Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Οι γυναίκες του Πολιτιστικού Συλλόγου Πετρίνου τραγούδησαν και χόρεψαν στο Σεργιάνι του Αγίου Γεωργίου στο Μαυρομάτι

Οι γυναίκες του Πολιτιστικού Συλλόγου Πετρίνου με δασκάλα χορού την κα Σοφία Τζέλλα τραγούδησαν και χόρεψαν στο Σεργιάνι του Αγίου Γεωργίου στο Μαυρομάτι, αμέσως μετά τη λήξη της πανηγυρικής Λειτουργίας στο προαύλιο του φερώνυμου Ιερού Ναού.

Το Σεργιάνι στα προπολεμικά χρόνια συνιστούσε κοινωνική εκδήλωση κατά την οποία οι γυναίκες των σε έναν τεράστιο κύκλο, πιασμένες κατά φυσική και κοινωνική ηλικία (πρώτα οι παντρεμένες , στη συνέχεια οι ανύπαντρες και τα κορίτσια), τραγουδούσαν και χόρευαν με τον αργό, δωρικό βηματισμό της καραγκούνας συγκεκριμένα κάθε φορά τραγούδια, αποκριάτικα ή πασχαλιάτικα.

Το Σεργιάνι του Πάσχα γίνονταν πάντα έξω από Ι.Ν Αγίου Γεωργίου και ήταν η αφορμή για «νυφοδιάλεγμα» των άγαμων κοριτσιών αλλά και για επίδειξη δύναμης από νεαρά αγόρια που πολλές φορές αγωνίζονταν στην «παλαίστρα» και το «λιθάρι».

Η ίδια εκδήλωση που απλώνονταν στα περισσότερα καραγκουνοχώρια της ευρύτερης περιοχής σταμάτησε μετά το Β΄ παγκόσμιο πόλεμο και την απότομη αστικοποίηση που ακολούθησε.

Τα τελευταία 2 χρόνια ο Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Πετρίνου θυμίζει στους συγχωριανούς του με ένα δρώμενο, ότι τίποτα δεν χάνεται, αν αντιμετωπίζεται με αγάπη και σεβασμό στο παρελθόν.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής