Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

Αιχμάλωτοι της εφορίας...

Από τον Μανώλη Κώστα
Οικονομολόγο

Οι ανοιχτοί λογαριασμοί των φορολογουμένων με την εφορία αρχίζουν από το τέλος του Ιουλίου και δυσκολεύουν, καθώς τα νοικοκυριά θα κληθούν να πληρώσουν μαζεμένους φόρους για τα εισοδήματά τους και για την ακίνητη περιουσία τους.

Τέλος Ιουλίου θα πρέπει να πληρωθεί η πρώτη δόση από τον φόρο εισοδήματος, από την εισφορά αλληλεγγύης, από τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης και από το τέλος επιτηδεύματος.

Οι άλλες δύο δόσεις θα πληρωθούν έως τέλος Σεπτεμβρίου και έως τέλος Νοεμβρίου αντίστοιχα.
Τον Αύγουστο για 5.5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων έρχεται ο νέος φόρος ακινήτων (Ε.Ν.Φ.Ι.Α)
Το υπουργείο μάλλον αποφάσισε αυτός ο φόρος να πληρωθεί σε 5 δόσεις και όχι σε 6 όπως είχε ανακοινωθεί. Η πρώτη έως τέλος Αυγούστου και η τελευταία έως τέλος Δεκεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα είναι υποχρεωμένοι από τον επόμενο μήνα να πληρώνουν υψηλότερα ποσά φόρων.

Αναμένεται έως το τέλος του μήνα να εκδοθούν τα εκκαθαριστικά σημειώματα τα οποία οι φορολογούμενοι θα πρέπει να τα αναζητήσουν στον λογαριασμό που έχουν στο taxisnet διότι δεν θα αποσταλούν από το υπουργείο οικονομικών. Θα ειδοποιηθούν επίσης και μέσω e-maill που διατηρούν στο taxis.

Από όλα τα παραπάνω το ΥΠΟΙΚ αναμένει έσοδα της τάξις των 11,5 δις €.

Πως όμως να τα εισπράξει όταν ήδη ένας στους τρεις φορολογούμενους έχει ανοιχτούς λογαριασμούς με την εφορία;
Πως είναι δυνατόν να υπάρξει (κατά την κυβέρνηση) υγιής οικονομία με χρεοκοπημένους πολίτες; Ηδη 2,6 εκατ. Φορολογούμενοι είναι «όμηροι» της εφορίας. Οφείλουν από το 2010 έως το 2014 34 δις € .

Απέναντι στο «ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος» η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ, μη λαμβάνοντας υπ’όψιν τις απανωτές αυξήσεις φόρων, τις δραστικές περικοπές μισθών και συντάξεων, τα λουκέτα που μπήκαν στις επιχειρήσεις και τόσα άλλα, ψάχνει να βρει τρόπους που θα εισπράξει τα ανείσπραχτα.    Το οικονομικό επιτελείο έχει τεθεί σε «κόκκινο συναγερμό», ψάχνει σχεδόν απεγνωσμένα τρόπους να εισπράξει όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα.

Οι συνήθεις τρόποι που χρησιμοποιεί έως τώρα είναι :

- Τραπεζικές καταθέσεις. Κατάσχεση δηλαδή καταθέσεων οφειλετών του δημοσίου για το υπερβάλλον ποσό από 1500,00 €. Χρωστάς 5000,00 € και έχεις καταθέσεις 3000,00 € τότε σου παίρνει τα 1500,00 € χωρίς καν να σε ενημερώσει.
- Κατάσχεση μέρους του μισθού από τα λογιστήρια των επιχειρήσεων.
- Αναζήτηση του ενοικιαστή ακινήτου του οφειλέτη. Όταν τον βρει απαιτεί την κατάθεση του ενοικίου στο δημόσιο.
- Από προμηθευτές επιχειρήσεων. Αντί η επιχείρηση να πληρώσει τον προμηθευτή της  καταθέτει τα χρήματα υπέρ του ελληνικού δημοσίου.
- Από πωλήσεις  - μεταβιβάσεις ακινήτων. Οι συμβολαιογράφοι παρακρατούν το τίμημα και το αποδίδουν στο δημόσιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής