Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

Μείωση στα τιμολόγια ΟΣΔΕ για τους αγρότες

Μειώνονται, με παρέμβαση της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τα τιμολόγια με τα ποσά που καταβάλλουν οι αγρότες για τη διεκπεραίωση των φετινών τους δηλώσεων του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) κοινοτικών ενισχύσεων και επιδοτήσεων.

Με πρωτοβουλία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργου Καρασμάνη και του αναπληρωτή υπουργού Πάρι Κουκουλόπουλου, μετά και τις αντιδράσεις από μερίδα αγροτών για την υψηλή τιμολόγηση των δηλώσεων ΟΣΔΕ, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, εκπρόσωποι του εταιρικού σχήματος GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ΑΕ, που έχει αναλάβει τη διεκπεραίωση του φετινού ΟΣΔΕ και ο αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς.


Στη σύσκεψη διαπιστώθηκε ότι, η νέα διαδικασία πιστοποίησης των φορέων για την υποβοήθηση των αγροτών στην υποβολή των φετινών δηλώσεων ΟΣΔΕ εξελίχθηκε ομαλά σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα. Για την αντιμετώπιση του θέματος του υψηλού κόστους που επιβάρυνε τους αγρότες αποφασίστηκε να γίνουν οι ακόλουθες μειώσεις στα τιμολόγια της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ΑΕ:

Στα 20 ευρώ ανά αίτηση-δήλωση ορίζεται το ανώτατο κόστος για τους αγρότες των μικρών νησιών του Αιγαίου με δικαιώματα ενιαίας κοινοτικής ενίσχυσης μέχρι 200 ευρώ.

Στα 13,21 ευρώ μειώνεται το κόστος ανά αίτηση-δήλωση για τους αγρότες που δεν έχουν καμία μεταβολή στις φετινές τους δηλώσεις ΟΣΔΕ, σε σχέση με πέρσι.

Στα 30 ευρώ ανά αίτηση-δήλωση ορίζεται το κόστος για τους αγρότες με ατομικά δικαιώματα ενιαίας κοινοτικής ενίσχυσης μέχρι 400 ευρώ.

Σε 35 περιοχές της χώρας με ιδιαιτερότητες (π.χ. μεγάλο αριθμό αγροτεμαχίων και μικρό αριθμό ατομικών δικαιωμάτων ενίσχυσης) ορίζονται ειδικά τιμολόγια (π.χ. μέχρι 50 στρέμματα ανεξαρτήτως του αριθμού των αγροτεμαχίων το κόστος είναι 45 ευρώ, μέχρι 100 στρέμματα ανεξαρτήτως του αριθμού των αγροτεμαχίων το κόστος είναι 65 ευρώ).

Θεσπίζονται πολύ χαμηλά τιμολόγια σε ειδικές κατηγορίες προϊόντων, όπως για παράδειγμα ο κρόκος Κοζάνης (12 ευρώ ανά αίτηση-δήλωση).

Με τις αλλαγές αυτές στα τιμολόγια ΟΣΔΕ ο μέσος όρος του κόστους ανά αίτηση-δήλωση μειώνεται στα 52 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ). Στην τιμή αυτή περιλαμβάνεται το σύνολο της διαδικασίας που θα απαιτηθεί για την υποβολή, τυχόν διόρθωση, επεξεργασία της αίτησης-δήλωσης και την καταβολή της κοινοτικής ενίσχυσης στους δικαιούχους αγρότες. Με τα νέα τιμολόγια ένας στους τρεις αγρότες που υπέβαλλαν φέτος αίτηση-δήλωση ΟΣΔΕ, συμπεριλαμβανομένων και των νέων αγροτών που δεν έχουν δικαιώματα ενιαίας κοινοτικής ενίσχυσης την τρέχουσα περίοδο, θα πληρώσουν τελικά μόνο 31 ευρώ, όπως φαίνεται από τον πίνακα που ακολουθεί.

ΠΙΝΑΚΑΣ

Σε δηλώσεις τους μετά το πέρας της σύσκεψης οι κύριοι Καρασμάνης και Κουκουλόπουλος υπογράμμισαν ότι στόχος της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι η άμεση αντιμετώπιση και επίλυση των πρακτικών-καθημερινών προβλημάτων που απασχολούν τους Έλληνες αγρότες, ώστε αυτά να μην χρονίζουν και στη συνέχεια να καθίστανται πολλές φορές δυσεπίλυτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής