Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016

Στην Ιτέα δεν μπορείς να κάνεις βόλτα στην Ιστορία....

Πραγματικότητα Α
Το μουσείο είναι ένας χώρος μάθησης.
Όλοι έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες και να μάθουν πράγματα για τον πολιτισμό, την τέχνη και τόσα άλλα πράγματα με τρόπο ευχάριστο και εποικοδομητικό.
Ο ρόλος του μουσείου είναι σημαντικός στην ανάπτυξη του ατόμου και από τη σχολική ηλικία.
Πριν από περίπου 20 χρόνια ο ρόλος του μουσείου είχε περισσότερο «ακαδημαϊκό» χαρακτήρα και καθόλου ψυχαγωγικό. Έτσι δεν μπορούσε κανείς να φανταστεί το τι δουλειά έχει ακόμη και ένα παιδί εκεί.
Πλέον όλοι έχουν την ευκαιρία να μάθουν πράγματα, να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους μέσα από διαδραστική διδασκαλία και παρουσίαση.
Υπάρχει συμμετοχή σε δράσεις και αποκόμιση ευχάριστων ερεθισμάτων.
Μέσα από διάφορες δραστηριότητες πετυχαίνεται η άμεση επαφή με τους προγόνους, πως ζούσαν παλαιότερα και πως εξελίχθηκαν στο πέρασμα των χρόνων.
Με μια επίσκεψη στο μουσείο, μικροί και μεγάλοι, αντλούμε πληροφορίες για την ιστορική εποχή, για κοινωνικές και πολιτιστικές συνθήκες και την καθημερινή ζωή των ανθρώπων.
Με μια επίσκεψη στο μουσείο μπορούμε να αναζητήσουμε και να ζωντανέψουμε μύθους και ιστορίες, που αφορούν το περιεχόμενο της έκθεσης. Συνδέοντας τα εκθέματα μεταξύ τους μέσα στην ιστορία κρατάμε το ενδιαφέρον, για τον τόπο μας ζωντανό.

Πραγματικότητα Β
Στην Ιτέα, σε περίοδο κοινωνικής και οικονομικής κρίσης, η ουσιαστική επικοινωνία του πολιτισμού συμμετέχει τόσο στην εσωτερική συνοχή, όσο και στην εξωτερική προσέλκυση πλούτου.
Είναι πρώτη ανάγκη.
Το Αγροτικό Λαογραφικό Μουσείο Ιτέας μπορεί να λειτουργήσει ως πόλος έλξης για μικρό ή μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών.
Το Αγροτικό Λαογραφικό Μουσείο Ιτέας μπορεί να λειτουργήσει ως οικονομικός παράγοντας, πόλος τουριστικής ανάπτυξης σε τοπικό επίπεδο. Οικονομία και επικοινωνία είναι αλληλένδετες σήμερα στη λειτουργία του μουσείου.
Το Αγροτικό Λαογραφικό Μουσείο Ιτέας πρέπει να γίνει ένας χώρος όπου ο επισκέπτης θα περάσει καλά, οπότε και θα ξαναεπισκεφτεί τον χώρο ή και θα συστήσει και σε άλλους να βιώσουν την ίδια ευχάριστη εμπειρία, με την ίδια λογική που συστήνουμε σε φίλους να δουν μια ταινία ή όχι.
Το Αγροτικό Λαογραφικό Μουσείο Ιτέας, παραμένει (συνειδητά) ερμητικά κλειστό και απαξιωμένο.
Στην Ιτέα δεν μπορείς να κάνεις βόλτα στην Ιστορία....

Σπύρος Κ. Σπυρόπουλος


8 σχόλια:

Παύλος Σαμαράς είπε...

Κουφό καμπάνα κι αν χτυπάς,
Τυφλό κι αν θυμιατίζεις,
Και μεθυσμένο κι αν κερνάς,
Ολα χαμένα είναι......

Κ.Ν είπε...

Στις 2 Μαρτίου του 2015 δηλαδή πριν ένα χρόνο περίπου η τότε πρόεδρος ΔΗΚΕΠΑ κ. Φωτεινή Καραίσκου (αρμόδια για το μουσείο Ιτέας) δήλωνε εγγράφως στο ιστολόγιο και με επιθετικό τόνο μάλιστα τα εξής:

"Σήμερα η Δημοτική Αρχή βρίσκεται σε εξεύρεση της βέλτιστης λύσης που μπορεί να οδηγήσει σε πραγματικη και μόνιμη λειτουργία του "Εκθετηριου" χωρίς προβλήματα.
Και σας διαβεβαιώνουμε ότι γνωρίζουμε τί πρέπει να γίνει και ήδη κινούμαστε σχετικά.
Χωρίς ανακοινώσεις όμως για κατανάλωση...Μόνο με δουλειά."
.....κι άλλα πολλά μας έγραφε τότε!!!

Πρίν λίγο καιρό απαλλάχτηκε από τα καθήκοντά της και δεν μας έκανε καμία ανακοίνωση για "κατανάλωση". Που ακριβώς έφτασαν οι εργασίες "βέλτιστης λύσης" που λάμβαναν χώρα στο Δήμο για το Μουσείο? Ποιοί άνθρωποι δούλεψαν και που έφτασαν?
Λοιπόν η σοβαροφάνεια είναι πολύ κοντά στην ηλιθιότητα.
Γνωρίζουμε όλοι μας πολύ καλά ότι κανένας από αυτούς δεν θέλει αλλά και ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να ασχοληθεί με το Μουσείο. Διότι για να ασχοληθείς με κάτι που έχει μέλλον πρέπει να έχεις όραμα και λατρεία για τον τόπο σου. Κι όχι απλά να δηλώνεις παρών στο ΚΑΠΗ, στους συλλόγους και στην πανηγυρική λειτουργία του Αγίου Αθανασίου Ιτέας. Στην Ιτέα εδώ και 8 χρόνια είναι όλα σταματημένα με ισχυρές τάσεις όπισθεν....
Φίλοι μου να είστε όλοι καλά...

Παύλος Σαμαράς είπε...

Ενα ακόμα σχόλιο προς τέρψιν των αναγνωστών!
Αποκαλείς σοβαροφανή και ηλίθιο κάποιον και μάλιστα γυναίκα χωρίς ίχνος σεβασμού κι αξιοπρέπειας. Τι να πω, και δίκιο να έχει το σχολιό σου, με την ανωνυμία σου έχεις χάσει κάθε ίχνος σοβαρότητας...άσε που στα γραφομενά σου προς το τέλος διακρίνω και μια προκατάληψη πρός το πρόσωπο που αναφέρεσαι.
Επίσης θα σου πρότεινα να αλλάξης και τα αρχικά σου στο επόμενο σχολιό σου γιατί παραπέμπουν στο ΚαΝένας(Κ.Ν).

Κ.Ν είπε...

"Αποκαλείς σοβαροφανή και ηλίθιο κάποιον και μάλιστα γυναίκα χωρίς ίχνος σεβασμού κι αξιοπρέπειας."
Το ότι είναι γυναίκα κ. Σαμαρά το σέβομαι.Δεν μίλησα καθόλου για τα προσωπικά της.Υπήρξε όμως η πλέον αρμόδια για το μουσείο λόγω της θέσης της.Αυτό κρίνω και όχι το πρόσωπο, τη θέση.Και μάθετε επιτέλους να διαβάζετε, αναφέρομαι σε όλους στο τέλος, μιλάω για 8 χρόνια απραξίας και οχι αποκλειστικά στην κ. Καραίσκου.Και εν πάσει περιπτώσει που είναι το ζόρι σας; Γι αυτό δε λέτε ότι τη δημιουργήσατε;
" Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται.
- Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις.
- Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας".
- Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.
- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης."

Εφόσον όμως μου προτείνετε την αλλαγή του ονόματός μου (και σας ευχαριστώ γι αυτό) προτείνω κι εγώ την αλλαγή ονόματος της σελίδας σας....για παράδειγμα "Παύλος Σαμαράς" ή αλλιώς "ότι συμφέρει εμένα".
Ή θα έχετε σελίδα και θα θα δέχεστε όλα τα σχόλια κ. Σαμαρά που αφορούν τον τόπο μας ή αλλιώς μην επιτρέπεται κανένα σχόλιο. Διαγράψτε τα.

Παύλος Σαμαράς είπε...

1)"Το ότι είναι γυναίκα κ. Σαμαρά το σέβομαι..."
Σέβεσαι κάποιον αποκαλώντας τον ηλίθιο και σοβαροφανή;

2)"Και εν πάσει περιπτώσει που είναι το ζόρι σας; Γι αυτό δε λέτε ότι τη δημιουργήσατε;"
Δηλαδή δημιούργησα την σελίδα για να μπαίνει ο καθένας και να βρίζει τον άλλον ανώνυμα αυτό κατάλαβες; αν ήθελα να σβήνω σχόλια θα το έκανα απο την αρχή, αυτό δεν μου απαγορεύει όμως να έχω άποψη για τα σχόλια των άλλων, δηλαδή εσυ να γράφεις το σχολιό σου ελεύθερα και να μην κρίνεσαι απο κανέναν...δημοκρατικότατο!!!

3)"Και μάθετε επιτέλους να διαβάζετε..."
Είσαι άδικος μαζί μου. Την σελίδα την έκανα με πολύ κόπο και αγάπη, κατά βάθος το ξέρεις όποιος κι αν είσαι. Σε καμμία περίπτωση δεν θέλω να διαγράψω κάποιο σχόλιο εδώ μέσα θα το έκανα το μόνο εύκολο πιστεψέ με.
Οσο για το τελευταίο σχόλιό σου "ότι συμφέρει εμένα" το βρίσκω επίσης αδικο δεν το σχολιάζω...

ΚανέΝας είπε...

Για να μη γίνω περισσότερο άδικος λοιπόν σταμάτα να σχολιάζεις τα σχόλια των αναγνωστών επιλεκτικά.Αναρωτιέμαι γιατί απαντάς εσυ για άλλους και μεταφέρεις τη συζήτηση εκτός θέματος.Το θέμα μας είναι το επίτηδες κλειστό μουσείο.

Παύλος Σαμαράς είπε...

Τελικά είναι κακό να επιλέγεις σε ποιόν θα απαντάς εδώ μέσα...το διαβάσαμε κι αυτό!!!

Ανώνυμος είπε...

ΠΑΥΛΟ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ; ΤΙ ΕΡΓΟΛΑΒΙΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΚΑΡΑΙΣΚΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ; ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΤΗς ΜΙΛΑΣ ΔΕΝ ΤΗΣ ΛΕΣ ΚΑΜΙΑ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΟΤΙ ΒΡΑΖΕΙ Ο ΤΟΠΟΣ; ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ; ΤΙ ΚΑΝΕΙ;
ΠΡΙΝ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΣΤΗ ΛΑΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΜΑΣ ΠΗΞΑΝΕ ΣΤΟ ΨΕΜΑ. ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ ΤΙ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ. ΑΝΤΙ ΝΑ ΝΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΨΑΧΝΟΥΝ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΤΡΥΠΑ ΝΑ ΚΡΥΦΤΟΎΝ, ΕΣΥ ΤΟΥΣ ΥΠΕΡΑΣΠΊΖΕΣΑΙ ΚΑΙ ΤΑΥΤΙΖΕΣΑΙ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ;
ΑΡΚΕΤΑ. ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΠΑΙΖΕΙΣ ΤΟ ΠΑΙΧΝΊΔΙ ΤΟΥΣ.

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής