Τρίτη, 21 Απριλίου 2015

Σιτάρι «ψήφισαν» τη φετινή χρονιά οι αγρότες της Καρδίτσας

Σιτάρι ψήφισαν τη φετινή χρονιά οι αγρότες της Καρδίτσας, καθώς παρατηρείται αύξηση των καλλιεργούμενων στρεμμάτων κατά 15% περίπου.

Είναι ενδεικτικό πως οι περισσότερες εκτάσεις σιταριού στη χώρα, καλλιεργήθηκαν στο Θεσσαλικό κάμπο, καθώς οι καιρικές συνθήκες δεν εμπόδισαν τους παραγωγούς όπως έγινε στη Βόρεια Ελλάδα με αποτέλεσμα πολλές περιοχές εκτός από την καθυστέρηση στην σπορά, να υπάρξουν απώλειες εκτάσεων, λόγω των πλημμυρών που σημειώθηκαν.

Οι παραγωγοί ευελπιστούν από εδώ και στο εξής μέχρι και τα...αλώνια να έχουν στο πλευρό τους τον καιρό. Η αγορά πάντως δεν έχει ανοίξει ακόμη για φέτος, με τις λίγες πράξεις για προπωλήσεις να σημειώνονται στα 280-285 ευρώ ο τόνος FOB σε ελληνικό λιμάνι χωρίς βέβαια να είναι ενδεικτικές για τα επίπεδα που θα πιάσει ο παραγωγός τον Ιούνιο.

Ωστόσο, οι πρώτες εκτιμήσεις έμπειρων παραγόντων της αγοράς κάνουν λόγο για σαφώς καλύτερη τιμή από το περσινό άνοιγμα στα 22-23 λεπτά το κιλό.
Την ίδια ώρα, όσον αφορά το βαμβάκι, η ευχάριστη “συγκυρία” των λιγότερων εκτάσεων στις ΗΠΑ, αναμένεται να στηρίξει το χρηματιστήριο και το ισχυρό δολάριο να βελτιώσει την τιμή του προιόντος, άρα και τις τιμές για τους Έλληνες παραγωγούς στο σύσπορο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: