Παρασκευή 7 Απριλίου 2023

Χωρίς χαρακτηρισμούς

Ιτέα 7 Απριλίου 2023

               Χωρίς χαρακτηρισμούς

Με αφορμή την πρόσκληση του συνδυασμού Συμμαχία Ανασυγκρότησης Δήμου Παλαμά με την οποία μας προσκαλεί στον απολογισμό των πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής για τα έτη 2014-2023 θέλω να επισημάνω τα εξής: 

1.   Ο απολογισμός πεπραγμένων της Δημοτικής αρχής γίνεται κάθε χρόνο, σύμφωνα με το άρθρο 217 του Ν 3463 σε ειδική δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου σε ότι αφορά την οικονομική κατάσταση, τη διοίκηση του δήμου και την εφαρμογή του προγράμματος δημοτικής δράσης.

2.   Η ειδική δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου γίνεται μέχρι τέλους Ιουνίου και ανακοινώνεται πριν δεκαπέντε (15) τουλάχιστον ημέρες με κάθε πρόσφορο μέσο. Σε αυτή καλούνται οι κάτοικοι, καθώς και οι συνδικαλιστικοί, επιστημονικοί και κοινωνικοί φορείς. 

3.   Το δημοτικό συμβούλιο επιλέγει τον προσφορότερο χώρο για τη διεξαγωγή της ανωτέρω συνεδρίασης. 

4.   Κατά την ειδική δημόσια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τοποθετούνται όλες οι δημοτικές παρατάξεις και μπορούν να πάρουν το λόγο τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου και τα μέλη των συμβουλίων των δημοτικών και τοπικών διαμερισμάτων.

5.   Κάθε φορέας, δημότης, κάτοικος  ή φορολογούμενος από το δήμο έχει δικαίωμα να διατυπώσει παρατηρήσεις σχετικές με τον απολογισμό στη συνεδρίαση αυτή. 

6.   Σε περίπτωση που το χρονικό διάστημα που προβλέπει το παραπάνω άρθρο παρέλθει χωρίς να κινηθούν οι διαδικασίες για την πραγματοποίηση της ειδικής δημόσιας συνεδρίασης απολογισμού, μπορούν οι δημοτικές παρατάξεις ή οι δημοτικοί σύμβουλοι να προκαλέσουν τη συνεδρίαση αυτή σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 95 (προβλέπει τη διαδικασία σύγκλησης του Δημοτικού Συμβουλίου).

Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό πως οι λειτουργικές διαδικασίες των Δήμων είναι οριοθετημένες και το ράβε ξήλωνε δεν συνάδει με το πνεύμα του νομοθέτη που έχει ως στόχο τόσο την ενθάρρυνση της συμμετοχής των δημοτών στα κοινά όσο και στο αποτελεσματικό έλεγχο των διοικούντων. 

Καλό Πάσχα

               Αντώνης Αναστασόπουλος



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής