Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

- Νέο Θεσμικό πλαίσιο για την ίδρυση και αναγνώριση Μουσείων..

Με την υπογραφή σχετικής απόφασης από τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλο Γερουλάνο καθορίστηκαν οι προϋποθέσεις ίδρυσης και αναγνώρισης μουσείων. Η απόφαση εξειδικεύει τις προϋποθέσεις ίδρυσης νέων μουσείων από το Δημόσιο, καθώς τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν τα μη δημόσια μουσεία προκειμένου να αναγνωρίζονται από το ΥΠΠΟΤ.

Υιοθετείται ένα ελάχιστο, αλλά απολύτως αναγκαίο, σύνολο προϋποθέσεων που αφορούν το ευρύτερο φάσμα των λειτουργιών ενός μουσείου και εκτείνονται από τη διαχείριση των συλλογών ως την οργάνωση και διοίκηση του μουσείου και τις υπηρεσίες προς το κοινό.

Με τον τρόπο αυτό καλύπτεται ένα σημαντικό κενό στο θεσμικό πλαίσιο για την προστασία και προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Για τον καθορισμό του νέου πλαισίου αξιοποιήθηκε η σημαντική εμπειρία των Υπηρεσιών του Υπουργείου, λήφθηκε υπόψη η πρακτική άλλων χωρών και έγιναν σεβαστές οι βασικές αρχές δεοντολογίας του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM).

Το θεσμικό πλαίσιο που υιοθετείται μπορεί να αποτελέσει έναν οδικό χάρτη για τα μουσεία της Ελλάδας, βοηθώντας τα να αποκτήσουν αυξημένη επίγνωση του ρόλου τους, να αναβαθμίσουν το κύρος, την αξιοπιστία και το προφίλ τους, να επιλύσουν χρόνια προβλήματα με σωστή ιεράρχηση και να υιοθετήσουν καλές πρακτικές (τυποποίηση διαδικασιών και μεθόδων εργασίας). Συγχρόνως, αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για το ίδιο το ΥΠΠΟΤ, προκειμένου να αξιοποιούνται αποδοτικότερα τα διαθέσιμα κονδύλια, να παρέχεται στοχευμένη στήριξη στα μουσεία και να ενισχύεται η προβολή και η δικτύωσή τους.

Η απόφαση αυτή, με την οποία η Πολιτεία εκπληρώνει μια βασική υποχρέωσή της απέναντι στα μουσεία της Ελλάδας, δημόσια και μη, ευελπιστούμε ότι θα αποτελέσει μια σταθερή βάση για τη χάραξη και την υλοποίηση μιας συνεκτικής εθνικής μουσειακής πολιτικής.

3 σχόλια:

Παύλος Σαμαράς είπε...

Νομίζω οτι είναι η μεγάλη ευκαιρία και για το δικό μας Αγροτικό Μουσείο.

Αχιλλέας Μπαλαντίνας είπε...

Εχεις δει τα κριτήρια και τις προυποθέσεις για να λειτουργήσει πλέον ένα μουσείο;;Ενα απο αυτά είναι να έχει ιδία έσοδα...οπότε φίλε μου μιλάμε για μεγάλο αγώνα, όχι αστεία, θα φάμε μεγάλες τρικλοποδιές. Πρέπει να τρέξουμε πολύ όλοι μας...

ΣΠΥΡΟΣ είπε...

Αχιλλέα αν πάτε μια αντιπροσωπεία με έναν πλήρη φάκελο που αφορά το Μουσείο στο Γραφείο του Γερουλάνου και εκθέσετε το ζήτημα και τα αιτήματα, ζητώντας την γραφειοκρατική ενίσχυση του Υπουργείου από τα αρμόδια όργανα, δεν θα ήταν μια διευκόλυνση και καθοδήγηση για αρχή για την επίτευξη του σκοπού?

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής