Δευτέρα 17 Απριλίου 2023

Ο Ενιπέας της Λαμπρής...

Ο Ενιπέας μου, πρωινό Λαμπρής ενδύθηκε τα αρχαία του κάλη, έκρυψε τις ασχήμιες του, της των ανθρώπων δράσης και περικαλλής, σειρήνα της Λαμπρής, με τις Λεύκες, ιτιές και φτελιάδες, να καθρεφτίζονται, έσπευσαν και τα σύννεφα σε ασπασμούς αγάπης στα νερά του. 
Ξεσηκώθηκαν τα αδέλφια μας, από το κοιμητήριο, από τις παρόχθιες ομορφιές των κουτσοπιών και έσπευσαν στο Χοροστάσι του πόρου του Αϊ Θανάση. 
Ήρθε ο Άλκης, ο Κώστας, ο Αντώνης, ο Σάκης, η μικρή Ελενίτσα...ήρθαν όλοι, χώρια οι γυναίκες απ' τους άνδρες κατά το έθιμο της εποχής και έστησαν γλέντι μεγάλο, με τον Ενιπέα, να έχει ντυθεί με όλες τις πράσινες αποχρώσεις της Ελπίδας. 
Με το πρώτο φως τις ημέρας οι γεροντότεροι ετοίμαζαν τις φωτιές με κάρβουνα και κληματόβεργες σε όλες τις γειτονιές, να μοσχοβολούν οι πασχαλιές, η πρωϊνή υγρασία να αποθεώνει τις μυρωδιές της Άνοιξης, να μπαίνουν οι οβελίες στις φωτιές και σε όλο το χωριό, κάθε γειτονιά με τις παρέες της, να έχουν έρθει οι ξενιτεμένοι μας, να λάμπουν χαμογελαστά τα πρόσωπα των ανθρώπων. 
Γλέντι και χαρά, και Χριστός Ανέστη και Αληθώς Ανέστη. 
Ο Θεός αγάπη Εστί. 
Μια αγάπη ελεύθερη στις επιλογές της, και στην ανθρώπινη τραγικότητα. Η Ανάσταση, να πέφτεις και να σηκώνεσαι. Η τραγικότητα της κόλασης της ζωής αλλά μην απελπίζεσαι, υπάρχει ελπίδα, Χαρμολύπη, οδύνη και ηδονή, αγάπη με ελευθερία στην επιλογή, για να βιώσεις το λάθος και την συγχώρεση, και να ξανασηκωθείς, δική σου η ευθύνη.

Χρόνια Πολλά, Χριστός Ανέστη και από την Ιτέα!!!

Σοφία Νοτοπούλου















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής