Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2011

- Διατροφή και διαιτολογία...

Της Αλεξίας Κατσαρού
(διατροφολόγου – διαιτολόγου)..
.
Βρισκόμαστε σε μία εποχή, όπου η Επιστήμη της Διατροφής και της Διαιτολογίας γνωρίζει ευρεία άνθιση. Η παροχή υπηρεσιών και, κυρίως, πληροφορίας χαρακτηρίζεται από μεγάλη ανάπτυξη και ολοένα και περισσότερη εξειδίκευση. Ο σύγχρονος άνθρωπος ενημερώνεται όσο ποτέ άλλοτε για το ρόλο της διατροφής του στην υγεία και την ασθένεια.
Επιπλέον, η γοργή ανάπτυξη του Αντικειμένου της διατροφής έχει τεκμηριωμένα, πια, αποδώσει στη διατροφική υποστήριξη θέση, ρόλο και αποτελεσματικότητα όσον αφορά στην πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση παθολογικών καταστάσεων, καθώς και σε θέματα που μπορεί να απασχολούν τον σύγχρονο άνθρωπο μακροχρόνια, όπως η ρύθμιση του σωματικού βάρους.
Η σύγχρονη Επιστημονική έρευνα αναδεικνύει συνεχώς την πολυπαραγοντική φύση των περισσότερων σύγχρονων προβλημάτων υγείας, με τον τρόπο ζωής και τη διατροφή του ατόμου να αποτελεί μία από τις σημαντικότερες συνιστώσες.
Συμβαίνει, βέβαια, συχνά να συνειδητοποιούμε ότι τελικά η γνώση απέχει από τη συμπεριφορά.  Η παροχή έγκυρης και επιστημονικής γνώσης και η καθοδήγηση του Διαιτολόγου για τροποποίηση της συμπεριφοράς μπορούν να μειώσουν αυτή την απόσταση.
Η δική μου φιλοσοφία βασίζεται στη σφαιρική, ολοκληρωμένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη αντιμετώπιση που ο σύγχρονος Διατροφολόγος οφείλει να παρέχει, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης διατροφικής συμπεριφοράς, επενδύοντας στη συνδρομή και τη συνεργασία με άλλους επαγγελματίες υγείας και επιδεικνύοντας πάντα σεβασμό στην ιδιαίτερη σχέση που ο κάθε ένας από εμάς έχει αναπτύξει με την τροφή.Αλεξία Κατσαρού, διατροφολόγος – διαιτολόγους MSc, απόφοιτης Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, υποψ. διδάκτ. Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

www.alexiakatsarou.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: