Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2020

BIG BROTHER και διάφορα τηλεσκουπίδια...

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι σήμερα τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας (ΜΜΕ) είναι η πρώτη εξουσία και όχι η 4η όπως τα αποκαλούν. Ιδιαίτερα η τηλεόραση. Αυτός ο απρόσκλητος επισκέπτης που μπαίνει αναγκαστικά στο σπίτι μας κάθε μέρα. Η μεγαλύτερη ανακάλυψη του 20ου αιώνα. Που έφερε την είδηση παντού. Που γκρέμισε καθεστώτα. Που ανεβοκατεβάζει κυβερνήσεις. Που φέρνει τα πάνω κάτω. Που δημιουργεί πρότυπα. Τα τελευταία και ανησυχητικά «κρούσματα», οι επαίσχυντες εκπομπές ΜΠΙΓΚ ΜΠΡΑΔΕΡ και ΜΠΑΡ. Δυστυχώς η υπομονή μου (και όχι μόνο αυτή) δεν μου επέτρεψαν να παρακολουθήσω για πολύ ώρα τις παραπάνω εκπομπές (βέβαια θα κινδύνευε και η άμοιρη συσκευή της τηλεόρασης….). Για το λόγο αυτό δεν είμαι μάρτυς όλης της ΑΘΛΙΟΤΗΤΑΣ. Η οποία και σίγουρα είναι απύθμενη. Τα τηλεοπτικά κανάλια που ενδιαφέρονται για τα ποσοστά τηλεθέασης ξετσιπώθηκαν. Η Μακιαβελική ρήση «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» σε πλήρη εφαρμογή. Μακάρι οι εκπομπές αυτού του είδους να ήταν μόνο κουτές ή ανιαρές. Είναι ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ. Και ο κίνδυνος δεν είναι άμεσα αντιληπτός. Συνήθως ένα «δε βαριέσαι» είναι η αντίδρασή μας ή η απάντησή μας. Είναι επικίνδυνες γιατί αποχαυνώνουν, γιατί εισάγουν νέα πρότυπα και νέο τρόπο ζωής. Τα παραπάνω βεβαίως αφορούν κατά κύριο λόγο τη νεολαία μας που είναι ευάλωτη. Θα μας πουν κάποιοι αφελείς ότι τα ίδια συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο. Εάν αυτό σημαίνει παγκοσμιοποίηση τότε πρέπει η απάντησή μας να είναι: «Ευχαριστούμε, δε θα πάρουμε». Ήμουν από εκείνους που όταν έκανε και στη χώρα μας εμφάνιση η ιδιωτική τηλεόραση το χάρηκα. Σήμερα φτάνουν στιγμές που αναθεματίζω τις τότε ιδέες. Γιατί πέσαμε στο άλλο άκρο. Γιατί θα μας κάνουν να ξεχάσουμε ποιοι είμαστε.

Τι πρέπει να κάνουμε; 

Η απλοϊκή απάντηση (των αφελών ή των δόλιων) είναι: Αν δεν σου αρέσει η εκπομπή έχεις στο χέρι σου το όπλο που λέγεται τηλεκοντρόλ, δεν έχεις παρά να αλλάξεις κανάλι. Είναι ύπουλη υπεκφυγή και δεν καλύπτει τους «τηλεοπτικά οπιομανείς» και τους νέους. Η ορθή απάντηση δυστυχώς δεν μπορεί να δοθεί ούτε από τον υπογράφοντα ούτε από τον αναγνώστη. Η Βουλή νομοθετεί. Οι εισαγγελείς εφαρμόζουν τους νόμους. Υπάρχει και το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο. Ας τολμήσει η κυβέρνηση. Η αντιπολίτευση ας συμπλεύσει. Κανείς δεν θα τους κατηγορήσει για λογοκρισία και δημοκρατικό έλλειμμα. Αφού ο (Γόρδιος) δεσμός δεν λύνεται με τα χέρια, υπάρχει και το ξίφος. 

Ο Μεγαλέξανδρος όμως που είναι; 

(Το παρακάτω άρθρο το δημοσίευσα στην εφημερίδα «Νέος Αγών» όταν προβάλλονταν στην τηλεόραση το Big Brother No 1 πριν 25 χρόνια περίπου. Δυστυχώς η ιστορία επαναλαμβάνεται.)

  Κωνσταντίνος Έξαρχος

Πρώην Δήμαρχος Παλαμά


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής