παλιά υδρόγειο σφαίρα, βρήκαν την Ιτέα σε έναν παλιό χάρτη και ο παλιός μικρός μαύρος ξύλινος πίνακας γέμισε φιλία και "ευχαριστώ"

Έτσι το εγχείρημα «OLYMPIADES» εξακολουθεί να είναι μια στιγμή συναντήσεων και συνοχής ενώ η πολιτιστική μας κληρονομιά εκπληρώνει τον στόχο «ας γνωρίσουν οι νέοι και ας θυμηθούν οι παλιοί» καθώς η παράδοσή μας συνδέοντας το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον ξεπερνά τα σύνορα και ταξιδεύει στη φίλη χώρα Γαλλία, μέσα από τις εμπειρίες και τις εντυπώσεις, τα γραπτά και τα προφορικά κείμενα των παιδιών της που ζουν μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εβδομάδα στην εξαιρετικά φιλόξενη Ιτέα.

>





















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής