Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα: Ποιοι το δικαιούνται, πώς θα το πάρουν

Aπό 3.000 ως 6000 ευρώ θα κυμαίνεται ετησίως το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που θα καταβληθεί στα νοικοκυριά που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, ανάλογα με την οικογενειακή και περιουσιακή τους κατάσταση (εισοδήματα, ακίνητα κτλ,)

Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα είναι μηνιαίο και θα διαμορφώνεται σε 200 ευρώ για τον άγαμο, ενώ στην περίπτωση των έγγαμων θα προστίθενται 100 ευρώ για κάθε ενήλικο μέλος της οικογένειας πέραν του συζύγου και 50 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος.

Η πιλοτική εφαρμογή της χορήγησης του εγγυημένου εισοδήματος θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο σε 10 δήμους (η και περισσότερους) με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, όπως το συνολικό επίπεδο εισοδήματος, το ποσοστό φτώχειας και ανεργίας.
Το ποσό που έχει δεσμευτεί για την πιλοτική εφαρμογή δεν ξεπερνά τα 20 εκ. ευρώ.
Αυτό σημαίνει ότι θα ωφεληθούν σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις περίπου 10.000.

Η καταβολή του επιδόματος θα επεκταθεί σε πανελλαδική εμβέλεια το 2015, βάσει του χρονοδιαγράμματος της Τρόικας. Στην πλήρη εφαρμογή του μέτρου πρόκειται να διατεθεί 1 δισ. από ΕΣΠΑ και εθνικούς πόρους. Οι ωφελούμενοι εκτιμάται ότι θα είναι περίπου 380.000 φτωχές οικογένειες η 700.000 άτομα.(8% του πληθυσμού σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ). Ο μηχανισμός για το ελάχιστο εγγυημένο προβλέπει τη χορήγηση συμπληρωματικού ποσού ώστε το συνολικό εισόδημα (πραγματικό και επίδομα) να φθάνει στο όριο του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Θα λαμβάνεται υπόψη το πραγματικό εισόδημα και όχι το τεκμαρτό που αποκτήθηκε το πρώτο 7μηνο του 2014 καθώς και τα περιουσιακά στοιχεία.

Σε περίπτωση που κάποιος λαμβάνει εισόδημα είτε από μισθό είτε από σύνταξη, για τον καθορισμό του εισοδηματικού κριτηρίου θα ληφθεί υπόψη ο συνολικό μισθός ή ετήσια σύνταξη μειωμένη κατά 20%. Όσον αφορά στα περιουσιακά στοιχεία για τον άγαμο αναμένεται το όριο να είναι 100.000 ευρώ συνολικής αντικειμενικής αξίας ακινήτων ενώ για το ζευγάρι με παιδιά να είναι στις 200.000 ευρώ.
Για παράδειγμα όποιος συγκεντρώνει ετήσιο εισόδημα από προσωρινή εργασία 1.000 ευρώ θα λάβει από το κράτος επιπλέον 1.400 ευρώ ώστε συνολικά να φθάσει το ελάχιστο εισόδημα του στο όριο του εγγυημένου εισοδήματος που είναι 2.400 ευρώ.

Οικογένεια με δύο ανήλικα παιδιά και μηδενικό εισόδημα θα λάβει 400 ευρώ το μήνα ή 4.800 ευρώ κατ΄ έτος. Αν τα παιδιά είναι ενήλικα και άνεργα χωρίς άλλα εισοδήματα , το νοικοκυριό θα λάβει 6000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής