Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015

Γιώργος Σακελλαρίου: Ο Δήμος Παλαμά κινδυνεύει να μπει σε καθεστώς επιτήρησης

Αρκετά δύσκολη η οικονομική κατάσταση του Δήμου Παλαμά όπως την περιέγραψε χθές το βράδυ (Παρασκευή) ο Δήμαρχος Κος Γιώργος Σακελλαρίου μιλώντας στους δημότες σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολλαπλών Χρήσεων.

Σε δεινή οικονομική κατάσταση βρίσκεται ο Δήμος Παλαμά, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες το απόγευμα στους δημότες, σε εκδήλωση, ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Σακελλαρίου.

Το χρέος ανέρχεται σε 6 εκατ. ευρώ χωρίς τους τόκους και αφορά δάνεια, προμηθευτές, κατασκευαστές κ.α.

Όπως ανέφερε ο Κος Σακελλαρίου η οικονομική κατάσταση στο δήμο είναι πολύ δύσκολη και σίγουρα πολύ διαφορετική απ' ότι την περιγράφει ο πρώην Δήμαρχος Κος Κώστας Πατσιαλής με δημοσίευμά του. Ο Κος Σακελλαρίου μίλησε για τα ταμειακά διαθέσιμα που είναι ελάχιστα αν όχι ανύπαρκτα, έκανε αναφορές για χρέη (υπέρογκα) προς ΔΕΗ, ΟΤΕ, Σύνδεσμο Ύδρευσης, χρέη προς τρίτους (ακόμα και χωρίς παραστατικά!) αλλά και δάνεια που ξεπερνούν τα 2,5 εκατ. ευρώ. Μίλησε για γενικότερη κακοδιαχείριση, ανείσπρακτες οφειλές, απώλεια εσόδων από παραλλείψεις...
Για να καταλήξει ότι "...εάν δεν πράξουμε με τη μεγαλύτερη σοβαρότητα και υπευθυνότητα, αν δεν ανατρέψουμε την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί, κινδυνεύουμε να εισαχθούμε σε καθεστώς επιτήρησης".

Συνεχίζοντας ο Δήμαρχος Παλαμά αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχουν γίνει από τη νέα Δημοτική Αρχή τους τέσσερις περίπου μήνες που είναι στα "ηνία" του Δήμου και "έδειξε" τις δύο σημαντικές προτεραιότητες που είναι η λύση στο πρόβλημα υδροδότησης του Φύλλου και η "έξοδος" από την οδική απομόνωση του Παλαμά. Παράλληλα τόνισε ότι θα γίνουν προσπάθειες να ενταχθούν έργα σε διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα ενώ τόνισε ότι ο δήμος θα σταθεί κοντά και στους αγρότες και θα υλοποιήσει έργα προς αυτή την κατεύθυνση.

Αναλυτικά όσα ανέφερε στην ομιλία του απολογισμό ο Κος Γ. Σακελλαρίου:

Εκπληρώνοντας την προεκλογική μας δέσμευση, έχουμε καταγράψει πλήρως πλέον, την οικονομική κατάσταση του Δήμου και σήμερα την παρουσιάζουμε στους πολίτες του Παλαμά.

Ο απερχόμενος δήμαρχος είπε σε δημοσίευμα στον τοπικό τύπο ότι μας παραδίδει ταμείο 1.200.000 ευρώ.

Η αλήθεια καταγράφετε πιο κάτω: 
Στις 8/9/2014 δηλαδή μία βδομάδα μετά από τότε που αναλάβαμε ως νέα δημοτική αρχή, όταν και εκδώσαμε την πρώτη εκτύπωση της κατάστασης εσόδων εξόδων, στο ταμείο υπήρχαν 883.313,18 ευρώ. Απ αυτά τα 797.492,48 ευρώ αφορούσαν σε έκτακτα ειδικευμένα (έργα από ΣΑΤΑ, που μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μόνο για έργα που υπήρχαν στο τεχνικό πρόγραμμα έργων) και 85.820,70 ευρώ από τακτικά τα οποία μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν όπου κρινόταν σκόπιμο. Βέβαια ο απερχόμενος δήμαρχος ξέχασε ακόμη να πει ότι χρωστούσε σε προμηθευτές 521.000 ευρώ και σε πιστωτές 118.000 ευρώ.

Θα σας αναφέρω τώρα το οικονομικό άνοιγμα του Δήμου:

ΔΕΗ: πάνω από 1.600.000 ευρώ.
Το πρόβλημα θα είναι έντονο κατά την αρδευτική περίοδο και η δημοτική αρχή θα πρέπει να δώσει λύση επί του μείζονος θέματος που της παραδόθηκε και για το οποίο κανένας δεν είχε αναφερθεί.

ΟΤΕ: πάνω από 70.000 χρέος.

ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ: 393.781,17 σε διαταγές πληρωμής, 388.360,13 σε δικαστικές αποφάσεις και 526.314,15 σε αγωγές. Σύνολο 1.308.450,45. Απ αυτά οι 241.000 αφορούσαν τον πρώην Δήμο Φύλλου, οι 52.000 τον πρώην Δήμο Σελλάνων, οι 636.000 τον πρώην Δήμο Παλαμά και 380.000 την απερχόμενη δημοτική αρχή. Και άγνωστο ακόμα τι ακολουθεί, καθόσον μας έρχονται αποφάσεις για πληρωμές χρεών μη καταγεγραμμένων, συνεχώς.

ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ: 20.000 ευρώ

ΔΑΝΕΙΑ: 2.200.000 από ΤΠΔ, 480.000 από τράπεζα Πειραιώς. (Κεφάλαιο)

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ: 44.673,95 από πρώην Δήμο Σελλάνων και 52.748,03 από Δήμο Παλαμά για τα έτη 2011 και 2012. Το τελικό ποσό που θα πληρώσουμε είναι με την ρύθμιση 131.372,24

ΧΡΕΗ ΠΡΟΣ ΤΡΙΤΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ: Χιλιάδες ευρώ, δεν υπάρχει σαφής άποψη.
Β)  Ανείσπραχτα: στις 31/7/2014 η έκθεση του ορκωτού λογιστή μας λέει ότι είναι 4.067.000 ευρώ το κεφάλαιο, χωρίς τόκους.
1.587.000 πριν από το 2010
1.184.000 για χρήση 2010-2012
1.296.000 για χρήση 2013 και 2014.

Από τα 4.067.000 τα 2.088.000 αφορούν δημότες που χρωστούν πάνω από 5.000 ευρώ ο καθένας. Και βέβαια ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων αυτών όλοι ξέρουμε γιατί δεν εισπράχθηκε ποτέ.

Γ) Στόλος μηχανημάτων δήμου: Τα περισσότερα μηχανήματα ήταν διάσπαρτα σε συνεργεία της περιοχής με προβλήματα και χωρίς να μπορούμε να τα πάρουμε πίσω  γιατί χρωστούσε ο Δήμος ανταλλακτικά και εργασία.

Δ) ΠΑΔΥΘ: Η εταιρεία αποκομιδής σκουπιδιών. Είχε υπογραφεί σύμβαση για 190.000 για όλο τον χρόνο. Στα ταμεία την 1/9/14 είχαν απομείνει μόνο 28.000 για να πληρωθούν προσωπικό, καύσιμα και συνεργεία αντί για 60.000 που θα έπρεπε (περίπου 16.000 τον μήνα, υπολογίζεται το κόστος). Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων αναλώθηκε τους πρώτους 8 μήνες! Οπότε από τον Σεπτέμβριο υπήρχε μεγάλη δυσκολία για αυτούς τους μήνες να κάνουμε την αποκομιδή των σκουπιδιών.

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στις ενέργειες που έγιναν τους τέσσερις αυτούς μήνες της διοίκησης του Δήμου και στους στόχους της πενταετίας.

Πληρώσαμε μεγάλο μέρος των χρημάτων που χρωστούσε αποδεδειγμένα ο Δήμος σε προμηθευτές και πιστωτές και προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε σιγά – σιγά την αξιοπιστία του Δήμου στην αγορά. Όπου πηγαίναμε και άκουγαν για το Δήμο του Παλαμά, μας κλείνανε την πόρτα. Κανένας δεν ήθελε να έχει συναλλαγές με το Δήμο μας.

Κάναμε ρύθμιση του χρέους με τον Σύνδεσμο Ύδρευσης Καρδίτσας.

Κάναμε πρόταση μακροχρόνιου διακανονισμού στη ΔΕΗ. Δεν γνωρίζουμε ακόμα αν τελικά το αποδεχθεί όπως το προτείναμε αλλά προσπαθούμε και θα είναι μία μεγάλη νίκη αν το πετύχουμε. Παράλληλα εξοφλήσαμε ήδη περίπου 200.000 μέχρι τις 31/12/2014.

Τροποποιήσαμε το τεχνικό πρόγραμμα έργων του Δήμου, και εντάξαμε την κατασκευή και προβήκαμε σε δημοπράτηση των 64 παρόχθιων τα οποία είχαν άδεια χρήσης από το 2010 και θα μπορούσαν να είχαν κατασκευαστεί από τότε. Άραγε τόσα χρόνια γιατί η απερχόμενη δημοτική αρχή δεν τα κατασκεύαζε?

Ο Δήμος Παλαμά απουσίαζε από τη λίστα των Δήμων που ενήργησαν και πήραν χρηματοδότηση από το  Υπουργείο Εσωτερικών για τακτοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Με συντονισμένες ενέργειες και μέσα σε στενά χρονικά πλαίσια, η δημοτική αρχή μας, καταφέραμε και εντάξαμε τον Δήμο στο πρόγραμμα αυτό και μας εγκρίθηκαν 476.000 ευρώ. Να τονίσω ότι μόνο 3 δήμοι σ όλη την Ελλάδα το κατόρθωσαν αυτό. Ανακούφιση μικρή για τα χρέη, με μεγάλη προσπάθεια και δουλειά, που αποδεικνύει τη θέληση και την δουλειά που έγινε και όχι αδιαφορία ή απραξία.

Μειώσαμε τα καύσιμα από 30% έως 70%, τους 4 αυτούς μήνες σε σχέση με τα λίτρα που καταναλώθηκαν τους αντίστοιχους περσινούς και προπέρσινους για πετρέλαιο κίνησης, θέρμανσης και βενζίνη.

Ελέγξαμε και βάλαμε σε σειρά τα έσοδα της Λαϊκής αγοράς. Ενδεικτικά σας λέω ότι τα έσοδα θα μπορούσαν να είναι γύρω στις 40.000 το χρόνο και μέχρι τις 31/8/2014 ο δήμος είχε εισπράξει μόνο 2.232 ευρώ χωρίς να απαιτήσει τα υπόλοιπα. Εμείς τους υπόλοιπους 4 μήνες, εισπράξαμε 10.833 ευρώ και τα υπόλοιπα θα βεβαιωθούν κανονικά εφεξής. Απόφασή μας είναι ότι όποιος δεν ξοφλήσει το χρέος του δεν θα μπορεί να πάρει μέρος σε καμία λαϊκή αγορά. Να επισημάνω ότι όλο το 2013 εισπράχθηκαν μόνο 4.345 ευρώ ενώ τα υπόλοιπα χρήματα δεν βεβαιώθηκαν και μάλλον χάνονται για τον Δήμο λόγω παρέλευσης προθεσμιών.

Επισκευάζουμε όλα αυτά τα μηχανήματα που είναι διάσπαρτα στα συνεργεία και σύντομα θα είναι σε λειτουργία.

Επανδρώσαμε με υπαλλήλους από τις Δ.Ε την έδρα του Δήμου για καλύτερη λειτουργία και αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τους πολίτες. Με την ενδοκινητικότητα ήρθαν στο Δήμο 4 νέοι υπάλληλοι. Οικοδόμος, Ηλεκτρολόγος, οδηγός, Διοικητικός.

Λόγω της οικονομικής κατάστασης που καταγράφεται στο Δήμο Παλαμά, αλλά και της οικονομικής στενότητας που υπάρχει στην τρέχουσα περίοδο και για όλους τους Δήμους, το έργο της εξυγίανσης, εξορθολογισμού διαχείρισης και τακτοποίησης ισοζυγίου εσόδων-εξόδων που ξεκίνησε με την ανάληψη των καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής τον Σεπτέμβριο 2014, θα συνεχιστεί για 2 με 3 χρόνια όπως υπολογίζουμε. Στόχος η επανατοποθέτηση του Δήμου Παλαμά στους υγιείς και φερέγγυους Δήμους, έναντι της αγοράς και όλων των πολιτών.

Συνοπτικά, όπως ήταν εξ αρχής στόχος μας, διαχειριζόμαστε τα οικονομικά του Δήμου ορθά και με διαφάνεια. Δεν είναι χρήματα δικά μας. Είναι χρήματα όλων των δημοτών. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν και να έχουν ισάξια ανταπόδοση έργου επί των εισφορών που καταβάλουν. Αυτή είναι η ευθύνη μας, αυτή είναι η υποχρέωσή μας. Αυτός είναι ο λόγος που οι πολίτες του Δήμου Παλαμά μας επέλεξαν για νέα Δημοτική Αρχή.

Μειώνουμε τα έξοδα όπου είναι δυνατόν, δεν δημιουργούμε νέα, δρομολογούμε τα απαραίτητα έργα και δράσεις με τη μέγιστη οικονομία, αναζητούμε νέες πηγές χρηματοδότησης , διαχειριζόμαστε τους πόρους του Δήμου σωστά, εργαζόμαστε εξαντλητικά και κυρίως δεν τάζουμε και δεν κοροϊδεύουμε κανέναν !

Ο Δήμος του Παλαμά, παρακολουθείται όπως και όλοι οι Δήμοι στα οικονομικά τους στοιχεία από το Υπουργείο και το «παρατηρητήριο». Ευτυχώς δεν έφτασε στο «Κόκκινο», όμως εάν δεν πράξουμε με τη μεγαλύτερη σοβαρότητα και υπευθυνότητα, αν δεν ανατρέψουμε την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί, κινδυνεύουμε να εισαχθούμε σε καθεστώς επιτήρησης. Αυτή την κατάσταση αγωνιζόμαστε να αναστρέψουμε, και ελπίζουμε ότι θα το πετύχουμε.

Τα έργα ανάπτυξης και η αύξηση των θέσεων εργασίας, δεν έχουν παραπέσει, σαφώς και δεν είναι σε δεύτερη μοίρα για τη Δημοτική Αρχή μας, προϋποθέτουν όμως πρώτα την τακτοποίηση όλων αυτών που σας αναφέρουμε σήμερα.

Για το 2015, ξεκινάμε μόνο με τα έργα από τη ΣΑΤΑ και τους λιγοστούς πόρους της, ενώ συνεχίζουμε με γοργούς ρυθμούς τα έργα που πήραν χρηματοδότηση από προγράμματα. Ετοιμαζόμαστε και διεκδικούμε σημαντικά έργα από το ΕΣΠΑ, αλλά και άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα.

Θα αναφέρω δύο μεγάλα προβλήματα που πρέπει να δώσουμε λύση και να υλοποιηθούν άμεσα και δεν θα μπω σε λεπτομέρειες για μικρότερα έργα ή ενέργειες.

Το πρώτο είναι να δοθεί λύση στο πρόβλημα της ύδρευσης του Φύλλου που βασανίζει χρόνια ολόκληρα τους κατοίκους. Ενεργήσαμε και ήμασταν κοντά στη λύση, τη λύση που ενώ διατυμπανίστηκε δεν είχε τελικά δοθεί, αλλά λόγω των εκλογών το θέμα κόλλησε.  Ελπίζουμε ότι αμέσως μετά τις εκλογές να προχωρήσει η ένταξη του έργου και να λυθεί το πρόβλημα.

Και το δεύτερο, θα προσπαθήσουμε να βγάλουμε τον Παλαμά από την οδική απομόνωση. Ο Παλαμάς με το μέγεθός του, δεν επιτρέπεται να είναι εκτός του κυρίως οδικού δικτύου της περιοχής, πρέπει να συνδεθεί άμεσα με αυτό με δρόμο σύγχρονων προδιαγραφών και πρωτίστως με ασφάλεια.

Στον αγροτικό τομέα θα δοθεί πλήρης στήριξη, με επέκταση του αγροτικού εξηλεκτρισμού, προσπάθεια μείωσης του κόστους παραγωγής, αλλά και συνεργασίες και ενέργειες για την υποστήριξη λύσεων για νέες καλλιέργειες αλλά και διάθεσης των προϊόντων που θα προκύψουν απ αυτές.

Κοινωνικές δράσεις υποστήριξη των δημοτών που πλήττονται οικονομικά, προγράμματα αύξησης των θέσεων εργασίας στην περιοχή, αλλά και έργο κοινωνικής πρόνοιας, είναι εξ αρχής πρώτα στις προτεραιότητές μας. Είμαστε έτοιμοι να συμμετέχουμε σε κάθε πρόγραμμα χρηματοδότησης που αναμένεται να ξεκινήσει, και στόχος μας είναι η ανάπτυξη και η μόνιμη εργασία για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο πληθυσμό.

Τέλος, η συνεργασία τόσο με φορείς και συλλόγους της περιοχής, όσο και με άλλες αρχές, που ξεκίνησαν ήδη από τον Σεπτέμβριο που αναλάβαμε το έργο μας, θα συνεχιστεί με συγκεκριμένο σχέδιο, προκειμένου να αποφέρει το μέγιστο αποτέλεσμα για τους δημότες και την περιοχή. Ο εθελοντισμός των συνδημοτών μας, επιχειρηματιών και μη, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της δημοτικής αρχής, ήταν όχι μόνο ανέλπιστα σημαντικός αλλά και με σημαντικά αποτελέσματα - γνωστά σε όλους. Συνεχίζουμε με διεύρυνση των πεδίων του και της στόχευσής του.

Κλείνοντας, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι δεν πτοούμαστε, δεν καταθέτουμε τα όπλα. Συνεχίζουμε με πείσμα και με δουλειά , για να γίνει ο Δήμος Παλαμά αυτό που προεκλογικά σας υποσχεθήκαμε : ένας δήμος με όραμα, εργασία , ίση αντιμετώπισης όλων των δημοτών και περιοχών του.

Σας θέλουμε δίπλα μας στον καθημερινό μας αγώνα και είμαστε βέβαιοι ότι θα είμαστε μαζί νικητές.  

3 σχόλια:

Βαγγέλης Παπαβασιλείου είπε...

Δηλώσεις του Δημάρχου για την κατάσταση του Δήμου Παλαμά. Πρώτη προτεραιότητα η ύδρευση του Φύλλου. Μπράβο Δήμαρχε.
Επιτέλους ο Δήμος, με την νέα δημοτική αρχή, μπροστά στην προσπαθεια μας για λύση του σοβαρότατου προβλήματος.

Ευάγγελος Θανασούλης είπε...

Παρόλο που το ζήτημα της ύδρευσης του Φύλλου παραμένει σε επίπεδο δηλώσεων και υποσχέσεων, ο νέος δήμαρχος φαίνεται σοβαρός και ειλικρινής άνθρωπος...

Ανώνυμος είπε...

Έτσι, αριστερή επιτήρηση.
Άξιος κύριε Δήμαρχε.
Πολιτική καμμένης γης ε;
Συνέχισε...

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής