Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

- Διανομή αγροτικής γης...

Ξεκίνησε η διάθεση αγροτεμαχίων σε ανέργους, σε νέους και νέους αγρότες έως 35 ετών, σε νέους πτυχιούχους... Γεωτεχνικής Σχολής (ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ) ημεδαπής ή αλλοδαπής και σε επαγγελματίες αγρότες, με αντίτιμο 5 ευρώ το στρέμμα ανά καλλιεργητική περίοδο και ανώτατο όριο τα 100 στρέμματα ανά φυσικό πρόσωπο.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν έως τις 18 Νοεμβρίου να υποβάλουν, μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης www.opekepe.gr, αίτηση μίσθωσης δημόσιας γεωργικής και κτηνοτροφικής γης.

Η πρώτη διαδικασία διανομής αφορά 833 τεμάχια των Περιφερειακών Ενοτήτων Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Πιερίας, Κιλκίς, Σερρών, Ξάνθης και Καβάλας, συνολικής έκτασης περίπου 10.000 στρεμμάτων.

Κάθε Πέμπτη θα αναρτώνται στη διαδικτυακή πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ νέα τεμάχια με στόχο την ολοκλήρωση της ανάρτησης μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Θα δοθούν 3 εκατ. στρέμματα με κοινωνικά κριτήρια, ενώ το πρόγραμμα αφορά και σε ανέργους ΟΑΕΔ
Τη διανομή δημόσιας γης για καλλιέργεια σε νέους αγρότες και ανέργους σχεδιάζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Αγροτεμάχια τεσσάρων έως δέκα στρεμμάτων θα παραχωρηθούν με συμβολικό μίσθωμα στους ενδιαφερομένους που θα πληρούν συγκεκριμένα κοινωνικά κριτήρια.
Χθες, οι 13 περιφερειάρχες της χώρας συναντήθηκαν με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Σκανδαλίδη για το εν λόγω θέμα της διανομής γης από το εποικιστικό αρχείο του υπουργείου, όπως και της αξιοποίησης των κατά τόπων ακινήτων ιδιοκτησίας του.
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρέθηκε παράλληλα η κατάρτιση ανέργων σε γεωργικά επαγγέλματα υπό την αιγίδα των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Εργασίας, όπως και η ενεργοποίηση εκ μέρους των περιφερειών των αναπτυξιακών έργων του προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».
Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνολική έκταση που πρόκειται να διατεθεί αγγίζει τα 3 εκατομμύρια στρέμματα σε όλη τη χώρα και περιλαμβάνει προς το παρόν εκτάσεις με «ξεκάθαρο» ιδιοκτησιακό καθεστώς, ενώ φυσικά εξαιρούνται δασικές περιοχές και προστατευόμενες (δίκτυο Natura). «Θα γίνει μια συνολική νομοθετική ρύθμιση για τις αγροτικές μισθώσεις, τα καταπατημένα και τη λύση των ιδιοκτησιακών διαφορών», διευκρίνισε ο κ. Σκανδαλίδης. Η διανομή αγροτεμαχίων αφορά νέους (έως 35 ετών), επαγγελματίες αγρότες εγγεγραμμένους στο μητρώο αγροτών, ανέργους εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ και πτυχιούχους τμημάτων γεωργικών επιστημών ΑΕΙ ή ΤΕΙ. Το πρόγραμμα «αναδασμού» θα στηρίζεται σε ένα σύστημα μοριοδότησης, το οποίο θα διαμορφώνεται με κοινωνικά κριτήρια. Από τα τέλη Σεπτεμβρίου ώς τις αρχές Οκτωβρίου θα έχουν αναρτηθεί στο Διαδίκτυο οι διαθέσιμες εκτάσεις και κάθε ενδιαφερόμενος θα συμπληρώνει μια φόρμα, απ’ όπου θα προκύπτουν τα μόριά του. Για παράδειγμα, ο νέος αγρότης μοριοδοτείται με 50 πόντους, ο 35χρονος απόφοιτος γεωπονικού τμήματος με 100 πόντους, ο άνεργος με 100 πόντους και ο αγρότης που εκμεταλλεύεται όμορη έκταση με 50 μόρια. Το ανώτατο όριο στρεμμάτων για τα φυσικά πρόσωπα θα ορισθεί στα 100 στρέμματα, για τα νομικά όμως πρόσωπα (συνεταιρισμούς) θα είναι μεγαλύτερο.
Εκτιμάται ότι αρχικά τα χωράφια που θα διανεμηθούν θα είναι από 4 έως 10 στρέμματα, ενώ το μίσθωμα έχει προσδιοριστεί στα 5 ευρώ ανά στρέμμα για κάθε καλλιεργητική περίοδο. Σε περίπτωση ισοβαθμίας μεταξύ φυσικών προσώπων, προτεραιότητα θα έχει ο νεότερος σε ηλικία και μεταξύ συνεταιρισμών, ο πολυπληθέστερος. Επιπλέον μοριοδότηση εξασφαλίζει ο αγρότης που θα δεσμευθεί να καλλιεργεί από το «καλάθι προϊόντων» της περιφέρειάς του. Σύμφωνα με δήλωση του κ. Σκανδαλίδη, τη μεθεπόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθούν τα προς διανομή αγροτεμάχια των νομών της Κεντρικής Μακεδονίας, ο νομός μάλιστα Πιερίας είναι ήδη καθ’ όλα έτοιμος.
Σχετικά με την κατάρτιση, ο υπουργός εξήγησε ότι θα ξεκινήσει από τις 25 δομές ΚΕΓΕ (Κέντρα Γεωργικής Εκπαίδευσης), που υφίστανται σε 25 νομούς, ενώ στους υπόλοιπους θα λαμβάνει χώρα σε πιστοποιημένα κέντρα κατάρτισης με πρωτοβουλία των περιφερειών. «Δεν είναι δυνατόν να στηρίζεται η χώρα κυρίως στον αγροτικό τομέα και στη μεταποίηση τροφίμων και να μη ρίχνουμε βάρος στην εκπαίδευση των ανέργων σε τέτοια επαγγέλματα», κατέληξε ο υπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής