Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

Εγκύκλιος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ. Τιμοθέου για την Τέλεση των Ιερών Μυστηρίων

Επειδή κατά καιρούς παρουσιάζονται περιπτώσεις, κατά τις όποιες ενορίτες σάς ζητούν επιμόνως και απαιτητικώς την τέλεση των ιερών Μυστηρίων του Γάμου, της Βαπτίσεως ή και των ιερών μνημοσύνων κατά τις ημέρες νηστειών ή μεγάλων δεσποτικών εορτών, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται παρεξηγήσεις, από άγνοια κυρίως των ενδιαφερομένων, και να φέρουν σε δύσκολη θέση την Ιερά Μητρόπολη μας, κρίνουμε σκόπιμο να θέσουμε υπ' όψιν σας τα κατωτέρω:


1) Τις ημερομηνίες απαγορεύσεως της τελέσεως του ιερού Μυστηρίου του Γάμου.
α) Από την Παρασκευή της τυρινής εβδομάδος (τελευταία ημέρα τελέσεως η Πέμπτη) μέχρι και ανήμερα το Άγιον Πάσχα. Δεν συνιστάται η τέλεση Γάμων την κυριώνυμη ημέρα του Πάσχα, λόγω του παναιδεσίμου χαρακτήρα της. Οι Γάμοι μπορούν να τελεσθούν από την Δευτέρα της Διακαινησίμου και μετά.
β) Επίσης, απαγορεύεται η τέλεση του ιερού Μυστηρίου του Γάμου:
1. Την Παρασκευή των Απόκρεω.
2. Κατά την διάρκεια της Τεσσαρακοστής των Χριστουγέννων και ιδιαίτερα, μία ολόκληρη εβδομάδα προ της εορτής, δηλαδή από 18 έως και 25 Δεκεμβρίου.
3. Την περίοδον του Δεκαπενταγούστου, από 1 έως και 15 Αυγούστου.
4. Την παραμονή και την κυριώνυμη ημέρα των Θεοφανείων.
5. Την Πέμπτη της Θείας Αναλήψεως.
6. Την ημέρα της Αγίας Πεντηκοστής.
7. Την 29ην Αυγούστου, εορτή της αποτομής της κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου και
8. Το εσπέρας της 13ης και την 14η Σεπτεμβρίου, εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.
Για αποδεδειγμένους ηθικούς ή άλλους σοβαρούς λόγους (απαγωγή, αποδημία, βαρεία νόσος συγγενούς των μελλονύμφων), τους οποίους πρέπει να γνωρίζει η Ιερά Μητρόπολη, θα είναι δυνατή «κατ' άκραν εκκλησιαστικήν επιείκειαν και κατ' οικονομίαν» η τέλεση του ιερού Μυστηρίου του γάμου «δίχα πομπής», δηλαδή με ένα Ιερέα χωρίς Διάκονο, κατόπιν αιτήσεως των ενδιαφερομένων και επιβεβαίωσης του περιεχομένου της από τον Εφημέριο της ενορίας.
Εξυπακούεται, όμως, ότι ακόμη και γι' αυτήν την περίπτωση εξαιρείται παντελώς η Μεγάλη Εβδομάς.
2) Τα ιερά Μυστήρια του Βαπτίσματος και του Χρίσματος τελούνται πάντοτε, αλλά ποτέ συγχρόνως και παραλλήλως με το ιερό Μυστήριο τού Γάμου.
3) Τα ιερά Μνημόσυνα
Τελούνται πάντοτε τα Σάββατα, πλην του Μεγάλου Σαββάτου σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοση. Τις Κυριακές δέ, παρ' όλο που είναι αναστάσιμες ημέρες, τελούνται κατ' οικονομίαν. Δεν τελούνται ιερά Μνημόσυνα από την ημέρα του Σαββάτου του δικαίου Λαζάρου έως και την Κυριακήν του Αντίπασχα (Αποστόλου Θωμά), καθώς και όλες τις δεσποτικές εορτές.
Τα ανωτέρω παρακαλώ να τηρούνται μετά πολλής προσοχής, ώστε να μην έρχεται η Ιερά Μητρόπολη στην δύσκολη θέση να τακτοποιεί θέματα της αρμοδιότητάς σας.
Μετ' ευχών και αγάπης εν Κυρίω

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ + Ο ΘΕΣΣΑΛΙΩΤΙΔΟΣ ΚΑΙ ΦΑΝΑΡΙΟΦΕΡΣΑΛΩΝ
ΤΙΜΟΘΕΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής