Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

- Μνημόνιο μέχρι το 2027!

Δεν θα περίμενε κανείς τίποτα λιγότερο από μια Γερμανίδα πολιτικό η οποία μεγάλωσε στη… λάθος πλευρά του Τείχους του Βερολίνου, και σε λιγότερο από μια δεκαετία μετά την Πτώση του, κατάφερε να στείλει σε πολιτική εφεδρεία τον άνθρωπο που της άνοιξε την πόρτα της εξουσίας......

Η πρώην Ανατολικογερμανίδα Άνγκελα Μέρκελ, που «διαμέλισε» τον πολιτικό μέντορά της, Χέλμουτ Κολ, και «αφόπλισε» τον φυσικό διάδοχό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προκειμένου να κυριαρχήσει στην ηγεσία των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών, και εν συνεχεία να «ντυθεί» Καγκελάριος, έστω κι αν η κοινωνία της χώρας που συνιστά τη σπονδυλική στήλη της οικονομικής Ευρώπης, δεν την ψήφισε παρά με… μισή καρδιά, δίνει τις τελευταίες ώρες ένα ρεσιτάλ βυζαντινισμών και παρασκηνίου. Μην αφήνοντας κανένα περιθώριο αμφιβολίας για το ποιος πραγματικά είναι το «αφεντικό» στη σύγχρονη Ευρώπη, αγνοώντας τις κλήσεις που βρίσκει στο κινητό της από τον Λευκό Οίκο και τον Μπαράκ Ομπάμα.
Η αυριανή, δεύτερη μέσα σε 72 ώρες Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποτίθεται ότι θα οδηγούσε σε ασφαλές συμπέρασμα, δηλαδή απόφαση για την επαρκή και μόνιμη αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της Ελλάδας. Προκειμένου να αποτραπεί η περαιτέρω και μοιραία για το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας διάχυση αυτής της κρίσης χρέους, στο σύνολο της ευρωζώνης.
Το γενικό κλίμα που διαμορφώνεται λοιπόν, δείχνει στην κατεύθυνση της απόφασης για «κούρεμα» που μάλλον θα… στρογγυλοκαθίσει στο 60%. Όπως δηλαδή ήθελαν εξαρχής οι Γερμανοί, και πρόσθεσαν στο στρατόπεδό τους και τη Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, προκειμένου να καταφέρουν να πείσουν και τον Νικολά Σαρκοζί να άρει τις αντιρρήσεις του.
Το ίδιο κλίμα ωστόσο, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να μην ανακοινωθεί αύριο… αριθμητικά, το ύψος του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, αλλά να περιγραφεί μέσω των δημοσιονομικών υπολογισμών, και των στόχων που θα τεθούν για την ελληνική οικονομία.
Η στρατηγική του χάους, στην οποία φαίνεται να έχει ποντάρει η Άνγκελα Μέρκελ, για να μην αφήσει περιθώρια παρέκκλισης από τους πολιτικούς στόχους της Γερμανίας στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, είχε σήμερα ως «εκτελεστικό βραχίονα» τη διανομή ενός non-paper. Με αποδέκτες τους Γερμανούς βουλευτές, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και φυσικά τα διεθνή ΜΜΕ, προκειμένου να φτάσει η «ταμπακιέρα» του μηνύματός της, στο σύνολο της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης.
Και ποιο ήταν το μήνυμα; Ότι η Ελλάδα «πρέπει να πληρώσει». Ότι οι όροι για τη διάσωσή της, που θα συνεπάγεται το μεγάλο «κούρεμα», θα είναι αυστηροί και παραδειγματικοί. Προς γνώση και… συμμόρφωση κάθε άλλης χώρας που θα επιδείξει μελλοντικά αντίστοιχη αμέλεια στα δημοσιονομικά μεγέθη της.
Το non-paper της Καγκελαρίας όμως, καταλήγει και σε μια διαπίστωση τρόμου για την Ελλάδα. Αναφέρει ρητώς ότι η χώρα μας, λόγω της διαρκούς επιδείνωσης των δημοσιονομικών μεγεθών της, θα επιστρέψει στις διεθνείς αγορές, στην καλύτερη των περιπτώσεων, το 2027.
Καληνύχτα και… καλή τύχη, δηλαδή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής