Πέμπτη 13 Απριλίου 2023

Νίκος Ράπτης: Αλήθειες και Ψέματα για το Δήμο Παλαμά

Το περασμένο Σάββατο πραγματοποιήθηκε στον Παλαμά εκδήλωση του Δημάρχου Σακελλαρίου που βαφτίστηκε αυθαίρετα Απολογισμός 2014 - 2023 της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Παλαμά.

Ως υποψήφιος Δήμαρχος θα ήθελα να παραστώ σε μία τόσο σημαντική εκδήλωση, όμως δεν παραβρέθηκα. Και δεν παραβρέθηκα όχι επειδή έτσι ήθελα αλλά επειδή με τη διαδικασία που ακολούθησε ο κ. Σακελλαρίου μας απέκλεισε. Μας απέκλεισε διότι αυτό που συνέβη το περασμένο Σάββατο εκ μέρους του Δημάρχου δεν ήταν απολογισμός πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής αλλά μία προεκλογική κομματική φιέστα.

Ο απολογισμός πεπραγμένων μιας Δημοτικής Αρχής γίνεται κάθε χρόνο σύμφωνα με το άρθρο 217 του Νόμου 3463 σε ειδική δημόσια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου το οποίο επιλέγει τον προσφορότερο χώρο για τη διεξαγωγή της ανωτέρω συνεδρίασης και δημοσιοποιείται 15 τουλάχιστον μέρες πριν. Ο κύριος Σακελλαρίου δεν τήρησε τίποτα από τα παραπάνω. Και όχι μόνο αρκέστηκε σε αοριστολογίες χωρίς ουσιαστικές και αναλυτικές εξηγήσεις αλλά επιδόθηκε σε μία έκθεση ιδεών συνοδευόμενος εκ δεξιών και εξ αριστερών από δύο υποψήφιους βουλευτές του κόμματος της αρεσκείας του αγνοώντας όλους τους θεσμικούς φορείς που όπως προβλέπεται θα έπρεπε να παραβρίσκονται.
Όμως ο κ. Σακελλαρίου με την αλαζονεία και την ανυπαρξία που τον διακρίνει προτίμησε για ακόμη μία φορά το μονόλογο και όχι έναν ανοιχτό διάλογο.

Ας δούμε λοιπόν τι είπε ο κ. Σακελλαρίου. 
Παρουσίασε έργα ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ τα οποία δυστυχώς για τον ίδιο αλλά περισσότερο για το Δήμο μας δεν τα έχει αντιληφθεί κανείς. Όσα έργα ανέφερε δεν έφτασαν ποτέ στους δημότες. Δεν τα έχει δει κανείς παρά μόνο ο ίδιος.
Μας είπε ότι ετοιμάζει φωτοβολταϊκό πάρκο 15 MW μέσω της ενεργειακής κοινότητας του Δήμου Παλαμά. 
Εδώ γελάει ο κάθε πικραμένος. 
Χρειάζεται μεγάλο θράσος να εξαγγέλλετε ένα τέτοιο έργο όταν η ενεργειακή κοινότητα του δήμου Παλαμά καταχωρήθηκε στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο του Επιμελητηρίου Καρδίτσας στις 21/3/2023 δηλαδή λίγες μέρες πριν τον απολογισμό σας, και μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει ούτε καν ΑΦΜ από την οικεία ΔΟΥ.  Άρα λοιπόν δεν έχει ξεκινήσει καν η διαδικασία για το «μεγαλεπήβολο» φωτοβολταϊκό πάρκο. Δεν έχει επιλεγεί και αποφασιστεί που θα γίνει (χώρος - αγροτεμάχιο), ούτε έχει σχεδιαστεί το έργο, δεν έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες αδειοδότησης (οι οποίες διαρκούν τουλάχιστον 3 χρόνια), δεν γνωρίζετε ούτε πού θα συνδεθεί, και ούτε καν γνωρίζετε ότι δεν υπάρχει διαθέσιμος υποσταθμός. Επιπλέον σε επικοινωνία μας με τον ΔΕΔΔΗΕ Κεντρικής Ελλάδας πληροφορηθήκαμε ότι στον Δήμο Παλαμά δεν υπάρχει διαθέσιμη γραμμή ούτε για χριστουγεννιάτικα λαμπάκια. Πόσο μάλλον για τα 15 MW που εσείς πρόχειρα ανακοινώσατε. 
Το συμπέρασμα είναι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε…

Μιλήσατε για κανόνες διαφάνειας και ισονομίας. 
Πώς αντιλαμβάνεστε τους κανόνες διαφάνειας και ισονομίας κ. Σακελλαρίου;
Οι δημότες θα θέλανε να μάθουν με νούμερα και αριθμούς και όχι με γενικότητες, πόσα χρήματα κατά τη διάρκεια της θητείας σας έχουν δοθεί με απευθείας αναθέσεις στις Εταιρείες των πρώην συνεταίρων σας και πόσα σε γνωστούς «Δημοτικούς Εργολάβους». 
Με νούμερα όμως κύριε Δήμαρχε!
Είναι ισονομία η σημερινή επιχορήγηση των αθλητικών σωματείων του Δήμου Παλαμά ή μήπως υπάρχουν «εκλεκτά» αθλητικά σωματεία; 
Για την απάντηση μπορείτε να ρωτήσετε τον ΓΑΣ Παλαμά (Γυμναστικός Αθλητικός Σύλλογος Παλαμά).
Είναι ισονομία η σημερινή επιχορήγηση των Πολιτιστικών Συλλόγων του Δήμου Παλαμά ή μήπως και αυτή γίνεται επιλεκτικά;
Δεν θίξατε καθόλου κύριε Δήμαρχε τα κακώς κείμενα που συμβαίνουν καθημερινά στο Δήμο όπως τα χρέη από τις χρόνιες ανείσπρακτες αρδευτικές οφειλές (οι οποίες αναφέρονται και στον Ισολογισμό σας, ελεγμένο από ορκωτό λογιστή της ΣΟΛ– Σώμα Ορκωτών Λογιστών Ελλάδος), το χρέος που υπάρχει στη ΔΕΥΑΠ, ακόμη και την αλαζονεία σας να παραδεχτείτε δημόσια ότι αναθέσατε σε συνταξιούχο χωρίς ασφάλιση να οδηγεί μηχάνημα του Δήμου. Είπατε μάλιστα σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ότι παίρνετε εσείς την ευθύνη. 
Τι θα γινόταν αν ερχόταν μια κακιά στιγμή και το συγκεκριμένο μηχάνημα τράκαρε με ένα μαθητικό λεωφορείο; 
Θα παίρνατε πάλι εσείς την ευθύνη;

Δεν θίξατε το θέμα των νεκροταφείων. 
Έχετε δει κύριε Δήμαρχε σε τι κατάσταση βρίσκονται τα νεκροταφεία; 
Έχετε δει σε τι κατάσταση είναι τα οστεοφυλάκια;

Δεν θίξατε, παρότι υπάρχει σύμβαση με την ΠΑΔΥΘ ότι υπάρχουν μέχρι σήμερα παράνομες χωματερές στο Δήμο, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των δημοτών, δεν θίξατε ότι μέχρι σήμερα υπάρχουν σε χωριά του Δήμου δίκτυα ύδρευσης από καρκινογόνο αμίαντο, ότι υπάρχουν στο Δήμο χωριά χωρίς πόσιμο νερό; 
Δεν θίξατε ότι ο Παλαμάς ίσως είναι το μόνο μέρος στην Ελλάδα που δεν εκδίδονται οικοδομικές άδειες. Έχετε αντιληφθεί τι ζημιά έχετε κάνει στην τοπική αγορά του Παλαμά με την τριετή καθυστέρηση της κεντρικής πλατείας; Γνωρίζετε ότι οι παιδικές χαρές σχεδόν στο σύνολό τους δεν πληρούν τους κανόνες ασφαλείας που ορίζει ο νόμος;
Δεν αναφερθήκατε κύριε Δήμαρχε ότι στο Δήμο Παλαμά αγρότες ποτίζουν ακόμη με πετρέλαιο διότι στη θητεία σας δεν τοποθετήθηκε ούτε ένα παρόχθιο.
Δεν αναφερθήκατε στο πρόβλημα της άρδευσης που διαιωνίζεται και κάθε χρόνο είναι χειρότερα, γιατί 9 χρόνια στο δήμο δεν κάνατε ούτε ένα έργο που να αφορά στη σωστή διαχείριση του νερού. Οκτώ (8) μήνες κάθε χρόνο πολλές περιοχές του δήμου κινδυνεύουν να πνιγούν και τέσσερις (4) μήνες που το νερό είναι απαραίτητο για τις καλλιέργειες υπάρχει έλλειψη. 
Και δεν κάνατε τίποτα γι΄αυτό.
Δεν θίξατε ότι σε σχολεία του Δήμου μαθητές κάνουν μαθήματα υπό αντίξοες συνθήκες μέσα σε κοντέινερς.
Και είναι τόσα ακόμη κακώς κείμενα που θα τα πούμε σύντομα και ό,τι αναφέρουμε το αναφέρουμε με στοιχεία, τα οποία αν ζητηθούν είναι στη διάθεσή σας και στη διάθεση όλων των δημοτών.
Τέλος δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στη μεγάλη σας προεκλογική φούσκα που είναι η δήθεν αξιοποίηση του Φυτωρίου Παλαμά. Αφού 9 χρόνια Δήμαρχος δεν κάνατε τίποτα απολύτως για το Φυτώριο ήρθατε 5 μήνες πριν τις εκλογές και μιλάτε για μια επένδυση από μία εταιρία που θα αγγίζει τα 50 εκατομμύρια ευρώ. Μας παρουσιάσατε μία εταιρία η οποία έχει μετοχικό κεφάλαιο 5.000 ευρώ και κύκλο εργασιών 13.000 ευρώ, είναι μελετητική εταιρία και μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιήσει καμία παρόμοια επένδυση. Και εύλογα αναρωτιέται κανείς γιατί κάποιος που θέλει να επενδύσει 50 εκατομμύρια ευρώ αναγκάζεται να μπει στη διαδικασία εγκρίσεων από Δημοτικά Συμβούλια, Περιφέρειες, Υπουργεία και δεν την κάνει μόνος του; 
Αυτά είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα. Μέχρι τις εκλογές έχουμε να πούμε πολλά.

Κλείνοντας, αυτό που έγινε αντιληπτό από τη φιέστα του Σαββάτου είναι ότι έχετε μείνει προεκλογικά στο 2014. Δεν έχετε αντιληφθεί ότι εσείς είστε Δήμαρχος 9 ολόκληρα χρόνια. Μπορεί να επιλέξατε το Σάββατο του Λαζάρου να κάνετε τη φιέστα σας, αλλά ιστορικά ο Λάζαρος αναστήθηκε μία μόνο φορά. Οι δημότες ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

Νίκος Ράπτης

Υποψήφιος Δήμαρχος Παλαμά


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής