Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018

Επίσκεψη στο Αγροτικό Λαογραφικό Μουσείο Ιτέας εκπ/κοί της 4ης Περιφέρειας Καρδίτσας

Τον εξαιρετικό χώρο του Αγροτικού Λαογραφικού Μουσείου Ιτέας θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν εκπ/κοί της 4ης Περιφέρειας Καρδίτσας στο πλαίσιο επιμορφωτικών Ημερίδων που θα υλοποιηθούν στο Δημοτικό Σχολείο Ιτέας στις 27 & 28 Μαρτίου 2018 και διοργανώνονται από τη Σχολική Σύμβουλο της Περιφέρειας Παναγιώτα Ντιβέρη.
Σκοπός των επισκέψεων είναι να αναζητηθεί ο εκπαιδευτικός ρόλος του Μουσείου βάσει των σύγχρονων δεδομένων της Μουσειοπαιδαγωγικής και να αποκτήσουν οι εκπ/κοί σχετικές γνώσεις και βιωματικές εμπειρίες ώστε να εμπλουτίσουν τα εφόδια ως προς την προσέγγιση και αξιοποίηση ενός Μουσείου και των αντικειμένων που εκτίθενται σ` αυτό.
Οι εκπ/κοί θα εμπλακούν για τον σκοπό αυτό σε βιωματικές δραστηριότητες, θα προβληματιστούν και θα σχεδιάσουν εκπ/κές δράσεις για παιδιά που μπορούν να υλοποιηθούν στο συγκεκριμένο χώρο και γενικότερα σε ένα Μουσείο. Θα διατυπώσουν προτάσεις για την παιδαγωγική αξιοποίηση του Μουσείου και την ανάδειξή του ως χώρου μάθησης και δημιουργίας, συνειδητοποίησης της ιστορικής και πολιτισμικής συνέχειας.
Ζητούμενο είναι να αναδειχθούν τρόποι και προσεγγίσεις που θα προβληματίζουν τα παιδιά, θα κεντρίζουν το ενδιαφέρον και την περιέργειά τους, θα προωθούν την αναζήτηση και την ανακάλυψη της γνώσης, θα απελευθερώνουν τις δημιουργικές δυνάμεις τους, θα καλλιεργούν τη σκέψη τους ώστε να ερμηνεύουν τα πράγματα και να κάνουν τις απαραίτητες συσχετίσεις, αναλύσεις και συνθέσεις σε όλα τα επίπεδα.. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να αναζητηθούν τρόποι που θα αναπτύξουν στα παιδιά τη διάθεση/επιθυμία να επισκέπτονται τα Μουσεία, να μελετούν, να συγκινούνται από τα επιτεύγματα της πολιτιστικής και ιστορικής μας κληρονομιάς, να προβληματίζονται και να ανακαλύπτουν την ιστορική και πολιτισμική συνέχεια, να ανακαλύπτουν «τα μυστικά» που κρύβονται εκεί, αρχές και αξίες που μπορούν να μας φανούν χρήσιμες στο παρόν και το μέλλον.
Σημειωτέον ότι το Αγροτικό Λαογραφικό Μουσείο Ιτέας διαθέτει πλούσιο υλικό, μεγάλους χώρους που ευνοούν την υλοποίηση εκπ/κών προγραμμάτων, καθώς και ανθρώπους που το υποστηρίζουν και το φροντίζουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Είναι σημαντικό να αξιοποιείται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Τέλος σημαντικό είναι επίσης ότι έχει συσταθεί Σύλλογος Φίλων του Μουσείου ο οποίος θα συμβάλει στην ανάδειξη και αξιοποίησή του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής