Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

- Φίλε αγρότη...

Φίλε αγρότη συμμερίζομαι την κατάσταση στην οποία έχεις περιέλθει αλλά σημαντικό ποσοστό ευθύνης καταλογίζεται σε σένα όπως και σε μένα και σε όλους για τις επιλογές μας και την σημερινή κοινωνία που έχουμε πλάσει γύρω μας.
Παρόλο το γεγονός ότι έχεις έστω και λίγα στρέμματα (κάποιοι ίσως πολλά) παρέμεινες κολίγος ενώ θα έπρεπε να σκέφτεσαι τουλάχιστόν σαν επιχειρηματίας.
Υπέκυψες σε μια λογική δουλική οργώνοντας τα χωράφια σου κι άφησες άλλους να διαχειρίζονται τις τύχες σου όλα αυτά τα χρόνια. Πίστεψες ότι η γη δεν σου ανήκει τα προϊόντα της ήταν ξένα και σου αρκούσε ένας λογαριασμός στην Αγροτική τράπεζα που γέμιζε περισσότερο από επιδοτήσεις, πριμ και πολλές φορές επιδόματα από φαινόμενα κακοκαιρίας. Ποτέ σου δεν αναρωτήθηκες γιατί καλλιεργείς παρωχημένα προϊόντα όπως το βαμβάκι το σιτάρι κι άλλα που πέραν της χαμηλής απόδοσης επηρεάζονται και χρηματιστηριακά ακριβώς για να ελέγχεται η παραγωγή σου.
Αναρωτιέμαι αν σε εφησύχασε η κρατική υποστήριξη ή το βόλεμα της συνήθειας.
Μου απαντάς ότι ήσουν ένας απλός άνθρωπος αγράμματος που δεν ήξερε τίποτε περισσότερο απ’ το να παλεύει με βουνιές και χώματα. Σε ρωτάω τι βοήθεια σου έδωσε η νέα γενιά που μεγάλωσες με τόσο μόχθο και μου απαντάς ότι την έστειλες στο δημόσιο σαν υπάλληλο για να σωθεί απ’ την άνιση μάχη που έδινες εσύ σ’ όλη σου την ζωή.
Σε συμπαθώ γιατί αφουγκράζομαι τα παράπονα σου και κατανοώ ότι κάποιοι έτσι ακριβώς σε θέλανε έτσι τους βόλευε και έτσι έμεινες.
Οργίζομαι όμως με τους διαδόχους σου γιατί αφήσανε μια ευλογημένη γη να γίνει χέρσα γιατί επιθυμήσανε μια εύκολη αλλά εφήμερη ζωή. Θαυμάζω ταυτόχρονα εκείνον τον ταπεινό επαρχιώτη που αγόγγυστα και χωρίς έπαρση συνέχισε το έργο σου βελτίωσε τις συνθήκες παραγωγής και τις εκσυγχρόνισε αλλά παράλληλα στράφηκε σε έξυπνα προϊόντα με μεγάλη απόδοση που έχουν τεράστια ζήτηση στο εξωτερικό. Θαυμάζω εκείνον τον νέο που στην σκιά της δημοσιότητας χωρίς να βγάλει το τρακτέρ του στον δρόμο δούλεψε σιωπηλά ίσως κρυφογελώντας πονηρά και έτριβε τα χέρια του στο τέλος της σεζόν βλέποντας το πορτοφόλι του φουσκωμένο και τις τράπεζες να παρακαλάνε μάταια να τον βάλουν στο γκισέ τους.
Παραδείγματα αυτού του είδους αρκετά. Ψάξτε στο διαδίκτυο στα ψιλά γράμματα των οικονομικών εφημερίδων πηγαίνετε μια βόλτα στην ύπαιθρο και θα δείτε πως βγαίνουν λεφτά με τρόπο χωρίς κόπο.
Χωρίς τεράστια βουνά από βαμβάκι που μουχλιάζουν στις αποθήκες χωρίς παράπονα για την απρόσμενη κακοκαιρία. Θα δείτε λοιπόν αλλά κι αν δεν μπορέσετε να δείτε θα σας το πω εγώ με απλά λόγια.
Υπάρχουν καλλιέργειες σαλιγκαριών (γελάστε όσο θέλετε), μύρτιλου, ιπποφαές, σπαραγγιών, κρόκου και αρωματικών φυτών που κάνουν χρυσές δουλειές.
Υπάρχουν ακόμη μελισσοκόμοι που τυποποιούν την παραγωγή τους και συνεργάζονται με το εξωτερικό σε μερίδα 20γρ και βαζάκια. Υπάρχουν τυποιποιητές βιολογικού ελαιολάδου με βότανα που επίσης κάνουν χρυσές δουλειές και φυσικά όλα τα παραπάνω επιδοτούνται με υψηλό ποσοστό κρατικής συμμετοχής.
Μου λέτε ότι δεν έχετε γη και σας απαντώ ότι μπορείτε να νοικιάσετε φθηνά μερικά στρέμματα για να ξεκινήσετε. Μου λέτε ότι δεν έχετε καθόλου κεφάλαιο για να αρχίσετε μια μικρή μονάδα τυποποίησης και σας λέω ρωτήστε ένα γραφείο συμβούλων στην περιοχή που σας ενδιαφέρει και θα δείτε έκπληκτοι τις λύσεις που υπάρχουν. Με ρωτάτε πολλά αλλά εγώ διαπιστώνω περισσότερο έλλειψη τόλμης έλλειψη πρόθεσης έλλειψη όρεξης για ζωή . Αυτά λείπουν και τίποτε περισσότερο. Αδράξτε την ευκαιρία όσο είναι ακόμη καιρός. Ξυπνήστε και αναζητήστε ένα παράθυρο στο μέλλον ή δημιουργήστε το δικό σας.

2 σχόλια:

ΣΠΥΡΟΣ είπε...

Πλέον οι συνηθισμένες - τυποποιημένες αγροτικές καλλιέργειες έχουν πεθάνει από την άποψη οικονομικού κέρδους για τους παραγωγούς. Υπάρχει μεγάλη στροφή τα τελευταία χρόνια στην βιολογική καλλιέργεια και την οργανωμένη προώθηση των προϊόντων στο εξωτερικό μέσα από τοπικούς Αγροτικούς συνεταιρισμούς που ιδρύθηκαν από τους παραγωγούς.
Το 2006 όταν βρισκόμουνα λόγω δουλειάς στον Κυπρίνο του Έβρού έβλεπα στα χωράφια γραμμές με απλωμένα νάιλον , ρώτησα την τοπική κοινωνία τι καλλιέργεια είναι αυτή που κάνουν και μου είπαν << ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ >>. Η καλλιέργεια τους θέλει δουλεία αλλά η απόδοση είναι πολύ καλή και κερδοφόρα αν γίνει η σωστή προώθηση εντός και εκτός Ελλάδας. Οι παραγωγοί Σπαραγγιών του Κυπρίνου με τον συνεταιρισμό έχουν εργοστάσιο για την τυποποίηση – συσκευασία των Σπαραγγιών και κάνουν εξαγωγές σε όλή την Ευρωπαϊκή ένωση αλλά και σε Σκανδιναβικές χώρες, χωρίς ΄΄τρίτους΄΄ να επωμίζονται την δουλεία και τον κόπο τους.

Παύλος Σαμαράς είπε...

Το βιολογικό τριφύλλι, μια βιολογική καλλιέργεια με αρκετό ενδιαφέρον. Διεθνώς, το βιολογικό τριφύλλι χρησιμοποιείται ευρέως ως βιολογική ζωοτροφή. Η παραγωγή τριφυλλιού τα τελευταία χρόνια αποκτά όλο και περισσότερους καλλιεργητές καθώς έχει υψηλές οικονομικές αποδόσεις ενώ δεν απαιτεί ιδιαίτερη καλλιεργητική μέριμνα. Η σπορά ενός έτους οδηγεί ένα καλλιεργητή στην παραγωγή για τέσσερα χρόνια. Το κόστος παραγωγής είναι μικρό και ελάχιστες είναι οι απαιτήσεις στην χρήση λιπασμάτων. Το τριφύλλι παρουσιάζει υψηλή προσαρμοστικότητα σε μια μεγάλη ποικιλία εδαφών αλλά και κλιμάτων. Σημειώνεται η ανάγκη για εύκολη ύδρευση. Καθώς η ζήτηση για τη βιολογική κτηνοτροφία αυξάνει στην Ελλάδα θα αυξάνεται αντίστοιχα και η ζήτηση για βιολογικό τριφύλλι.

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής