Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

Να μειωθεί άμεσα η παροχέτευση νερού από την λίμνη Πλαστήρα ζητά ο Δήμαρχος Καρδίτσας

Η παροχέτευση νερού από την λίμνη Πλαστήρα έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

Τον μήνα Ιούλιο θα ξεπεράσει τα 54 εκατ. κ.μ.
Το πρωί της Πέμπτης 31-7-2014 η στάθμη είχε πέσει στα 785,55 μ. Σύμφωνα με το πρόγραμμα εκταμίευσης που είναι 2.000.000 κ.μ. για Πέμπτη και Παρασκευή και 1.600.000 κ.μ. στη συνέχεια μέχρι τις 8-8-2014, η στάθμη θα κατέβει στα 784,80 μ.

Ο ρυθμός αυτός της εκταμίευσης παραπέμπει σε τελική στάθμη τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, κοντά στα 783,00 μ. που είναι ένα μέτρο χαμηλότερη από την κάτω στάθμη του οικολογικού ορίου που κυμαίνεται από 784,00μ έως 786,00 μ.

Με δυο λέξεις οδηγούμαστε σε «στράγγισμα» της λίμνης με όλες τις αρνητικές συνέπειες που ανακύπτουν από αυτό. Δηλαδή, πρόκληση ζημιάς στο φυσικό περιβάλλον, αύξηση της πιθανότητας δημιουργίας του φαινομένου της οσμής, μείωση της αρδευτικής δυνατότητας την επόμενη περίοδο, ιδιαίτερα αν ο επόμενος χειμώνας είναι υδρολογικά φτωχός.

Για να γίνει κατανοητή η σπατάλη που γίνεται αρκεί να σημειώσω ότι τον Σεπτέμβρη του 2010 παραδώσαμε την λίμνη στο υψηλότερη στάθμη από δημιουργίας της ήτοι στο υψόμετρο 786,90μ.

Ως Καρδιτσιώτες δεν μπορεί και δεν πρέπει να επιτρέψουμε την ανεξέλεγκτη εκροή νερών από τη λίμνη. Ζητάμε την τήρηση των συμφωνηθέντων στην πρώτη σύγκλιση του άτυπου συντονιστικού οργάνου.
Από την πλευρά μου προτείνω την μείωση της εκταμίευσης από σήμερα κιόλας κατά 300.000 κ.μ. ημερησίως μέχρι τις 8 Αυγούστου και περαιτέρω μείωση από κει και πέρα.
Επειδή όλα αυτά πολλές φορές απευθύνονται σε «ώτα μη ακουόντων» εάν δεν μειωθεί η εκταμίευση πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας.

Να πάμε στο εργοστάσιο και να απαιτήσουμε να μειωθεί η εκταμίευση σε λογικά επίπεδα. Προτάσσουμε τον διάλογο, όμως σε καμιά περίπτωση δεν είμαστε και δεν πρέπει να μας θεωρούν δεδομένους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής