Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

Χάθηκαν από το βιβλίο της Ε’ Δημοτικού τα ακριτικά νησιά Καστελόριζο και Στρογγύλη

Πουθενά δεν υπάρχουν δύο Ελληνικά ακριτικά νησιά από το επικαιροποιημένο βιβλίο Γεωγραφίας της Ε’ Δημοτικού, από το οποίο δεν υπάρχουν στον χάρτη το Καστελόριζο και τη Στρογγύλη, με το υπουργείο Παιδείας να τηρεί σιγή ιχθύος.

Το θέμα έφερε στη δημοσιότητα με ερώτηση του ο βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος και στην ερώτηση αυτή απάντησε το υπουργείο Παιδείας του Ανδρέα Λοβέρδου, κατά την διάρκεια των ψηφοφοριών για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η επίσημη απάντηση όμως του υπουργείου είναι αυτή που συγκλονίζει, αφού προβάλλεται ως δικαιολογία, ότι για το Καστελόριζο και η Στρογγύλη, ήταν τεχνικά δύσκολη η απεικόνιση στο χάρτη του βιβλίου Γεωγραφίας της Ε’ Δημοτικού και αυτό προκάλεσε την λήψη της απόφασης της διαγραφής τους από τον Ελληνικό χάρτη, σαν να μην υπήρξαν ποτέ!

Επ΄ ακριβώς η απάντηση του υπουργείου Παιδείας, έχει ως εξής:

«Πρόκειται για ένα βιβλίο που έχει εκδοθεί αρχικά το 2006. Στη μεγάλη πλειονότητα των χαρτών, 18 στον αριθμό, που περιέχονται στο εν λόγω βιβλίο, τόσο το Καστελόριζο όσο και το μικρότερης έκτασης, νησί Στρογγύλη, εμφανίζονται ως προσθήκες (υπό μεγέθυνση).
Ωστόσο, υπάρχουν οκτώ (8) κυρίως θεματικοί χάρτες, όπου λόγω της τεχνικής δυσκολίας της απεικόνισης ενός πολύ μικρής έκτασης στοιχείου, σε χάρτες χαμηλής ανάλυσης και συχνά περιορισμένων διαστάσεων, δεν απεικονίζεται το Καστελόριζο.
Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής έχει ήδη δημιουργήσει και προτείνει νέα γραφικά, τα οποία θα συμπληρώσουν το σύνολο των χαρτών, ώστε να απεικονίζονται τα δύο αυτά μικρά νησιά, τόσο στα έντυπα όσο και στα ψηφιακά σχολικά βιβλία.
Τέλος, το Υ.ΠΑΙ.Θ. θα προχωρήσει στη διόρθωση και επικαιροποίηση της έκδοσης του βιβλίου για την επόμενη σχολική χρονιά».

Δείτε τον χάρτη...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής