Κυριακή 12 Απριλίου 2015

Πάσχα στο χωριό μας...(ΦΩΤΟ)

Κυριακή του Πάσχα.
Γιορτινή ημέρα σήμερα στην Ιτέα.
Πρωί - πρωί άναψαν τα κάρβουνα στις ψησταριές, τοποθετήθηκαν οι σούβλες με τα κοκορέτσια και τα αρνιά και σιγά σιγά σχηματίστηκαν οι παρέες.

Φέτος ήρθαν αρκετοί ξενιτεμένοι και είχαν τόσα πολλά να πούν.
Στην αρχή με καφεδάκι και κατόπιν στροφή στο τσιπουράκι, με τους πρώτους μεζέδες να καταφθάνουν, και τη μουσική να συντροφεύει στο διαπασών.

- Χρόνια πολλά!, Χριστός ανέστη!…Αληθώς ανέστη!
Οι ευχές, οι χαιρετούρες και τα φιλιά ανταλλάσσονταν μεταξύ φίλων και συγγενών.
Ημέρα χαράς, ημέρα ανάτασης και ανάστασης όλων των προσδοκιών.
Κόκκινο, κατακόκκινο αβγό, φρεσκοβαμμένο, γυαλισμένο, σφιχτό, αγκαλιασμένο στην παλάμη.
- Χρόνια πολλά....Χριστός Ανέστη...Αληθώς...κρατς… Από την άλλη τώρα.
Και του χρόνου.
Το πιο ειρηνικό κι αγαπησιάρικο τσούγκρισμα είναι αυτό των πασχαλινών αβγών που, σύμφωνα με το έθιμο, τα βάφουμε την Μεγάλη Πέμπτη και τα σπάζουμε την ημέρα της Αναστάσεως, μαζί με τη μαγειρίτσα.

Και ποιο άλλο άραγε καταλληλότερο για να συμβολίσει με τη ρογμή στο τσόφλι του την ανάσταση, την έναρξη αυτού που λέμε μια νέα ζωή;


Τα παλιότερα χρόνια διάλεγαν φύλλα από φυτά και λουλούδια και έβαζαν από ένα πάνω σε κάθε αυγό. Στη συνέχεια, τύλιγαν τριγύρω μια παλιά κάλτσα, την οποία στερέωναν με μια κλωστή και έβαφαν τα Πασχαλινά αυγά.
Όσο για την καταλυτική επικράτηση του κόκκινου χρώματος στ΄ αβγά, υπάρχουν διάφορες εκδοχές. Μια από αυτές λέει ότι συμβολίζει το αίμα του Χριστού.
Μια άλλη λέει ότι όταν είπαν πως αναστήθηκε ο Χριστός, κανείς δεν το πίστευε.
Μια γυναίκα, που κρατούσε στο καλάθι της αυγά, φώναξε:
"Μπορεί από άσπρα να γίνουν κόκκινα;" Και, ω του θαύματος έγιναν!"
Μερικοί πιστεύουν ότι τα αυγά βάφονται κόκκινα σε ανάμνηση του αίματος του Χριστού, που χύθηκε για εμάς τους ανθρώπους.
Κόκκινο είναι και το χρώμα της χαράς.
Χαράς για την Ανάσταση του Χριστού.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!


Εκείνο πάλι που δίνει στο Πάσχα εντελώς ελληνική φυσιογνωμία και το κάνει ΠΑΣΧΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, είναι το ψήσιμο του αρνιού.
Ο παραδοσιακός οβελίας.
Κάθε χρόνο σχεδόν όλες οι οικογένειες στην Ιτέα γιορτάζουν το Πάσχα με το ψήσιμο του αρνιού.
Το ιερό σφάγιο της οικογένειας, έθιμο κληρονομημένο απ’τούς αρχαίους λαούς περιστρέφεται στις σούβλες της κάθε οικογένειας.
Σιγοψήνεται, και συγκεντρώνει γύρω τις ολόθερμες ευχές συγγενών, φίλων, καθώς και ολόκληρο τον περίγυρο της μικρής κοινωνίας του χωριού, σε ένα είδος θυσίας και σπονδής, όμοιας με τις θυσίες και τις σπονδές του οίνου.

Η ελληνική φιλοξενία, μέγιστη αρετή της φυλής μας, τις μέρες του Πάσχα μεγαλουργεί και δοξάζεται. Κι η χαρά για τη Ζωή εν τάφω που ανέστη εκ νεκρών, φωτίζει τα πρόσωπα τη μέρα αυτή της πανανθρώπινης γιορτής.

Μια συλλογή φωτογραφιών στην Ιτέα επιβεβαιώνει όλα τα παραπάνω...

Η οικογένειες Αντώνη Αναστασόπουλου (Πρώην Δημάρχου Φύλου και Περιφεριακού Συμβούλου) Γεωργίου και Δημητρίου Μπαλαντίνα σε ευχάριστες στιγμές...





Η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Ιτέας Τζένη Μακρή με την οικογένειά της


Η οικογένεια του Γιάννη Γιαννάκου με τα παιδιά και το εγγονάκι


Η μεγαλύτερη παρέα με τις οικογένειες του προέδρου της "Νέας Ενωσης Καρδίτσας" Βασίλη Γιαννάκου, Βαγγέλη Κόρμα, Νίκου Τζιφούλη και Χρήστου Σκαρκάλη



Η Ρένα Μιχαλοπούλου και ο Βαγγέλλης Μακρής επι τω έργον...


Ο Κυρ Γιώργης Μπαλαντίνας προτιμάει το παραδοσιακό γύρισμα της σούβλας με το χέρι μας είπε, "αν δεν κουραστείς δε σε πιάνεται..."

Οι οικογένειες του Προέδρου του Πολιτιστικού Συλλογου Ιτέας Αχιλλέα Μπαλαντίνα, Φάνη Κελεπούρη και Θεόδωρου Τσιαδήμου


Η οικογένειες Μιχάλη και Θανάση Τσέτλα...

Η κυρία Βασώ Τσέτλα ευτυχισμένη ανάμεσα στα "αγόρια της"


Ο Ηλίας Μακρής μας χαιρετά  με ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ...

Χ Ρ Ο Ν Ι Α  Π Ο Λ Λ Α ... ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΙΤΕΑ!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής