Τρίτη 5 Απριλίου 2016

Παρουσίαση του μυθιστορήματος του συγγραφέα Βαγγέλη Ντελή «Ο καλλιτέχνης»

Μέσα σε ιδιαίτερα φορτισμένη συγκινησιακά ατμόσφαιρα, λόγω της εντοπιότητας του συγγραφέα Βαγγέλη Ντελή, παρουσιάστηκε το βιβλίο του "Ο Καλλιτέχνης" στον Παλαμά , τον Δήμο της γενέτειράς του.
Γεννήθηκε το 1969 στα Ορφανά και σήμερα εργάζεται ως καθηγητής φιλόλογος στο λύκειο Σοφάδων.
Έχει πάρει μέρος σε πολλούς λογοτεχνικούς διαγωνισμούς πεζογραφίας και ποίησης, όπου απέσπασε πολλά βραβεία, διακρίσεις και επαίνους.
"Ο Καλλιτέχνης" είναι το πρώτο του βιβλίο που εκδίδεται, ενώ υπάρχει πλούσιο ανέκδοτο συγγραφικό έργο. Με αιχμαλωτίζουσα κατανυκτικότητα, χωρίς τον παραμικρό στόμφο, με ουσιαστικό, περιεκτικό λόγο, συνάρπασε το κοινό αφηγούμενος την πρωτόλεια αγάπη του για την αρχαιολογία και τις πρώτες του επαφές με αρχαιολογικά ευρήματα, που εντυπωσιασμένος-μικρός μαθητής τότε-εύρισκε διάσπαρτα στα χωράφια και ευρύτερα στη Θεσσαλική γη.
Το αρχικό του ενδιαφέρον και ο ενθουσιασμός μετουσιώθηκαν σε σπουδές αρχαιολογίας στη Φιλοσοφική Αθηνών.
Το ενδιαφέρον αυτό κορυφώθηκε μέσα από αρχαιολογικές ανασκαφές που ακολούθησαν και κυρίως απ' τη γνωριμία του με τον μαγικό κόσμο και την απαράμιλλη ανά τους αιώνες αμεσότητα της κατασκευής των κυκλαδικών ειδωλίων.
Ο έρωτάς του αυτός για τα κυκλαδικά ειδώλια ήταν το έναυσμα που απέφερε ως καρπό το συναρπαστικό του μυθιστόρημα των 356 σελίδων, που ανατρέχει με εξαιρετική δεξιοτεχνία και συνδέει ευφάνταστα δύο εποχές φαινομενικά τόσο μακρινές μεταξύ τους, το 2300 π.Χ. και το σήμερα. Για το βιβλίο, την ατμόσφαιρα και τον κυκλαδικό πολιτισμό της εποχής που αναφέρεται το μυθιστόρημα και δραστηριοποιούνται οι ήρωες του, αναφέρθηκε διεξοδικά με εξαιρετική σαφήνεια με την ιδιότητα του αρχαιολόγου ο κ. Λεωνίδας Χατζηαγγελάκης (επίτιμος δ/ντής αρχαιοτήτων ΥΠΠΟ )

Μια ξεχωριστή παρουσίαση του μυθιστορήματος του συγγραφέα Βαγγέλη Ντελή «Ο καλλιτέχνης» από τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ πραγματοποιήθηκε στις 3 Απριλίου στον Παλαμά, με συντονιστής τον δημοσιογράφο Γιάννη Τσιάτσιο.
Η παρουσίαση άνοιξε με την προβολή ενός ολιγόλεπτου βίντεο σχετικά με τα κυκλαδικά ειδώλια. Στη συνέχεια ο αρχαιολόγος Λεωνίδας Χατζηαγγελάκης, Επίτιμος Διευθυντής Αρχαιοτήτων ΥΠΠΟ, αναφέρθηκε με επιστημονικό τρόπο στην Προϊστορική Εποχή στον Ελλαδικό χώρο και κυρίως στη Θεσσαλία και τις Κυκλάδες, κάνοντας αναγωγές και στο μυθιστόρημα του Βαγγέλη Ντελή. Το μυθιστόρημα παρουσίασε με έξοχο τρόπο η φιλόλογος Χρυσούλα Κατή, ενώ η ηθοποιός Στεφανία Κουφοπούλου απέδωσε με ιδιαίτερο χρώμα αποσπάσματα του έργου.
Την εκδήλωση πλαισίωσε μουσικά η Διδάκτωρ Μουσικολογίας και πιανίστα Χριστίνα Γιαννέλου. Στο τέλος της εκδήλωσης ο συγγραφέας αναφέρθηκε στο βιβλίο του, στον τρόπο γραφής του και την εποχή, στην οποία εκτυλίσσεται η υπόθεσή του, με προβολή φωτογραφιών.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Παλαμά Γιώργος Σακελλαρίου, ο Αντιδήμαρχος Ιάσωνας Τσιρώνης, ο Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Καρδίτσας Κλεομένης Γιαννέλος, ο πρώην Δήμαρχος και πρώην Νομάρχης Γεώργιος Διδάγγελος, ο Πρώην Σχολικός Σύμβουλος και Πρόεδρος Αμφικτιονίας Καραγκούνηδων Αποστόλης Φερφιρής και πλήθος κόσμου.
Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Ηλίας Μπαρτζιώκας και το βιβλιοπωλείο ΑΠΟΠΕΙΡΑ.

Δείτε τις φωτογραφίες από την εκδήλωση:










πηγή


1 σχόλιο:

Ευάγγελος Θανασούλης είπε...

Επειδή διάβασα το βιβλίο σας ενημερώνω ότι το θεωρώ καταπληκτικό και το συστήνω ανεπιφύλακτα σε όλους. Παρόλο που είμαι τελείως άσχετος με την επιστήμη της αρχαιολογίας οι πληροφορίες που μας δίνει ο Βαγγέλης απλά και κατανοητά για τη ζωή στην περιοχή των Κυκλάδων και της Κρήτης πριν από 3 χιλ. χρόνια τις βρήκα πολύ ενδιαφέρουσες. Σε ότι αφορά την πλοκή του μυθιστορήματος διαβεβαιώ ότι αυτό που γράφει το οπισθόφυλλο (δηλαδή ότι είναι γεμάτο ανατροπές), είναι πέρα για πέρα αληθινό. Προσωπικά είναι ένα από τα καλύτερα βιβλία που έχω διαβάσει μέχρι σήμερα. Συγχαρητήρια στον Συγγραφέα.

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής