Τρίτη, 14 Μαρτίου 2017

Σιωπή (Silence)

Η ταινία βασίζεται στο βραβευμένο μυθιστόρημα που έγραψε το 1966 ο Σιουσάκου Έντο (κυκλοφορεί στα Ελληνικά από τις εκδόσεις Καστανιώτης, με πρόλογο του Μάρτιν Σκορτσέζε) και εξετάζει το πνευματικό και θρησκευτικό ερώτημα περί της σιωπής του Θεού μπροστά στον ανθρώπινο πόνο.

Πάνω σ’ αυτό τον καμβά, ο Σκορτσέζε έγραψε μαζί με τον Τζέι Κοκς («Συμμορίες της Νέας Υόρκης» και «Τα χρόνια της αθωότητας») ένα πυκνό σενάριο στο οποίο θίγονται θέματα όπως η θρησκεία, η πίστη, ο δογματισμός, η δύναμη της εξουσίας να εκβιάζει την πίστη και η δύναμη της ψυχής να αντιστέκεται. Ταυτόχρονα, εξετάζει τις πολιτισμικές διαφορές μεταξύ των λαών και πως αυτές επιδρούν επί των θρησκειών και επηρεάζουν την πίστη και τέλος, εμβαθύνοντας στους χαρακτήρες μας δείχνει τις εσωτερικές συγκρούσεις από τα διλήμματα που θέτει η ορθολογική, πρακτική σκέψη απέναντι στη θρησκεία και την πίστη. Είναι χαρακτηριστική η σκηνή με τη φράση «Κάνε το, είναι μια τυπική διαδικασία», που λένε οι γιαπωνέζοι προς τους χριστιανούς προκειμένου να αποκηρύξουν την πίστη τους και να αποφύγουν τα βασανιστήρια.

Οι ερμηνείες τόσο του Άντριου Γκάρφιλντ («Spiderman», «99 σπίτια», «Αντιρρησίας συνείδησης») στον κεντρικό ρόλο, όσο και του Λίαμ Νίσον, όπως και των υπολοίπων είναι εξαιρετικές, ενώ και η φωτογραφία του Ροντρίγκο Πιέτρο, παρά τις όποιες δυσκολίες των γυρισμάτων λόγω του βαλτώδους και συνεχώς βροχερού τοπίου είναι υποβλητική. Πολλές φορές δε, τα κάδρα του νομίζεις ότι είναι βγαλμένα από το Θείο Δράμα, όπως έχει αποτυπωθεί στις συνειδήσεις των χριστιανών.

Από θρησκευτική άποψη το σενάριο και η σκηνοθεσία του Σκορτσέζε κρατούν ίσες αποστάσεις και από τις δύο αντικρουόμενες απόψεις μέχρι το συγκλονιστικό φινάλε.

Τελειώνοντας, θα έλεγα ότι το φιλμ αυτό είναι το ωριμότερο μέχρι σήμερα του Μάρτιν Σκορτσέζε. Δίνει θέματα για συζήτηση και τροφή για σκέψη σε όσους θυσιάσουν δυόμιση ώρες και αντέξουν κάποιες σκληρές σκηνές. Αξίζει τον κόπο.

Σκηνοθεσία: Μάρτιν Σκορτσέζε
Πρωταγωνιστούν: Λίαμ Νίσον, Άντριου Γκάρφιλντ, Άνταμ Ντράιβερ, Σάιαραν Χάιντς, Ταντανόμπου Ασάνο, Σίνια Τσουκαμότο, Νανά Κομάτσου
Είδος: Δράμα, Ιστορική
Ημερομηνία Εξόδου: 5 Ιανουαρίου 2017Κατεβάστε με πρόγραμμα torrent την ταινία σε HD 1080p απο  ΕΔΩ...ή σε HD 720p ...ΕΔΩ
...και Ελληνικοί υπότιτλοι από ΕΔΩ
(Οι υπότιτλοι πρέπει μετονομαστούν όπως η ταινία για να δουλέψουν)

Καλή προβολή!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής