Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Μούσες: Από την πλατεία Ομονοίας στην Καρδίτσα…

Όλοι οι Καρδιτσιώτες γνωρίζουμε τα αγάλματα των τεσσάρων Μουσών που στολίζουν την κεντρική πλατεία της Καρδίτσας.
Πόσοι όμως γνωρίζουν ότι αρχικά είχαν κατασκευαστεί για να στολίσουν την πλατεία Ομονοίας στην Αθήνα;

Η ιστορία έχει ως εξής:
Στην πλατεία Ομονοίας υπήρχαν κυκλικά οχτώ κατασκευές, δηλαδή οχτώ τσιμεντένιες κολώνες με καπνοδόχο στην κορυφή, οι οποίες έκρυβαν τις τρύπες των εξαερισμών του σταθμού. Το 1934, όταν δήμαρχος ήταν ο Σ. Μερκούρης, στη βάση των κατασκευών αυτών τοποθετήθηκαν τα αγάλματα των οχτώ Μουσών (αγνώστου καλλιτέχνη), για να ομορφύνει η όχι τόσο καλαίσθητη εικόνα των κολώνων.

Βέβαια, όπως όλοι γνωρίζουν, οι Μούσες ήταν εννιά.
Έλειπε μία, επειδή απλά περίσσευε, η Καλλιόπη.
Η Καλλιόπη είχε κατασκευαστεί μαζί με τις υπόλοιπες, αλλά καθώς οι κολώνες ήταν οχτώ, την τοποθέτησαν στα υπόγεια του ηλεκτρικού, όπου ήταν τα δημόσια ουρητήρια. Από κει βγήκε η κλασική ονομασία «Καλλιόπη» για την τουαλέτα, που χρησιμοποιούν οι φαντάροι μέχρι σήμερα.
Το σύνολο της κατασκευής δεν άρεσε στους Αθηναίους, ούτε στον τότε δήμαρχο Κ. Κοτζιά.
Όταν λοιπόν τον Αύγουστο του 1936, στις διαδηλώσεις κατά του πρωθυπουργού Μεταξά, μία Μούσα έπεσε τραυματίζοντας περαστικούς, αποφασίστηκε η απομάκρυνσή τους και η τοποθέτησή τους σε αποθήκες ως το 1950 περίπου. Τότε ο δήμαρχος Καρδίτσας Β. Τζέλλας πέτυχε να φέρει τις τέσσερις στην πόλη μας. (Άλλες δύο είναι στη Λακωνία και δύο στην Αμοργό. Το πού είναι η ένατη αγνοείται…)
Από τις Μούσες της Καρδίτσας γνωρίζουμε τα ονόματα των τριών.
Οι δύο είναι η Θάλεια και η Κλειώ, προστάτιδες της κωμωδίας και της ιστορίας αντίστοιχα.
Η τρίτη είναι η Αγλαΐα, κάτι το οποίο αποτελεί παράδοξο, αφού η συγκεκριμένη θεωρείται μία από τις τρεις Χάριτες και όχι μούσα και τέλος της τέταρτης το όνομα δε διακρίνεται στο γλυπτό.

Όπως και να’χει ταίριαξαν στην πόλη μας και αποτελούν τόσα χρόνια σήμα κατατεθέν της Καρδίτσας. Ευχαριστούμε λοιπόν τον ανώνυμο καλλιτέχνη που τις φιλοτέχνησε και τους Αθηναίους για τη δωρεά τους.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής