Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020

Ημέρα μνήμης η χθεσινή για όλους τους Μικρασιάτες στα Βούναινα

Με μια σεμνή τελετή τίμησε ο Μικρασιατικός Σύλλογος Βουναίνων " Η καθ ημάς Ανατολή" την ημέρα μνήμης για τη γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας τηρώντας ταυτόχρονα  όλα τα μέτρα που χρειάζονται για την ασφάλεια των πολιτών. Μετα το μνημόσυνο το οποίο τελέστηκε στον Ι Ν Αγ Δημητρίου στα Βούναινα, οι Βουναινιώτες κατευθύνθηκαν, στην πλατεία Χρυσοστόμου Σμύρνης, όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο άγαλμα του τελευταίου Μητροπολίτη Σμύρνης, για τον μητροπολίτη και για τους 50 Σουλουτσοβάληδες που σφαγιάσθηκαν στη Σμύρνη. 

Παρόντες ο Πρόεδρος της Δ.ΕΥ.Α. Κιλελέρ κος Αχιλλέας Βαρδακούλης ο Δημοτικός Σύμβουλος κος Σωτήρης Νταφόπουλος  ο πρόεδρος του Τ.Σ κος Μάκης Χατζηλιάδης οι τοπικοί σύμβουλοι Γιώργος Μοσχοβίτης και Ιωάννης Χαρακόπουλος.

Ο Μικρασιατικός Σύλλογος Βουναίνων "Η καθ ημάς Ανατολή" τιμά κάθε χρόνο την 14 Σεπτεμβρίου ήμερα που ορίσθηκε από τη Ελληνική βουλή ως ημέρα μνήμης ενός τραγικού για μας γεγονότος, της Μικρασιατικής καταστροφής και της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Εκατομμύρια Ελληνες ξεριζώθηκαν βίαια από τις πατρογονικές τους εστίες, και αναγκάστηκαν να περπατήσουν το δύσκολο και μαρτυρικό δρόμο της προσφυγιάς, ο Μητροπολίτης Σμύρνης Χρυσόστομος έμελλε με τον μαρτυρικό του θάνατο να γράψει τον επίλογο της μακραίωνης ιστορίας των Ελλήνων στην Μικρά Ασία. Στους λόγους που απεύθηναν ο κος Αχιλλέας Βαρθακούλης ο Δ.Σ κος Σωτήρης Νταφόπουλος και ο πρόεδρος του Τ.Σ κος Ιωακείμ Χατζηλιάδης. Εξήραν τις προσπάθειες που καταβάλει ο Σύλλογος για την διάσωση της πολιτιστικής ταυτότητας των Βουναινιωτών και αναφερόμενοι στον συμβολισμό της ημέρας τόνισαν πως οι εκδηλώσεις μνήμης όπως αυτή  κρατούν ζωντανή την ιστορία των προγονων μας.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου κος Ηλίας Αθαναηλίδης στην ομιλία του ανέφερε πως «Την ημέρα αυτή οι Μικρσασιατικοί Σύλλογοι δεν χορεύουν δεν κάνουν εκδηλώσεις παρά μόνο κλείνουν ευλαβικά το γόνυ μπρος στα μνημεία που έχουν ανεγείρει σε όλη την Ελλάδα και δεν λησμονούν»














1 σχόλιο:

Μικρά Ασία 2022 είπε...

Κατάλογος Μικρασιατικών Συλλόγων https://2022mikra-asia.blogspot.com
Είναι πλέον πολλοί οι μικρασιατικοί σύλλογοι που παίρνουν θέση στο ερώτημα 2022 Έτος Προσφυγικής Μνήμης ή Έτος Μικρασιατικού Ελληνισμού;
Οι (έως τώρα) Μικρασιατικοί Σύλλογοι ζητούν το 2022 να ανακηρυχθεί:
50 σύλλογοι ως -> Έτος Μικρασιατικού Ελληνισμού
3 σύλλογοι -> Έτος Μικρασιατικού και Ανατολικοθρακιωτικου Ελληνισμού
1 σύλλογος -> Μικρασιατών και Γενοκτονία τους
1 σύλλογος -> Ελληνισμού της Ανατολής
4 σύλλογοι -> Μικρασιατικής Μνήμης
1 σύλλογος -> Έτος Ξεριζωμού Μικρασιατών 1922-2022
1 σύλλογος -> Έτος Προσφυγικής Μνήμης
1 σύλλογος -> επετειακό για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή
Περισσότερα εδώ: Ένωση Βουρλιωτών Μικράς Ασίας https://www.facebook.com/groups/299688290162971

Και ακόμα είμαστε στην αρχή.
Δεκάδες είναι οι σύλλογοι που έχοντας λάβει γνώση των γεγονότων μας ενημέρωσαν ότι θα καταθέσουν την πρόταση τους μετά από συζήτηση με το Δ.Σ. του συλλόγου τους.

Η γεωγραφική κατανομή των συλλόγων από τους οποίους έχουμε μέχρι στιγμής τις προτάσεις τους:
4 σύλλογοι από νησιά του Αιγαίου πελάγους
8 σύλλογοι από Θράκη και Ανατολική Μακεδονία
17 σύλλογοι από Κεντρική Μακεδονία
3 σύλλογοι από Δυτική Μακεδονία
1 σύλλογος από Θεσσαλία
5 σύλλογοι από Στερεά Ελλάδα
15 σύλλογοι από Αθήνα, Πειραιά, υπόλοιπο Αττικής
6 σύλλογοι από Πελοπόννησο
3 σύλλογοι από Κρήτη

Στις επόμενες μέρες αναμένονται πολλοί περισσότεροι. Οι Μικρασιατικοί Σύλλογοι που βγήκαν μπροστάρηδες ενημερώνουν για αυτή την πρωτοβουλία και εμείς γινόμαστε αρωγοί στη προσπάθεια τους.
Οποιεσδήποτε παρατηρήσεις για διορθώσεις και επικαιροποίηση στοιχείων είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτες.
Κατάλογος Μικρασιατικών Συλλόγων https://2022mikra-asia.blogspot.com

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής