Το καθημερινό δυσάρεστο στρες αυξάνει την επιθυμία του ατόμου για φαγητό, άρα και την τάση προς την παχυσαρκία.
Η υποψία αυτή που έχουμε όλοι, αποδεικνύεται τώρα και επιστημονικά όπως απέδειξε και η μελέτη της Λαρισαίας διατροφολόγου – διαιτολόγου Αλεξίας Κατσαρού, που παρουσιάστηκε στο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Διατροφολόγων και Διαιτολόγων.
Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα και είχε διεθνή χαρακτήρα. Σ’ αυτό παρουσίασαν εργασίες τους Αμερικανοί και Ευρωπαίοι διατροφολόγοι μεταξύ των οποίων και η πρόεδρος του Αμερικανικού Συλλόγου Διαιτολόγων Sylvia Escott Stump.
Η διατροφολόγος Αλεξία Κατσαρού, μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, παρουσίασε μελέτες της σε δυο Κλινικά Φροντιστήρια με θέμα το ρόλο του Διατροφολόγου στη Χειρουργική της Παχυσαρκίας, καθώς και την επίδραση του στρες στη σχέση του ατόμου με το φαγητό.
Ειδικά στο θέμα του στρες, η κ. Αλεξία Κατσαρού έδειξε με ποιο τρόπο αυτό αποτυπώνεται βιολογικά και στο σώμα μας όταν βιώνουμε στρεσογόνες καταστάσεις και τη σχετική επικινδυνότητα που αυτό φέρει όταν χρονίζει, καθώς και στις νόσους με την εμφάνιση των οποίων σχετίζεται. Ειδικότερα, η κ. Κατσαρού σημείωσε ότι το καθημερινό δυσάρεστο στρες μπορεί να αυξήσει την όρεξη, την επιθυμία του ατόμου για εύγευστα φαγητά που, συνήθως, είναι και λιγότερο υγιεινά, καθώς και τις ποσότητες φαγητού/γλυκού που καταναλώνει. Βασικό συμπέρασμα της εισήγησης αποτέλεσε η σημασία που έχει το να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε και αντιδρούμε στο στρες, να μάθουμε να διαχειριζόμαστε τα συναισθήματά μας λειτουργικότερα και, φυσικά, να προσπαθήσουμε να απεμπλέξουμε τη συναισθηματική μας κατάσταση από το φαγητό. Βασική συνιστώσα στην προσπάθεια αυτή αποτελεί η βοήθεια του διατροφολόγου, ο οποίος μέσα από διατροφικούς χειρισμούς και συμβουλευτική μπορεί, προασπίζοντας τη διατροφική κατάσταση του ατόμου, να ενισχύσει τη σωματική αντίδρασή του στο καθημερινό στρες και να προωθήσει τη λειτουργικότερη διαχείρισή του από το άτομο.
Σε ένα δεύτερο Κλινικό Φροντιστήριο με θέμα «Διαιτητικός Χειρισμός Βαριατρικού Ασθενούς» η κ. Αλεξία Κατσαρού τόνισε ότι η Χειρουργική σε καταστάσεις Νοσογόνου Παχυσαρκίας αποδεικνύεται μία από τις αποτελεσματικότερες και βιωσιμότερες εναλλακτικές για τη θεραπεία της νόσου. Επιπλέον, ο ρόλος του διατροφολόγου είναι καθοριστικός τόσο προ- όσο και μετεγχειρητικά, καθώς περιλαμβάνει τη διατροφική υποστήριξη και εκπαίδευση του ασθενούς κατά την προετοιμασία αυτού για το επικείμενο χειρουργείο, αλλά, κυρίως, τη διατροφική φροντίδα του ασθενούς μετεγχειρητικά σ’ ένα κλίμα μακροχρόνιας παρακολούθησης και συμβουλευτικής.
Το πιο πάνω κλινικό φροντιστήριο τελούσε υπό την αιγίδα και τη συνδιοργάνωση της ΕΧΕΠ (Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας Παχυσαρκίας) με συνομιλητές τον πρόεδρο της ΕΧΕΠ κ. Χαρίλαο Κ. Παππή, γενικό χειρουργό και την κ. Άννα Χατζηδημητρίου, ψυχολόγο Υγείας. Στο φροντιστήριο σχετικά με το στρες, συνομιλήτρια ήταν η ψυχολόγος κ. Αγγελική Ζαφειροπούλου,
* Σημειώνεται ότι η κ. Αλεξία Λ. Κατσαρού είναι διατροφολόγος – διαιτολόγος, απόφοιτος Χαροκοπείου, ΠΜΣ Ιατρικής Αθηνών: «Έλεγχος του Στρες & Προαγωγή της Υγείας» και υποψ. διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.
Ο διαχειριστής