Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

- Βιοτεχνολογία στα χωράφια...

Τα υγρά υπολείμματα φυτοφαρμάκων μπορούν να απορρυπανθούν και να απαλλαχθούν από βλαβερές ουσίες με τη χρήση μικροοργανισμών, όπως βακτήρια, ή και ένζυμα που προέρχονται από μανιτάρια. Η απορρύπανση των αποβλήτων μπορεί να γίνει, εντελώς φυσικό, φθηνό και αποτελεσματικό τρόπο, στα σημεία όπου παράγονται ως αποτέλεσμα αγροτικών δραστηριοτήτων, δηλαδή, στα χωράφια, ή στην αγροτική βιομηχανία.

Αυτό ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος βιοχημείας και βιοτεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Δημήτριος Καρπούζας, στο 7ο MGPR Διεθνές Συνέδριο «PAOLO CABRAS», με θέμα «Γεωργικά Φάρμακα στα Τρόφιμα και στο Περιβάλλον στις Μεσογειακές Χώρες», που διοργανώθηκε από το Εργαστήριο Γεωργικών Φαρμάκων της Γεωπονικής Σχολής του Α.Π.Θ. σε συνεργασία με την επιστημονική εταιρεία «Mediterranean Group of Pesticide Research».

Όπως επεσήμανε ο κ. Καρπούζας ορισμένοι τύποι βακτηρίων και μυκήτων μπορούν να βιοδιασπούν τοξικές ενώσεις υγρών υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων, να τα καθιστούν ακίνδυνα για το περιβάλλον και να τα αποδίδουν και πάλι ανενεργά για επαναχρησιμοποίηση στην αγροτική παραγωγή, ή στη μεταποίηση.

Πεδία εφαρμογής αυτής της πρακτικής μπορούν να είναι τα χωράφια, όπου οι αγρότες ξεπλένουν τους ψεκαστήρες πριν και μετά το ράντισμα, καθώς και οι αγροτικές βιομηχανίες φρούτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής