Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Να ξαναζήσουμε το πανηγύρι στο χωριό μας...

Πανηγύρι!!!
Έκφραση γνήσια λαϊκή, στηριγμένη στα ήθη και έθιμα κάθε τόπου σε συνδυασμό με την Ορθόδοξη πίστη και λατρεία.

Κάθε χωριό, όσο φτωχό κι αν είναι, έχει τουλάχιστον μια πλατεία μ' ένα γέρο - πλάτανο, ένα ξωκλήσι στη χάρη κάποιου Αγίου, και μία απ΄τις κοινωνικές εκδηλώσεις, την κορυφαία...το Πανηγύρι του.

Κατά κανόνα ο τιμώμενος Άγιος αποτελεί και το έναυσμα για να στηθεί το πανηγύρι!
Το πανηγύρι είναι μέρα χαράς και διασκέδασης και από τότε που οι άνθρωποι άρχισαν να ξενιτεύονται έγινε και μέρα αντάμωσης, σμιξίματος.
Ακόμα και σήμερα, που τα πανηγύρια πλέον έχουν μικρύνει σε διάρκεια, έχουν ατονήσει και χάσει την φρεσκάδα των παλιών εποχών, εν τούτοις διατηρούν πάντα την γοητεία τους.

Τα πανηγύρια γίνονταν και γίνονται για να ανταμώσει και να χαρεί ο κόσμος.
Ένας κόσμος φτωχός, ξεκομμένος από τις παροχές και τις "διασκεδάσεις" που προσφέρουν τα μεγάλα αστικά κέντρα, μαθημένος στη στέρηση και την ανέχεια, αλλά πάντα αυθόρμητος ενθουσιώδης και κυρίως ειλικρινής.
Άλλωστε, αυτός είναι κι ο ρόλος των πανηγυριών:
Η αθωότητα, η ξεγνοιασιά, οι χαιρετούρες, τα καλαμπούρια, η μυρωδιά από το καζάνι με το καλομαγειρμένο, συνήθως με κριθαράκι, κρέας (προβατίνα) και πάνω απ' όλα ο ήχος από το κλαρίνο που έρχεται και σμίγει με τους Βυζαντινούς ήχους των ψαλτάδων και του παπά.

Για όλα τα υπόλοιπα φροντίζει η φύση.
Το πανηγύρι είναι απλώς το πρόσχημα. Η ουσία, είναι η εσωτερική μας ανάγκη να μην χάσουμε τις ρίζες και τους μας δεσμούς μας από το παρελθόν, ένα παρελθόν με ηθικές και πνευματικές αξίες.


Το Πανηγύρι της Ιτέας
Σε λίγες μέρες (2 Μαϊου) είναι το πανηγύρι στήν Ιτέα.
Τα τελευταία 30 χρόνια οι κοινωνικές συνθήκες άλλαξαν στην περιοχή μας και αυτός είναι ο κυριότερος λόγος που το πανηγύρι μας δεν υφίσταται. Το χωριό μας έχει κάποια ζωή τους καλοκαιρινούς μήνες, οι νέοι ζουν στις μεγαλουπόλεις πλέον, όπου έχουν άλλους ρυθμούς ζωής, άλλα ακούσματα, άλλα ενδιαφέροντα, άλλους τρόπους διασκέδασης, άλλα ήθη και έθιμα, άλλη νοοτροπία.
Ζητούμενο είναι να δούμε όλοι μας τη συνέχεια του πανηγυριού μέσα στο χρόνο.
Μια συνέχεια που κατά τη γνώμη μου πρέπει να υπάρξει και να έχει και διάρκεια και μέλλον.
Να δούμε το πανηγύρι όχι σαν μια προσπάθεια διατήρησης ενός εθίμου και μιας παράδοσης (που και αυτή πρέπει να υπάρχει), αλλά σαν μια προσπάθεια διατήρησης μιας πολιτιστικής κληρονομιάς που έρχεται από πολύ παλιά και από τα βάθη των αιώνων. Γιατί το πανηγύρι είναι από μόνο του ένα πολιτιστικό γεγονός τεράστιας σημασίας που παλιότερα μιλούσε στις ψυχές των ανθρώπων, και που θέλουμε να μιλάει και σήμερα στις καινούργιες συνθήκες και στα καινούργια δεδομένα.


Να δούμε και να προσέξουμε την ποιότητα της μουσικής, την ποιότητα των μουσικών κομπανιών με το ιδιαίτερο Καραγκούνικο Θεσσαλικό χρώμα. Ευτυχώς για το χωριό μας η τελευταία κομπανία που έρχεται στα γλέντια και τα δρώμενα του Συλλόγου μας υπόσχεται λαμπρό μέλλον από πλευράς ποιότητας και επιπέδου.
Ίσως για την καλύτερη συνέχεια και για λόγους ποιότητας, κύρους και επιπέδου μια καλή λύση θα ήταν ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού να αναλάβει την αποκλειστική διοργάνωση του πανηγυριού σε ό, τι αφορά τουλάχιστον τη διοργάνωση και τη μουσική πλευρά του.

Παλιότερα το πανηγύρι έπαιζε άλλο ρόλο και σήμερα καλείται να παίξει εντελώς διαφορετικό ρόλο σε άλλες συνθήκες και σε άλλες εποχές.


Σήμερα την εποχή της παγκοσμιοποίησης, σε μια εποχή που τα πάντα τείνουν να ισοπεδωθούν, να αλλοιωθούν και να εξαφανιστούν η διατήρηση του πανηγυριού, που εμείς κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας, είναι ένα στοίχημα για εμάς τους νεότερους. Στοίχημα που έχει στοιχεία πολιτισμού και κουλτούρας της περιοχής μας, ιστορικής συνέχειας και ιστορικής μνήμης.
Να λειτουργήσει σαν συνδετικός κρίκος για συνεύρεση και κοινό αντάμωμα ανάμεσα μας...!!!

Παύλος Σαμαράς

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Υπογράφεις ως Παύλος Σαμαράς. Αν δεν κάνω λάθος είσαι και αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού, τι το λές και δεν το κάνεις το πανηγύρι στο χέρι σου είναι. Δεν στέκει να είσαι απομέσα και ζητάς κάτι λές κι είσαι απ' εξω. Και μάλιστα να το λές σε όλους εμάς τρείς μέρες πριν το πανηγύρι.
Κατά τη γνώμη μου το πανηγύρι πρέπει να γίνεται στις ταβέρνες όπως παλιά κι οχι να το διοργανώνει κι αυτό ο Πολτιστικός. Μας αρέσουν αυτά που κάνετε δεν χρειάζεται να επαναλαμβάνεστε.....

Ανώνυμος είπε...

Το πρόβλημα όμως έχει να κάνει και με την ημερομηνία που συμπίπτει άλλες φορές κοντά στο Πάσχα οπότε είναι πρακτικά να γίνει τέτοια εποχή. Αλλά και να μπορεί να γίνει εκτός Πάσχα και πάλι οι αγροτικές δουλειές είναι στα φόρτε τους τέτοια εποχή οπότε και πάλι είναι δύσκολο.Αλλα ας μην κρυβόμαστε πίσω από δικαιολογίες.Δεν υπάρχει ενδιαφέρον να διοργανωθεί από κανέναν άσχετα που πλέον το πάνυγηρι έχει αντίκατάσταθεί από το φεστιβάλ. Οπότε τι είχαμε τι χάσαμε.

Παύλος Σαμαράς είπε...

Το θέμα δεν είναι να το ζητήσω εγώ και αν είναι στο χέρι μου (λόγω Πολιτιστικού) για να γίνει...το θέμα είναι να το ζητήσει και να το θέλει ο κόσμος, αυτός έχει τον τελικό λόγο. Ο Σύλλογος προσπάθησε και το έκανε μια φορά, αλλά δεν ήταν αυτό που περίμενε. Αν δεν το πιστέψουμε και το αγκαλιάσουμε αναλόγως σαν δημότες δεν πρόκειται να γίνει ξανά...

Παύλος Σαμαράς είπε...

Οσο για αυτό που μου προσάπτεις οτι το είπα τρείς μέρες πρίν το πανηγύρι αυτό δεν το κατάλαβα. Πότε έπρεπε να το πω τα Χριστούγεννα;

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής