Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

Ο καθηγητής και φίλος Αλέξανδρος Γκόβαρης νέος πρόεδρος στην Κτηνιατρική Σχολή Καρδίτσας

Στον καθηγητή Αλέξανδρο Γκόβαρη χρωστάω τα τελευταία 20 χρόνια της δουλειάς μου καθώς και την συνταξή μου μετέπειτα. Είναι ο άνθρωπος που πίστεψε σε μένα και με προσέλαβε στην γαλακτοβιομηχανία "ΟΛΥΜΠΟΣ" της Ε.Γ.Σ Λάρισας ανάμεσα σε πολλούς ενδιαφερόμενους εκείνης της περιόδου.

Κύριε καθηγητά μου με την ευκαιρία συτή που μου δίνεται μέσα απο αυτό το blog θέλω να σου εκφράσω ένα μεγάλο ευχαριστώ απο τα βάθη της καρδιά μου για την εμπιστοσύνη και την αγάπη που μου έδειξες και μου έδωσες απλόχερα...

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΕΡΓΟ ΣΟΥ
Παύλος Σαμαράς

Ο Καθηγητής Αλέξανδρος Γκόβαρης εξελέγη νέος Πρόεδρος του Τμήματος Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στις εκλογές που έγιναν στο Τμήμα, την Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014.
Η θητεία του νέου Προέδρου είναι διετής και συγκεκριμένα αρχίζει απο 1/9/2014 μέχρι 31/8/2016.

Ο Καθηγητής Αλέξανδρος Γκόβαρης γεννήθηκε στη Λάρισα.
Είναι έγγαμος και πατέρας δύο τέκνων. Είναι απόφοιτος της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1979).
Το 1981 πήρε υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.) για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής στο εξωτερικό. Εχει διδακτορικό από το  Τμήμα της Επιστήμης  των Τροφίμων του πανεπιστημίου Strathclyde, (Food Science Division, Department of Bioscience and Biotechnology, Strathclyde University, Glasgow), της Μεγάλης Βρετανίας (1985).

Απο το Σεπτέμβριο 1985 έως και τον Ιούνιο 1992, δίδαξε με σύμβαση ως καθηγητής στα 3 Τμήματα της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας του στο ΤΕΙ της Λάρισας.
Στα έτη 1992 -1999, δίδαξε Τεχνολογία Τροφίμων στο Γεωπονικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βόλο.

Παράλληλα με την διδασκαλία του στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, εργάστηκε ως προϊστάμενος του ποιοτικού ελέγχου (και προϊστάμενός μου) και της παραγωγής του εργοστασίου γάλακτος "ΟΛΥΜΠΟΣ" της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών στη Λάρισας (1994-1998). 

Υπήρξε από τα πρώτα μέλη διδακτικού προσωπικού του Κτηνιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη Καρδίτσα και διδάσκει «Υγιεινή Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης» από το εαρινό εξάμηνο 1996–97.


Το 1998 εκλέχτηκε Επίκουρος Καθηγητής στο ίδιο γνωστικό αντικείμενο και σήμερα είναι Καθηγητής και Διευθυντής του αντίστοιχου Εργαστηρίου. Είναι μέλος σε διάφορες επιστημονικές εταιρείες της Ελλάδας και του εξωτερικού και έχει τον τίτλο του Diplomate του European College of Veterinary Public Health (Food Science).
Διδάσκει σε μεταπτυχιακά προγράμματα του Τμήματος Κτηνιατρικής, του Ιατρικού Τμήματος και της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Είναι επιβλέπων σε διδακτορικές διατριβές και σε μεταπτυχιακές εργασίες στα μεταπτυχιακά προγράμματα που διδάσκει, και μέλος εξεταστικών επιτροπών διατριβών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
  
Ηταν  αντιπρόεδρος του Τμήματος Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας από τον Σεπτέμβριο 2011 έως τον Αύγουστο 2012. Υπήρξε μέλος  διαφόρων επιτροπών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Εκλεγμένο Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΓΕΩΤΕΕ) του Περιφερειακού Παραρτήματος Κεντρικής Ελλάδος 11/4/2008 από μέχρι 1/6/2011. Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο: «Εφαρμοσμένη Δημόσια Υγεία και Περιβαλλοντική Υγιεινή» του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας από την ίδρυση του προγράμματος  και μέλος της συντονιστικής επιτροπής μέχρι σήμερα. Μέλος της Επιστημονικής Ομάδας Αξιολόγησης κινδύνων από φάρμακα και ζωοτροφές  του ΕΦΕΤ.

Το 1998 ήταν μέλος της Περιφερειακής ομάδας έργου Αιγοπροβατοτροφίας – τυροκομικών και μέλος της ομάδας Βόειου κρέατος στο Δίκτυο Πληροφόρησης και Υποστήριξης του Αγροτικού Πληθυσμού Θεσσαλίας της 5ης Επιτροπής παρακολούθησης του ΠΕΠ της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Το1999 ήταν μέλος του Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Καρδίτσας. Συμμετείχε σε αρκετές  συνεντεύξεις σε τοπικά και πανελλήνια μέσα μαζικής ενημέρωσης.
   
Διετέλεσε  επιστημονικός υπεύθυνος σε 9 ερευνητικά προγράμματα και συμμετείχε  ως ερευνητής σε 7 ερευνητικά προγράμματα. Ανάμεσα στους φορείς που έχει συνεργαστεί είναι:
Department of Food Hygiene and Technology, and Department of Microbiology and Immunology, The University of Veterinary Medicine,  Košice, The Slovak Republic, Calpis SA USA, ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΡΙΚΚΗ, ΤΡΙΚΑΛΑ , ΑΦΟΙ Δ. ΔΙΔΑΓΓΕΛΟΥ Ν. ΕΞΑΡΧΟΣ AE ΚΑΡΔΙΤΣΑ, ΑΒΓΟ ΑΒΕΕ, Λάρισα, την  Εταιρεία Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης της ΓΓΕΤ, Γαλακτοβιομηχανία ΟΛΥΜΠΟΣ, ΜΕΒΓΑΛ Α.Ε, ΠΗΛΙΟΝ Τυροκομείο Βόλος, Αγραφα Τυροκομείο Μουζάκι, ΕΘΙΑΓΕ, τα  Εργαστήρια Υγιεινής Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης, Τεχνολογίας Τροφίμων, Υγιεινής και Τεχνολογίας του Γάλακτος και των προϊόντων του στη Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,  το Εργαστήριο Μικροβιολογίας του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Το Εργαστήριο Βιοχημείας της Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ.
    
Τα ερευνητικά του προγράμματα εστιάζονται στα εξής: 
Η αντιμικροβιακή  δράση των αιθερίων ελαίων βοτάνων κατά τροφιμογενών παθογόνων Escherichia coli O 157:H7, Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes, Salmonella spp. κλπ στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης.  Η αντιοξειδωτική δράση των αιθερίων ελαίων βοτάνων στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης.  Την παρουσία της εντεροτοξιγόνου  STEC στα τρόφιμα. Μυκοτοξίνες (Aflatoxins). Staphylococcus aureus και staphylococcal enterotoxins. Η επίδραση της συσκευασίας τροποποιημένης ατμόσφαιρας στην οξειδωτική σταθερότητα και την συμπεριφορά των τροφιμογενών παθογόνων στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης.Οξείδωση πρωτεϊνών των τροφίμων.
      
Συμμετείχε σε 3 προγράμματα μορφωτικών αναταλλαγών του ΥΠΕΠΘ σε Πανεπιστήμια της Σλοβακίας, Σκωτίας και Βέλγιο. Το εργαστήριό του έχει οργανώσει 3 συνέδρια.
Είναι Μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του Περιοδικού της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας και  e-Journal of Chemistry του εκδοτικού οίκου Hindawi Publishing Corporation. Συμμετείχε ως εκπρόσωπος από την Εθνική Επιτροπή Γάλακτος ως ειδικός στις εργασίες της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γάλακτος (International Dairy Federation, IDF) και στην διεθνή ομάδα με  θέμα «Review of Shiga-toxin-producing Escherichia coli (STEC) and their significance in dairy production», από τον Ιανουάριο 2010 εως τον Ιανουάριο 2012. 

Επειτα από αίτησή του στη Ευρωπαϊκή Αρχή Τροφίμων European Food Safety Authority (EFSA) το Εργαστήριο της Υγιεινής Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης του Κτηνιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αναγνωρίστηκαν ως συνεργάτης (competent organisation in European Food Safety Authority). Εχει Πιστοποιητικό αναγνώρισης ( certificate of appreciation) της  Αμερικάνικης Εταιρείας των Χημικών (American Chemical Society) για τις  υπηρεσίες που προσέφερε σε διαδικασίες κρίσης των επιστημονικών περιοδικών της.

Συμμετέχει σε διαδικασίες κρίσεις εργασιών σε 39 επιστημονικά περιοδικά (Reviewer) του εξωτερικού. Στο δημοσιευμένο έργο του περιλαμβάνεται πάνω από 75 εργασίες σε ξενόγλωσσα επιστημονικά περιοδικά με κριτές, 30 εργασίες σε πρακτικά συνεδρίων σε πλήρη μορφή, 3 κεφάλαια σε ξενόγλωσσα βιβλία εκδοτικών οίκων του εξωτερικού. Εχει απλή συμμετοχή σε 40 συνέδρια (6 διεθνή) και συμμετοχή με εργασίες σε 70 συνέδρια (22 διεθνή) και προσκεκλημένος ομιλητής σε 12 συνέδρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής