Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

Ανοιχτή Επιστολή Δημότη πρός τον Δήμαρχο Παλαμά με αφορμή την πρόσφατη Λαϊκή Συνέλευση

Σημαντικά λάθη του Δημάρχου Παλαμά στην παρουσίαση των οικονομικών στοιχείων.

Κατ’αρχήν θέλω να ξεκαθαρίσω πως δεν επιθυμώ να απολογηθώ ή να υπερασπιστώ την προηγούμενη δημοτική αρχή, καθώς δεν υπήρξα ούτε μέλος αλλά ούτε και ομοτράπεζος των περισσότερων μελών της.

Όμως δεν μπορώ να αφήσω χωρίς αντίλογο τις τόσες πολλές ανακρίβειες που γράφτηκαν στον τύπο με αφορμή τη Λαϊκή Συνέλευση που πραγματοποίησε η νέα Δημοτική Αρχή την 16/1/2015 με θέμα:
"ΤΙ ΠΑΡΑΛΑΒΑΜΕ..."

Ο Δήμαρχος από τότε που ανέλαβε δεν προσπαθεί να κάνει έργο αλλά συνεχώς επιχειρεί να εκθέτει τους προηγούμενους, με το πόσο «κακοί ήταν» ή πόσο «αναποτελεσματικοί  ήταν » κλπ.
Κορυφαία ατάκα αυτής της συμπεριφοράς ήταν όταν δήλωσε πως παρέλαβε «καμένη γη» υιοθετώντας τόσο τη λογική όσο και τη φρασεολογία των παλαιοκομματικών που χρεοκόπησαν τη χώρα.
Συνεχώς και με κάθε ευκαιρία «γκρινιάζει» πως δεν έχουμε χαρτί, δεν έχουμε πετρέλαιο.
Όμως του θυμίζουμε ότι δουλειά του είναι να βρίσκει λύσεις…
Δεν πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε πως είναι ο μοναδικός δήμος από όλους τους γειτονικούς που οργάνωσε μια Λαϊκή Συνέλευση για να κατηγορήσει τους προηγούμενους καίτοι σαν Δήμος είναι σε καλύτερη κατάσταση από αυτούς.
Ενώ λοιπόν σχεδίαζε αυτή τη Λαϊκή Συνέλευση επί πέντε μήνες αντί να δώσει ένα χρόνο προετοιμασίας 5 ημερών στους συμμετέχοντες, την ανακοίνωσε και πραγματοποίησε μέσα σε 2 μέρες!!!
Πιστεύω πως ο λόγος είναι προφανής:
Να μην το μάθει κανένας και να προετοιμαστεί προκειμένου να μην έχει αντίλογο.

Επί της ουσίας τώρα του θέματος ο Δήμαρχος μόνος του ακυρώνεται όταν περιγράφει τις υποχρεώσεις.
Και θα εξηγήσω παρακάτω τι εννοώ.
Για να μπορέσω να μεταφέρω την πραγματική κατάσταση την Δευτέρα 19/1 ζήτησα την λογιστική απεικόνιση των οικονομικών του Δήμου και δόθηκε την Παρασκευή 23/1.
Μη έχοντας  πρόθεση να ενοχοποιήσω ή ν’απαλλάξω τους προηγούμενους παραθέτω τα πραγματικά στοιχεία για να ενημερωθούν οι δημότες.
Την 01/09/2014 που ανέλαβε τονίζει ότι  βρήκε συνολικά 2.998.000 Ευρώ υποχρεώσεις (ΔΕΗ 1.600.000, ΟΤΕ 70.000, ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ 1.308.000, ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ 20.000). Επιπλέον βρήκε σαν βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα Δάνεια (που δεν είναι ώριμα να πληρωθούν) περί τα 2.680.000 ευρώ. Σύνολο 5.678.000 ευρώ.
Κοιτάζοντας το Ισοζύγιο Γενικής Λογιστικής του Δήμου της 31/8 η ΔΕΗ είναι 1.245.492 ευρώ και την 31/12/2014 1.507.352 ευρώ ο ΟΤΕ την 31/8 65.700 και την 31/12 73.500 ευρώ οτιδήποτε άλλο γράφηκε είναι για εντυπωσιασμό ή οποιοδήποτε άλλο σκοπό . Τα δικαστικά δεν επιβεβαιώ-νονται γιατί δεν είναι καταγραμμένα και τα δάνεια είναι σωστά.  
Παράλληλα την ίδια ώρα που περιγράφει λάθος τις υποχρεώσεις αποσιωπά τις απαιτήσεις.
Μας λέει πως οι απαιτήσεις που αναφέρει η έκθεση του ορκωτού λογιστή την 31/7/2014, ξεχνάει όμως να μας πει ότι αυτά  αφορούν απαιτήσεις την 31/12/2013 δηλ. σχεδόν ένα χρόνο πριν.
Άρα στις δαπάνες που έγιναν για να ποτίσει ο κόσμος κ.λ.π. ο δήμος, θα πρέπει να υπολογιστούν και τα έσοδα που περιμένουμε απ’αυτές τις δαπάνες (φωτισμός, παρόχθια, κ.λ.π.) τα οποία εισπράττονται στο τέλος του χρόνου και έντεχνα αποσιωπούνται.
Αυτά τα έσοδα που έτρεξαν το 2014 (για να είναι συγκρινόμενα με τα έξοδα που αναφέρονται με 31/12/14) είναι 1.420.000 Ευρώ (Με βάσει τα εκτυπωμένα στοιχεία) σταθερά και έκτακτα.
Αν τα έσοδα αυτά ληφθούν υπόψη τότε θα έχουμε, 4.067.000 Ευρώ (όσα μας λέει) συν 1.420.000 Ευρώ, συν 476.000 Ευρώ από το Υπουργείο Εσωτερικών (οι  ενέργειες ξεκίνησαν νωρίτερα), συν 85.000 Ευρώ ταμείο, ίσον συνολικές απαιτήσεις 5.963.000 Ευρώ.
Άρα αν εισπράξουμε όσα μας χρωστάνε και αθροίσουμε όσα έχουμε εξοφλούμε τα πάντα.
Εξάλλου με τον προϋπολογισμό του 2015 που υπέγραψε και κατέθεσε τον Οκτώβριο του 2014 τονίζεται πως οι υποχρεώσεις καλύπτονται από τα έσοδα και περισσεύουν στο τέλος της χρήσης 105.000.  
Γνωρίζουμε ότι η προσέγγιση δεν είναι ακριβής γιατί  όλες οι απαιτήσεις δεν μπορούν ν’εισπραχθούν άμεσα αλλά και οι υποχρεώσεις επίσης δεν πρέπει ν’ εξοφληθούν άμεσα.

Αγαπητέ φίλε Δήμαρχε,
Μπορεί να μην γνωρίζεις οικονομικά και να προσπαθείς να ενοχοποιήσεις τους προηγούμενους, αλλά καλό θα είναι να δείχνεις τα στοιχεία σε κάποιον που έχει γνώση, για να προστατεύεις τον εαυτό σου.
Στο συνδυασμό σου έχεις δύο ή τρεις οικονομολόγους που δεν μπορώ να φανταστώ ότι επικροτούν το κείμενό σου, καθώς στις οικονομικές σπουδές αυτό που μαθαίνουμε από τον πρώτο μήνα είναι η αυτοτέλεια των χρήσεων. Δηλαδή, πως σε κάθε ίδιο χρονικό διάστημα υπολογίζουμε τα έσοδα και τα έξοδα.
Ασφαλώς και εκτιμούμε σαν δημότες την πρόθεσή  σας να λειτουργήσετε με διαφάνεια και όλοι οι δημότες να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες του Δήμου. Πρέπει όμως να έχουν και ίσες ευκαιρίες να αναλαμβάνουν έργα από αυτόν αλλά και να δουλεύουν σ’ αυτόν οι  ικανότεροι και όχι οι πλησιέστεροι…
Αυτό κύριε Δήμαρχε πρέπει να είναι έτσι και να φαίνεται έτσι. Όχι να επικαλείστε απίθανες δικαιολογίες, όπως π.χ. ας πούμε δεν είναι δικός μου υπάλληλος, ή είναι εθελοντής…
Η γυναίκα του Καίσαρος δεν αρκεί να είναι τίμια αλλά να φαίνεται και σαν τέτοια.
Η υποχρέωσή σας να διαχειριστείτε χρηστά τα χρήματα του Δήμου δεν πρέπει να σας οδηγεί να κάνετε περικοπές σε καθημερινές μικροδαπάνες  για τη δημιουργία εντυπώσεων και μόνο, όπως π.χ. δεν έχουμε χαρτί, δεν έχουμε λάμπες, δεν έχουμε στυλό κλπ. Χρειάζεται σωστή διαχείριση στο σύνολο και την ουσία.
Ο προϋπολογισμός που καταθέσατε πάντως είναι σχεδόν ίδιος με τον προηγούμενο στο σύνολό του. Και για να ξέρουν οι δημότες το σύνολο των ποσών που θα διακινηθούν όλο τον χρόνο στον Δήμο είναι 11.600.000 ευρώ έσοδα και ελαττωμένα κατά 100.000 ευρώ έξοδα.
Εκείνο που είναι απαραίτητο να κάνετε είναι να εξηγήσετε την εξής φράση: «και βέβαια ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων αυτών όλοι ξέρουμε γιατί δεν εισπράχθηκε ποτέ".
Εσείς όλοι που ήσασταν στον Δήμο (έργα κλπ)  μπορεί να ξέρετε, εμείς όμως δεν ξέρουμε και έχετε ευθύνη και υποχρέωση να το μάθουμε, αλλιώς εσκεμμένα το αποκρύπτετε.

Τελειώνοντας Δήμαρχε, εύχομαι καλό υπόλοιπο της θητείας, να ενεργοποιηθείτε περισσότερο και να σας στηρίζουμε στις διεκδικήσεις. Μέχρι τώρα το μεγαλύτερο μέρος της δυναμικής σας αλλά και της παρουσίας στα μάτια των δημοτών ήταν η παρουσία σε χορούς, πίτες (μήπως παράγινε?) αλλά και σε «γουρνοχαρές».
Ξεχάστε τι έκαναν οι προηγούμενοι  και προχωρήστε .
Είμαστε στη διάθεσή σας για να συνδράμουμε σε όποια προσπάθεια.
Αλλά επιτέλους δήμαρχε «ξεκόλλα»…    

  ΤΣΙΩΡΑΣ ΝΙΚΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής