Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

Στέγνωσαν τα αρδευτικά κανάλια στη Θεσσαλία

Δύσκολο καλοκαίρι δείχνουν να έχουν µπροστά τους φέτος οι καλλιεργητές εξαιτίας των ελλείψεων νερού που καταγράφονται σε πολλές περιοχές της χώρας, µε τον θεσσαλικό κάµπο να εκπέµπει ήδη το πρώτο SOS και τους προέδρους των Τοπικών Οργανισµών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) να ξηµεροβραδιάζονται στα γραφεία των Περιφερειαρχών.

Τα πρώτα στεγνά αρδευτικά κανάλια έχουν σπείρει πανικό στις τάξεις των αγροτών, καθώς είναι πολύ νωρίς για να µην υπάρχει στάλα νερού στα επιφανειακά δίκτυα, γεγονός το οποίο δείχνει την έλλειψη οργάνωσης και προγραµµατισµού αλλά και την προσπάθεια των αρµόδιων αρχών να σηµάνουν συναγερµό πριν τα πράγµατα φθάσουν στο απροχώρητο.

Οι έχοντες γνώση του θέµατος υποστηρίζουν ότι από πλευράς αποθεµάτων νερού η χρονιά έχει κάποιες οµοιότητες µε το καλοκαίρι του 2008, καλλιεργητική περίοδο κατά την οποία υπήρξαν αξιοσηµείωτες απώλειες στην παραγωγή, σε περιορισµένη όµως γεωγραφική κλίµακα.

«Με καλή διαχείριση, φέτος το καλοκαίρι µπορεί να βγει χωρίς απώλειες» δηλώνει o έµπειρος τεχνοκράτης της περιφέρειας Θεσσαλίας Γρηγόρης Σουλιώτης, που παρακολουθεί χρόνια την υπόθεση των αρδευτικών υδάτων του θεσσαλικού κάµπου και συντονίζει τη ροή τους από τη λίµνη Πλαστήρα και τον Πηνειό προς ολόκληρη την πεδιάδα της Θεσσαλίας.

«Αν κινηθούµε µε εφοδιασµό του Πηνειού από τη λίµνη µε 1,6 εκατ. κυβικά νερού την ηµέρα, ακόµα κι αν δεν πέσουν άλλες βροχές, το νερό είναι αρκετό για να βγει ο Αύγουστος», δηλώνει ο κ. Σουλιώτης.

Σηµειωτέον ότι µε βάση τα στοιχεία του η στάθµη της λίµνης Πλαστήρα βρίσκεται σήµερα στο 6,88 και έχει περιθώριο να πέσει περί τα 2 µέτρα πριν αρχίσουν τα προβλήµατα. Αυτό βέβαια, µε την προϋπόθεση ότι οι υπόλοιποι µικροί ταµιευτήρες κατά µήκος του Πηνειού αλλά και σε επιµέρους αρδευτικά δίκτυα, έχουν λειτουργήσει και διατηρούν προς το παρόν τα προβλεπόµενα αποθέµατα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής