Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

- Πλήθος κόσμου στην Ιτέα για την "Γουρνοχαρά"

Πλήθος κόσμου βρέθηκε στην γραφική Ιτέα Καρδίτσας την δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων γιορτάζοντας με τους κατοίκους της, την πρώτη γιορτή "Γουρουνοχαράς" που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος σε συνεργασία με την κοινοτική αρχή. Πρωταγωνιστές και φέτος ήταν χοιρινές νοστιμιές, το καλό κρασί, συνοδεία παραδοσιακής μουσικής. Η γιορτή ξεκίνησε το μεσημέρι, όπου στους επισκέπτες προσφέρθηκαν τσιγαρίδες, λουκάνικα, τηγανιά, ψητά κ.α.

Πρόκειται για την πρώτη χρονιά που αναβιώνει το έθιμο αυτό, που κρατάει τις ρίζες του πολύ παλιά, τότε που κάθε οικογένεια στην ευρύτερη περιοχή έσφαζε τα ζώα για να κρατήσει το χοιρινό κρέας για όλο το χειμώνα.
Όπως επισήμανε χαρακτηριστικά  ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιτέας Αχιλλέας Μπαλαντίνας "Το έθιμο ουσιαστικά ξεκίνησε από πολύ παλιά. Σήμερα ουσιαστικά γουρούνια δεν υπάρχουν. Παλιά όμως όταν έσφαζε ο καθένας το ζώο του, γινόταν μια μικρή γιορτή στη γειτονιά. Φέτος για πρώτη χρονιά προσφέρουμε στον κόσμο αυτή τη γιορτή."

Αξίζει να αναφερθεί πως το παρών στη γιορτή έδωσαν όλα τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιτέας, ο βουλευτής Καρδίτσας της Ν.Δ. Κώστας Τσιάρας, ο δήμαρχος Παλαμά Κώστας Πατσιαλής, ο πρόεδρος του πολιτιστικού οργανισμού του δήμου Παλαμά (ΔΟΠΑΠΑΠ) Κώστας Τζέλας, ο αντιδήμαρχος Δ.Ε. Φύλλου Ηλίας Λιάχανος, ο πρόεδρος της κοινότητας Ιτέας Θοδωρής Σδόγγος και όλοι οι κοινοτικοί σύμβουλοι.


                                Πατήστε πάνω στις φωτό για μεγένθυση...

























































6 σχόλια:

ΜΙΛΤΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ είπε...

ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΙΣΑΣΤΕ ΑΞΙΟΙ ΣΥΓΧΡΗΤΗΡΙΩΝ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΠΕΛΩΣΟΥΝ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΧΑΡΑ ΠΟΥ ΕΣΕΙΣ ΔΩΣΑΤΕ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ, ΗΡΘΑΝ ΕΦΑΓΑΝ ΜΑΣ ΚΑΠΕΛΩΣΑΝ ΚΑΙ ΕΦΥΓΑΝ?

Παύλος Σαμαράς είπε...

Μίλτο όσο και να θέλουν να καπελώσουν το "ξέσπασμα Πολιτισμού" του Συλλόγου μας δεν σταματάει με τίποτα....

ΜΙΛΤΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ είπε...

ΦΙΛΕ ΠΑΥΛΟ ΔΕΝ Μ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΠΟΙΑΝΟΥ ΗΤΑΝ Η ΙΔΕΑ ΓΙ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ, ΜΟΥ ΦΤΑΝΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΠΙΣΤΕΥΩ ΤΟΥΣ ΧΩΡΙΑΝΟΥΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΟΜΑΔΙΚΟ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΚΑΙ ΑΣ ΤΡΙΨΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥΣ,ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΑΠ ΤΟ ΚΟΥΤΣΙΑΡΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΣΥΡΕΙ, ΝΑ ΦΟΡΕΣΟΥΝ ΣΩΣΙΒΙΑ

Αχιλλέας Μπαλαντίνας είπε...

Καλησπέρα σας.
Δεν μου αρέσει να διαιωνίζω τα ασήμαντα και να στενοχωρώ τους συγχωριανούς μου. Αλλά δεν μπορώ χωρίς να γράψω κι εγω κάτι.
Ο Εκπολιτιστικός Μορφωτικός σύλλογος Ιτέας δεν είναι πολιτικό όργανο κανενός και έτσι θα παραμείνει τουλάχιστον όσο είμαι επικεφαλής εγω. Η ηρεμία και ομοφωνία στο ΔΣ αλλά και σε όλα τα τμήματα του συλλόγου(κι αυτό το υπογράφω) δεν μεταβάλλεται απο δυο λάθος ή εσκεμμένες λέξεις κανενός. Στήσαμε μια σειρά εορταστικών εκδηλώσεων με πολύ κόπο και πόνο. Οι κάτοικοι της Ιτέας το γνωρίζουν πολύ καλά αυτό, κι αυτό είναι που μας ενδιαφέρει περισσότερο. Συνεχίζουμε να κάνουμε αυτό που θέσαμε ώς στόχο, δηλαδή έναν σύλλογο μεγάλο για τον οποίο όλοι μας, και οι ντόπιοι και οι ετεροδημότες θα είμαστε περήφανοι γι αυτόν. Δεν είμαστε "υπο" κανενός, είμαστε ΙΣΑΞΙΟΙ με όλους και σε πολλά σημεία μάλιστα πρωτοπόροι και με διαφορά. Δεν θέλω να επεκταθώ περισσότερο.
Σας καλούμε λοιπόν όλους να κλείσουμε παρέα αυτές τις εκδηλώσεις στον ετήσιο χορό μας και να αποδείξουμε την ανωτερότητά μας.

Σας ευχαριστώ.

Ανώνυμος είπε...

ΠΙΟΣ ΗΤΑΝΕ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΜΠΕΧΑΤΖΙΣ ΜΠΟΡΙ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙ ΚΑΠΙΟΣ ΕΕΕΕΕΕΕ

Σπύρος Σπυρόπουλος είπε...

Ποιος; Ποιος;

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής