Παρασκευή, 3 Απριλίου 2015

Δεν είναι υποχρεωτική η συμμετοχή σε προγράμματα κατάρτισης χειριστών γεωργικών φαρμάκων

Έχουν «κατακλυστεί» τα email των συνεταιρισμών το τελευταίο διάστημα από προσφορές «πιστοποιημένων κέντρων εκπαίδευσης ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων».

Τα ποσά δε τα οποία ζητούν οι διάφοροι φορείς εκπαίδευσης είναι πολλές φορές εξωπραγματικά ενώ παράλληλα «αποφεύγουν» να διευκρινίσουν ότι η εκπαίδευση δεν είναι υποχρεωτική αλλά προαιρετική.

Η Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής με απάντηση της έκανε σαφές ότι «η συμμετοχή σε προγράμματα κατάρτισης στην ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων δεν παρέχει πιστοποιητικό γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων εάν δεν συμμετάσχει και επιτύχει στις εξετάσεις στα εξεταστικά κέντρα ο ενδιαφερόμενος».
Επίσης διευκρινίζεται ότι «δεν προβλέπεται παράβολο για την κατάρτιση, ενώ παράβολο προβλέπεται μόνον για τη συμμετοχή σε εξετάσεις πιστοποίησης γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων».
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι ενδιαφερόμενοι (επαγγελματίες και μη αγρότες, ψεκαστές, κηπουροί κλπ) μπορούν να δώσουν εξετάσεις και να λάβουν πιστοποιητικό γνώσεων ορθολογικής χρήσης χωρίς να έχουν πιο πριν λάβει «πιστοποιημένη εκπαίδευση» από φορείς κατάρτισης.

Πρέπει επίσης να γίνει σαφές στους ενδιαφερόμενους ότι τόσο οι «επαγγελματίες αγρότες» όσο και οι «μη επαγγελματίες αγρότες» είναι υποχρεωμένοι να λάβουν πιστοποιητικό γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων καθώς οι διατάξεις του ν.4036/2012 δεν αφορούν σε πιστοποίηση χρήσης αλλά σε «πιστοποίηση γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων» και είναι νομικά απαιτούμενο ώστε να μπορεί ο οποιοσδήποτε να προμηθευτεί γεωργικά φάρμακα επαγγελματικής χρήσης (το εάν είναι «επαγγελματικής χρήσης» αναφέρεται στην ετικέτα κάθε γεωργικού φαρμάκου και δεν σχετίζεται με το εάν είναι επαγγελματίες αγρότες).


Η απάντηση της Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής:

Ερ: Είναι υποχρεωτική η συμμετοχή σε προγράμματα κατάρτισης προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να λάβουν πιστοποιητικό γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων;

Απ: Όχι, το πιστοποιητικό γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων, παρέχεται μετά από εξετάσεις σε ειδικά για το σκοπό αυτό εξεταστικά κέντρα, ασχέτως εάν οι συμμετέχοντες στις εξετάσεις έχουν παρακολουθήσει ή όχι πρόγραμμα κατάρτισης. Μπορεί, ο οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος, να επιλέξει να διαβάσει μόνος του ή να δοκιμάσει τις γνώσεις του στη δοκιμαστική εφαρμογή (demo) που παρέχεται στο διαδίκτυο http://ppp-usercert.minagric.gr/.
Η δε συμμετοχή σε προγράμματα κατάρτισης δεν παρέχει στον ενδιαφερόμενο πιστοποιητικό γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων, εάν δεν συμμετάσχει και επιτύχει στις εξετάσεις σε ειδικά για το σκοπό αυτό εξεταστικά κέντρα.
Η συμμετοχή σε προγράμματα κατάρτισης στην ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων έχει ως στόχο να παρέχει σε κάθε ενδιαφερόμενο την απόκτηση και την επικαιροποίηση των απαραίτητων γνώσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:
- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται.
- Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις.
- Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας".
- Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.
- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής