Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Με Μεγαλοπρέπεια κι Ευλάβεια γιόρτασε ο Αγιος Νικόλαος την Παρασκευή 8 Μαϊου στα Βούναινα

Με μεγαλοπρέπεια κι ευλάβεια  και με την παρουσία πλήθους πιστών τελέστηκε την Παρασκευή 8 Μαϊου  Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, Αρτοκλασία και η περιφορά της εικόνας  στο Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγ.Νικολάου εν Βουνένοις που βρίσκεται στα Βούναινα.

Στη συνέχεια (όπως κάθε χρόνο) ο Μικρασιατικός Σύλλογος Βουναίνων στην πλατεία του χωριού παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς ενώ προσφέρθηκαν τοπικές λιχουδιές κι άφθονο κρασί.










Κοντά στο χωριό Βούνενα (ή Βούναινα) του Δήμου Κιλελέρ, στο βουνό όπου μαρτύρησε τον 9ο αιώνα ο Άγιος Νικόλαος ο Νέος, μισή ώρα περίπου έξω από τη Λάρισα, στο όριο των νομών Λάρισας και Καρδίτσας, υπάρχει ο προσκυνηματικός Ιερός Ναός του Αγίου, που τιμάται ιδιαίτερα στις μέρες μας.

Εντός του ναού βρίσκεται το κενοτάφιο του Οσιομάρτυρα Αγίου Νικολάου του Νέου του εν Βουνένοις, καθώς και τεμάχιο του ιερού του λειψάνου. Στη μνήμη του Αγίου, που τιμάται με λαμπρότητα στις 9 Μαΐου, συγκεντρώνεται πλήθος πιστών από όλη την Ελλάδα.

Ο Ιερός Ναός του Αγίου


Ο τάφος του Αγίου μέσα στο ναό


Ο ναός κατασκευάστηκε το 1962 στην θέση παλαιότερου, που είχε οικοδομηθεί το 1883 και καταστράφηκε από φωτιά το 1962. Ο προσκυνητής, πριν ανέβει τα σκαλοπάτια για να φθάσει στο ναό, αντικρίζει ένα μικρό εκκλησάκι, όπου είναι ο ακριβής τόπος του μαρτυρίου του Αγίου, δίπλα στο πηγάδι και το δένδρο στο οποίο βασανίστηκε ο Άγιος Νικόλαος ο Νέος. Εκεί συμβαίνει ένα θαυμαστό γεγονός, καθώς κατά την ετήσια μνήμη του Οσιομάρτυρα τον Μάϊο, τρέχει ένα πορφυρένιο υγρό, που μοιάζει με αίμα. Το υγρό τρέχει από τους κορμούς λίγων δένδρων φτελιάς, στα οποία σφαγιάστηκαν οι συνασκητές του Αγίου Νικολάου και επίσης γεμίζει τη ρίζα του κομμένου πλέον δένδρου, όπου βασανίστηκε ο Οσιομάρτυρας.

Ο ακριβής τόπος μαρτυρίου του Αγίου


Ο Άγιος Νικόλαος ο Νέος, με καταγωγή από τη Μικρά Ασία, ήταν στρατιωτικός με υψηλή θέση στα χρόνια του Βυζαντίου τον 9ο αιώνα μ.Χ. και διοικούσε την περιοχή της Θεσσαλίας. Λόγω της μεγάλης αγάπης του στον Χριστό, αποσύρθηκε για άσκηση με μερικούς άλλους άνδρες στο βουνό των Βουνένων και ασκήθηκε στην αρετή. Σε μια επιδρομή των Αβάρων, δεν δέχθηκε να αλλαξοπιστήσει και μαρτύρησε στην περιοχή αυτή ύστερα από σκληρά βασανιστήρια.

Ο Άγιος τιμάται σε όλη την Ελλάδα στις 9 Μαΐου, ιδιαίτερα στο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου στην Άνδρο, όπου βρίσκεται η Τίμια Κάρα του, στο ομώνυμο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου του Νέου στη Βοιωτία, ακόμη στη Θήβα, στην Αργολίδα και αλλού.

Στο Ιερό Προσκύνημα υπάρχουν ξενώνες για τους επισκέπτες.


Ο χώρος υποδοχής για τους επισκέπτες


Το προσκύνημα ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων (Τηλ.: 24410 72263), με την οποία θα πρέπει να έρθει σε συνεννόηση ο προσκυνητής, καθώς Θεία Λειτουργία στο ναό γίνεται μόνο τους θερινούς μήνες κάθε Σάββατο (από το Μάιο και μετά).

Η πρόσβαση στην περιοχή είναι σχετικά εύκολη, καθώς στο μέσο της διαδρομής Λάρισας – Καρδίτσας, ο επισκέπτης συναντά το χωριό Βούναινα και από εκεί ακολουθεί τις πινακίδες ως το ιερό προσκύνημα, που απέχει λιγότερο από πέντε λεπτά από το χωριό.
>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής