Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

Επαγγέλματα του παρελθόντος – Ιστορικές αναμνήσεις

Από τον Μανώλη  Ν. Κώστα

Η βιομηχανική επανάσταση και η πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας, μπορεί να έκαναν τη ζωή μας πιο εύκολη σε ορισμένους τομείς και να αυτοματοποίησαν άλλους, ωστόσο είχαν σαν αποτέλεσμα και την κατάργηση συγκεκριμένων θέσεων εργασίας που σήμερα φαντάζουν πολύ μακρινές και έξω από την πραγματικότητα μας.

Κάποτε, τα ψυγεία λειτουργούσαν με πάγο, οι βιομηχανίες γάλακτος ήταν στα σπάργανα και οι γαλατάδες έκαναν τη "δύσκολη δουλειά", ο ασβεστάς επιδιόρθωνε τις μάντρες στις αυλές των σπιτιών, ο λούστρος ήταν κομμάτι της καθημερινότητας, ενώ κάποιος έπρεπε να ανάβει χειροκίνητα τους φανοστάτες στους κεντρικούς δρόμους.

Ο νερουλάς, ο παγωτατζής της γειτονιάς, ο "εφημεριδοπώλης" που διάβαζε τις ειδήσεις, ο πεταλωτής των αλόγων, ο "σαμαρτζής", αποτελούν επαγγέλματα που με το πέρασμα του χρόνου εξαφανίστηκαν.

Παρακάτω μερικά  από αυτά, που για την εποχή μας αποτελούν μόνο ιστορικές αναμνήσεις:

1. Ο άνθρωπος - ηχείο για τα εργοστάσια:
Στον μεσοπόλεμο, στα εργοστάσια, προσλάμβαναν ανθρώπους που διάβαζαν ειδήσεις και αποσπάσματα άρθρων στους υπαλλήλους την ώρα που εκείνοι εργάζονταν. Κάτι σαν "ανθρώπινα ηχεία" δηλαδή.

2. Το ζωντανό ξυπνητήρι
Την εποχή που ακόμα δεν υπήρχαν τα ξυπνητήρια που όλοι γνωρίζουμε, κάποιος έπρεπε να ξυπνήσει τους κατοίκους της γειτονιάς για να πάνε στις δουλειές τους.

3. Οι κυνηγοί αρουραίων
Ότι ακριβώς λέει ο τίτλος.

4. "Θεραπευτές" πανούκλας
Όσο τρομαχτική ήταν η επιδημία, άλλο τόσο τρομαχτική ήταν και η στολή που φορούσαν οι συγκεκριμένοι γιατροί που καλούνταν να αντιμετωπίσουν την πανώλη.

5. Ο άνθρωπος του μπόουλινγκ

Πριν αυτοματοποιηθεί το μπόουλινγκ, κάποιος έπρεπε να βάζει τις κορίνες στη θέση τους.

6. Τηλεφωνητές που συνέδεαν τις κλήσεις
Οι συγκεκριμένοι τηλεφωνητές έπρεπε να συνδέουν τις κλήσεις που δέχονταν για να "ενώσουν" απομακρυσμένες περιοχές μεταξύ τους .

7. Ο γαλατάς
Ο άνθρωπος που πόρτα-πόρτα άφηνε το γάλα στις γειτονιές. Τον καιρό που οι γαλακτοβιομηχανίες ακόμα δεν είχαν γνωρίσει τη σημερινή τους ανάπτυξη.

9. Ο διανομέας πάγου
Όταν τα ψυγεία λειτουργούσαν με πάγο, κάποιοι έπρεπε να τον κόψουν και να τον παραδώσουν στους πελάτες τους.

10. Ο "ντελάλης"
Όλοι τον ξέρουν, κανείς δεν τον βλέπει πια.
Ο ντελάλης διαλαλούσε τα νέα, τις παραγγελίες που έπαιρνε από τις αρχές ή για τα εμπορεύματα που έφερναν οι "πραματευτάδες" της εποχής.
Τον καιρό που δεν είχαν ανακαλυφθεί το ραδιόφωνο, η τηλεόραση και τα μεγάφωνα, οι Αρχές είχαν πρόβλημα να επικοινωνήσουν με τους κατοίκους και να τους ενημερώσουν για τις αποφάσεις που τους αφορούσαν.
Η δυνατή φωνή και κυρίως ο τρόπος που ο ντελάλης παρουσίαζε συνοπτικά τα νέα ή διαφήμιζε τα προϊόντα, τον καθιστούσε γνωστό στην τοπική κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής